Haberler

Kahramanmaraş: Okullardaki Şiddetin Önlenmesi

Okullardaki "Şiddet" Olaylarının Önlenebilmesi Amacıyla Yurt Genelinde Olduğu Gibi Kahramanmaraş'ta da Oluşturulan İl Yürütme Kurulu, İlk Toplantısını Yaparak Eylem Planını Masaya Yatırdı.

Okullardaki "şiddet" olaylarının önlenebilmesi amacıyla yurt genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da oluşturulan İl Yürütme Kurulu, ilk toplantısını yaparak eylem planını masaya yatırdı.

Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Salonu'nda, milli eğitimden sorumlu Vali Yardımcısı Abdullah Şahin başkanlığında toplanan kurul üyeleri, eğitim ortamlarında şiddetin önlenmesi ve azaltılması konusundaki strateji ve il eylem planını ele aldı. Güvenli eğitim ortamı sağlayacak yönetim süreçlerinin işletilmesi amacıyla illerde yürütme kurullarının oluşturulduğunu belirten Vali Yardımcısı Şahin, "Bu çalışmaya gerekçe olarak; eğitim ortamlarında şiddetin önlenmesi ve azaltılmasında, eğitim ortamları ve çevresindeki ilişkilerin ve uygulamaların yapıcı, onarıcı, barışçıl ve destekleyici hale getirilmesinde yönetimsel süreçlerin belirleyici olduğu vurgulanmaktadır. Bu nedenle; eğitim ortamlarında şiddetin önlenmesi ve şiddete etkili müdahale konusunda yönetimsel süreçlerin etkili bir şekilde işletilmesi gerekiyor. Şiddet konusunda ele alınan öğrenci, öğretmen, aile ve yakın çevre gibi unsurların uyumlu ve eşgüdüm içinde çalışması için katılımcı yönetim anlayışının güçlendirilmesinin bir zorunluluk olduğu belirtiliyor. Bu yönde geliştirilecek olan politikalar ve uygulanacak olan program ile hizmetlerin yürütülmesinde her kademeden yöneticiler arasında söz ve eylem birliğinin bulunması da şiddetin önlenmesi ve azaltılmasında önemlidir" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül ise, milli eğitim olarak okul dışı olayların önlenebilmesinde emniyet ve diğer kurumlarla işbirliği halinde iyi bir şekilde çalıştıklarını belirterek; yapılan çalışmalar hakkında kurul üyelerine bilgiler verdi. Akgül, kurulların yeni oluşturulmasına rağmen, yaklaşık 2 yıldır Kahramanmaraş Milli Eğitimi olarak bu yönde önemli çalışmalarda bulunduklarını da kaydetti.

Milli Eğitim Şube Müdürü H.Hasan Kozan da, rehberlik ve araştırma konularına büyük önem verdiklerini belirterek, bu yönde dergiler çıkardıklarını ve "Kahramanmaraş İl Eğitim Problemlerine Analitik Bir Yaklaşım" ile "Öğrenci, Öğretmen ve Velilere Okulda Başarı İçin" isimli 2 kitap yayımladıklarını anlattı.

Kurul üyelerinden Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Bahri Tuzcu ise, kent merkezinde bu eğitim-öğretim yılında şu ana kadar polise intikal eden olay sayısının sadece 50 olduğu bilgisini vererek, emniyet olarak okul dışında üzücü olayların meydana gelmemesi için milli eğitim ile sıkı ve koordineli bir şekilde çalışma yürüttüklerini ifade etti. Okullar ve çevresinde alınacak tedbirlerle ilgili eylem planını ise Tuzcu, başlıklar halinde şöyle sıraladı:

"Seminerlerle öğrencilerin bilinçlendirilmesi, okul çevresindeki eğlence mekanlarının sıkı denetimi, eğitim kurumları ve diğer meslek uzmanlarıyla bir araya gelerek öğrencilerin topluma yararlı bir birey olmaları için çalışılması, okullarda çalışan diğer personelin bütün bilgilerinin (kimlik, adres, iletişim bilgileri) toplanması, İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki görevli psikolog tarafından yönetici ve idarecilere seminer verilmesi, eğitim bölgesine göre okullara sorumlu amir atanması."

Kurul üyesi Gazeteci Mustafa Şirin de, Kahramanmaraş'ta görev yapan basın mensupları olarak okullardaki şiddetin önlenmesi ve azaltılması yönünde eğitici ve tanıtıcı faaliyetlerin destekçisi olacaklarını belirterek, alınacak olan kararlarla eylem planlarının uygulayıcısı konumundaki okul idarecisi ve öğretmenlerine de büyük görevler düştüğüne, okul, öğrenci, idare ve aile arasındaki iletişimin çok güçlü bir şekilde oluşturulmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Şiddetin önlenmesi konusunda tanıtıcı ve eğitici faaliyetlere önem verilmesinin benimsendiği toplantıda, bu yönde ailenin katkısının artırılması da ele alındı. Buna göre; aileler ile etkin işbirliğinin sağlanması, ailenin bilinçlendirilmesine yönelik eğitim çalışmalarının sürekli hale getirilmesi ve ailenin sosyo-ekonomik açıdan güçlendirilmesi stratejileri görüşüldü.

(ACB-MT-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title