Haberler

Kahire: 2. Ramses Taşındı

Firavun 2. Ramses'in dev heykeli Kahire meydanındaki piramitlerin yanına taşındı. 3 bin 200 yıllık dev heykelin asıl yerine getirilmesi 10 saat sürdü.

Heykelin taşınması sırasında halk sokaklara dökülerek tarihi olayı izledi. Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsnü heykelin taşınması sırasında herhangi bir zarar görmediğini belirtti. Hüsnü, "Heykeli taşımamızın herhangi bir tehlikesi yok. Çünkü onu çok iyi koruyacak bir kafes içine yerleştirdik. Sarsıntı yaşaması halinde bile zarar görmesi imkansız. Taşınma sırasında halkın ilgisi de gerçekten muhteşemdi" diye konuştu. Açıklama yapan Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı ve Baş Arkeolog Dr. Zahi Hawass, "Heykelin restorasyonu 1 yıl kadar sürecek. İşlem bittikten sonra Ramses aynı ihtişamlı görkemli yerine konulacak. Heykelin taşınmasında hiçbir sorun yaşanmadı. Çok başarılı bir işlem oldu. Taşınma sürecini sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce kişi izlemek için toplandı. Bu inanılmaz ve büyüleyici bir olaydı. Bu hayatımızda ve Mısırlılar için ayrı bir zafer gibidir" açıklamasında bulundu.

Heykelin yeni yeri piramitlerden 2 kilometre kadar ötede yer alıyor. Yanları açık 2 TIR'la dik vaziyette, mühendislerin hazırladığı özel kafes içine konularak götürülen heykelin seyahati 10 saat sürdüğü belirtildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title