Haberler

"Kafkaslarda Yeni Bir İklim Oluşmak Üzere"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Kafkaslarda son dönemlerde esen olumlu hava, karşılıklı görüşme ve buluşmalar yeni bir iklimin oluşmak üzere olduğuna da işaret ettiğini'' belirterek, ''İnanıyoruz ki bu güzel iklimde bu problemler de barışçı yollardan çözülecek ve bütün ülkeler birbiriyle çok daha fazla işbirliği içerisine gireceklerdir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva yemek öncesinde, davetlileri Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekteki konuşmasında, ''değerli dostum'' diye hitap ettiği Aliyev'in ikinci kez cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yaptığını hatırlatarak, bundan ''büyük mutluluk ve onur duyduğunu'' söyledi ve teşekkür etti.

Azerbaycan'ın bağımsızlığı sonrasında izlediği istikrarlı ve dikkatli politikalarıyla bütün dünyada büyük saygınlık kazandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan'ın istikametini en iyi şekilde çizen Haydar Aliyev'i de rahmetle anmak istediğini söyledi.

Gül, Haydar Aliyev'in ''Bizler tek milletiz, iki devletiz'' sözüyle Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri en veciz şekilde ifade ettiğini kaydederek, iki ülkenin bu bilinç içerisinde yollarına devam ettiğini vurguladı.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin; tek millet olma şuuru çerçevesinde siyasi, ekonomik ve kültürel bakımdan ''en mükemmel'' şekilde sürdüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, siyasi istişarelerin en üst şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, yeri geldiğinde protokol dışı yapılan karşılıklı ziyaretlerin de kalpten kalbe nasıl bağlı olunduğunu gösterdiğini ifade etti.

Kafkasya'daki son gelişmelere de değinen Gül, ''Özellikle son gelişmelerden sonra Türkiye ve Azerbaycan bölgede yeni bir vizyonu ortaya koymakta ve bölgede barışın, istikrarın hakim olması için büyük bir gayret sarf etmektedirler. Türkiye'nin Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu'na en güçlü ve ilk desteği Azerbaycan vermiştir. Bugünkü basın toplantımızda da Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostumuz bunu bir kez daha teyit etmişlerdir'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Kafkasya'da barış, istikrar ve huzurun olması için Yukarı Karabağ sorununun barışçı bir şekilde, hak ve hukuk zemininde, BM ilkeleri çerçevesinde çözülmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Kafkaslarda son dönemlerde esen bu olumlu hava, karşılıklı görüşmeler, buluşmalar yeni bir iklimin oluşmak üzere olduğuna da işaret etmektedir. Ümit ediyoruz ve inanıyoruz ki bu güzel iklimde bu problemler de barışçı yollardan çözülecek ve bütün ülkeler birbiriyle çok daha fazla işbirliği içerisine gireceklerdir'' dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de ülkesindeki seçimlerin ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yaptığına dikkati çekerek, bu ziyaretinin iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin tezahürü olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve Türk halkına davetlerinden ötürü teşekkür eden Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasında tarihe dayanan ilişkilerin tüm alanlarda güçlendiğini ifade etti.

Aliyev, iki ülkenin birlikte yaptığı girişimlerin hem aralarındaki ilişkileri daha da güçlendirdiğini hem de bölgenin istikrarına katkıda bulunduğunu söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan halklarının asırlar boyu birlikte yaşadığına işaret eden Aliyev, iki devlet bir millet olduklarını belirtti.

Türkiye'nin, en zor zamanlarında Azerbaycan'ın yanında olduğuna işaret eden Aliyev, birbirlerine olan desteklerinin Türkiye ve Azerbaycan'ı daha güçlü kıldığını kaydetti.

Aliyev, konuşmasında Türkiye'yi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi dolayısıyla kutlayarak, bunun büyük bir başarı olduğunu ve bu başarının Türkiye ve Azerbaycan'ı daha da güçlendireceğini söyledi.

Türkiye'nin Kafkasların istikrarı yolunda oynadığı rolü takdir ettiklerini ifade eden Aliyev, Dağlık Karabağ meselesinin çözümünü ve konuyla ilgili girişimlerin olumlu neticelerini görmeyi ümit ettiğini belirtti.

Dünyadaki ülkelerden hiçbirinde, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler kadar yakın bir ilişki olmadığını ifade eden Aliyev, bunun büyük bir değer ve nimet olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title