Haberler

Kahramanmaraş: Tatlı Su Balıklarının Geleceği Balık Geçitlerinde

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (Ksü) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Alp, Barajlarda Balık Geçişlerinin Olmaması Nedeniyle Akarsularda Yumurta Bırakan Balık Türlerinin Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Olduğunu Söyledi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Alp, barajlarda balık geçişlerinin olmaması nedeniyle akarsularda yumurta bırakan balık türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Alp, yaptığı açıklamada, tatlı sularda yaşayan balıkların üreme göçlerini yapabilmesi için barajlara balık geçitlerinin inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle yılan balığı, sazan ve alabalık türlerinin bu tehlikeye maruz kaldığını kaydeden Doç. Dr. Alp, önlem alınmaması halinde ileriki yıllarda balık türlerinin neslinin sona ereceği uyarısında bulundu. Alp, "Örneğin yılan balığı beslenmek için denizlere gidiyor daha sonra üremek için tatlı sulara çıkıyor. Dolayısıyla yapılan bu barajlar ve setlerden dolayı üreme yolu engellenmiş oluyor. Üreme yapamayan bu balık türünün nesli tükenmek üzere. Bunu yaparak sadece balıkların üreme dengesini bozmuş olmuyor, balıkların yaşama alanını da yok ediyorsunuz" diye konuştu.

Bunun önüne geçebilmek için barajlara mutlaka balık geçitleri yapılması gerektiğinin altını çizen Alp, "Akarsularda yaşayan balık türleri, barajların ve santrallerin yapılmasıyla ileri tarihlerde neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. İngiltere'de 380, Fransa'da 580, Almanya'da binin üzerinde balık geçidi bulunurken, bizde ise sadece Ege Bölgesi'nde, sadece bir iki yerde var. Onun dışında hiçbir yerde maalesef yok. Bu, DSİ'nin veya uygulayıcı kuruluşların bu işi önemsememesinden kaynaklanıyor. Baraj kenarlarına merdiven şeklinde bir sistem kurulsa balıklar burada üreme yapabilir. Su devir-dayım yapacak ve tatlı su balıkları burada üremelerini gerçekleştirecekler. Aslında basit bir sistem" şeklinde konuştu.

"Elbette elektrik üretilecek, araziler sulanacak ama öbür taraftan bu canlıları da yok etmemeliyiz" diyen Doç. Dr. Ahmet Alp, "En ucuz elektriği veya en ucuz sulamayı nasıl yaparız ona bakılıyor. Sadece ekonomik meta olarak görmemek lazım. Neticede bütün bunlar ülke için biyolojik çeşitlik" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title