Haberler

"Kadınların Yönetim Kurullarında Olmaları Haktır"

"kadınların yönetim kurullarında olmaları haktır, o hakkın teslim edilmesi gerekir."

"kadınların yönetim kurullarında olmaları haktır, o hakkın teslim edilmesi gerekir. Bu hakkın teslim edilmesi için ise yasa gereklidir" Haber: Ezgi ÇAPA Kamera: Faruk KAHRAMAN / İstanbul DHA Yönetici seviyesindeki kadın profesyonellere destek olmak amacıyla kurulan Avrupa Profesyonel Kadınlar Ağı (EPWN-European Professional Women's Network) ilk toplantısını Nişantaşı Sofa Otel'de gerçekleştirdi. İş dünyasının önde gelen kadın yöneticilerinin katıldığı toplantıda, kadınlara iş hayatlarında kariyerleri için yardım etmenin yolları ile profesyonel yaşamda kalmaları ve ilerlemeleri için yapılması gerekenler ele alındı. TÜRKİYE KADIN İSTİHDAMINDA 136 ÜLKE ARASINDA 127'İNCİ SIRADA Toplantıda konuşan EPWN Yönetim Kurulu üyesi Aylin Satun Olsun, Dünya Ekonomik Forumu'nun açıkladığı 'Cinsiyet Uçurumu Raporu'na değindi. Raporun iş piyasasına katılım, siyasal yaşamda temsil, ergen doğurma ve anne ölüm oranları gibi üç temel kritere dayandığını belirten Olsun, Türkiye'nin kadın istihdamı alanında 136 ülke arasında 127'inci sırada olduğunu ifade etti. 2013 kadın istihdamı oranının Türkiye'de yüzde 24 olduğunu söyleyen Olsun, bu istihdamın yarısının da tarım sektöründe, aile içinde ya da kayıt dışı olarak çalışan kadınların olduğunun altını çizdi. EPWN'İN AMACI RUTİN İŞ ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMEK Avrupa Profesyonel Kadınlar Ağı (EPWN) Başkanı Marijo Bos 90'ı aşkın ülkede 3 binden fazla üyesi bulunan EPWN'in rutin iş alışkanlıklarını kırma amacını taşıdığını söyledi. Kadınların profesyonel hayatta yer almasının daha güçlü bir ekonomi ve daha mutlu bir toplum yaratacağını belirten Bos, bir toplumda özellikle kadınların kendisini daha değerli hissetmesi halinde mutluluğun artacağının altını çizdi. İYİ BİR İŞ YAŞAMI İÇİN KADINLAR TEPEYE ÇIKMALIDIR Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Bağımsız Kadınlar Direktörler Projesi Direktörü Dr. Melsa Ararat toplantıya katılan kadınlara, "Ne olur erkeklerin yarışına girmeyin. Yeni bir yarış yaratın" diye seslendi. Kadınların en verimli çağlarında çalışma hayatını bırakmak zorunda kaldıklarının altını çizen Ararat, "Çünkü iş hayatı anne ve insan olmak için uygun değil. Anne olmanın, insan olmanın mümkün olduğu bir çalışma hayatı yaratmak için kadınlar tepeye çıkmalıdır" diye konuştu. TEPEDE KADIN AŞAĞIDA KADIN! Dr. Melsa Ararat ise kadınların yönetim kurullarında yer almasının önemine değindi. Türkiye'de yönetim kurullarında yer alabilecek kadınların veri tabanının oluşturulduğunu ifade eden Ararat konuşmasına şöyle devam etti:

"Kadınların yönetim kurullarında, şirketlerin en üst karar mekanizmalarında yer almasıyla şirketler kadınların çalışmalarına daha uygun hale gelecektir. Bu atılım kadınların anne olma ve çalışma hayatlarında yer alma fonksiyonlarını bir araya getirmelerine olanak sağlayacaktır."

Ararat, şirketlerin 2014 yılı Genel Kurulları'nda kadınlara daha fazla yer verilmesi çağrısında bulunarak, "Kadınların istihdam sürecinde erkeklerle eşit koşullarda, yukarıya doğru tırmanmaları ve karar mekanizmalarında yer almalarını sağlayacak şekilde değişmesi gerekir. Bu değişikliği en tepede kadınlar varsa sağlayabiliriz. Tepede kadın, aşağıda da kadın daha fazla kadın olsun, İstihdamda daha fazla kadın yer alabilsin" dedi. Şirketlerin yönetim kurullarında kota uygulamasına gidilmesi gerektiğini savunan Ararat, kadın erkek arasındaki oranın gönüllülük veya iknayla dengelenemediğini belirterek, "Kadınların yönetim kurullarında olmaları haktır, o hakkın teslim edilmesi gerekir. Bu hakkın teslim edilmesi için ise yasa gereklidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nişantaşı İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title