Haberler

Kahramanmaraş // Detay // Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi: ?Tü

?türkiye'nin İhracatında Yüzde 34.34 Artış?

?TÜRKİYE'NİN İHRACATINDA YÜZDE 34.34 ARTIŞ?

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin yoluna IMF olmadan devam edeceğini belirtip, mart ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,34 artışla 9 milyar 569 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Türkiye'nin mart ayı ihracat rakamları Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KATSO) düzenlenen ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda açıklandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, IMF ile anlaşma ihtimalinin ortadan kalktığını ve kendilerinin de rahat bir nefes aldığını kaydetti. Türkiye'nin IMF ile anlaşma olmadan yoluna devam edecek güçte olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Bunu defalarca kamuoyunda savunduk. Zira mukayeseli olarak bakıldığında ülkemizde her düzeyde mali disiplin korundu. Şirket iflasları olmadı. Büyüme için bakir ve potansiyeli yüksek bir çok sektör var. Büyümeyi desteklemek üzere bankacılık sistemimiz son derece sağlam" dedi. Türkiye'nin ilk 3 ay sonu itibarı ile ticaret yaptığı pazarlara bakıldığında Avrupa pazarındaki ülkelerde ciddi artışlar yaşandığını anlatan Büyükekşi, "Almanya'ya yüzde 15, İtalya'ya yüzde 35, Fransa'ya ve İngiltere'ye yüzde 37, İspanya'ya yüzde 49, Romanya'ya yüzde 28 ve İsveç'e yüzde 40 ihracat artışı sağladık. İhracat ile büyüme arasında doğrudan bir ilişki var. Aynı şekilde ihracat ile istihdam arasında da doğrudan bir ilişki var. Geçen senenin son çeyreğinde hep ihracat artışları açıklandı, dün açıklanan son çeyrek büyüme rakamlarını teyit etti. Bu senenin ilk çeyreğinde 2 haneli ihracat artış rakamları açıklıyoruz. Bunun istihdam ve büyüme üzerinde ciddi bir etkisi var. İhracat arttıkça istihdam ve büyüme artıyor. 2010 yılının ilk çeyrek rakamları açıklandığında ciddi iyileşmeler göreceğiz. Çünkü ihracat geçtiğimiz 7 yılda olduğu gibi yine büyümenin ve istihdamın motoru olacak" diye konuştu. İhracaat rakamlarını da açıklayan Büyükekşi şunları söyledi:

"Mart ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34.34 artışla, 9 milyar 569 milyon olarak gerçekleşti. 2010'un ilk 3 ayındaki ihracatımız yüzde 22.36 artışla 25 milyar 686 milyon dolar olurken, son 12 aydaki ihracatımız ise 101 milyar 777 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle ihracatımızdaki artış ivmesinin kalıcı hale geldiği teyit edilmiş oldu. Bu artışın önümüzdeki aylarda da istikrarlı bir şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Mart ayında şubat ayına oranla yüzde 16.3'lük bir artış oldu. Mart ayında 1 milyar 794 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörümüz liderliğini sürdürürken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz 1 milyar 244 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan ikinci, demir çelik sektörümüz ise 1 milyar 42 milyon dolar ile üçüncü sektörümüz oldu. Tarım sektörümüz mart ayında 1 milyar 232 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12.88 pay alırken, sanayi sektörlerimizin payı 8 milyar 95 milyon dolar ihracat ile yüzde 84.6, madencilik ürünlerinin payı ise 242 milyon dolar ile yüzde 2.53 oldu. Mart ayında en fazla ihracat artışını yüzde 110.58 ile kesme çiçek sektörümüz, yüzde 75 ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz ve yüzde 66.67 ile madencilik sektörlerimiz yakaladı."

Toplantıda konuşan KATSO Başkanı Mehmet Balduk ise kent hakkında bilgiler verdi. Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır da global ekonomik kriz öncesinde karanlık senaryolara rağmen Türkiye'nin krizi başarıyla atlattığını ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title