Haberler

Kadınlardan "Pembe Metrobüs" Eylemi

Saadet Partisi İstanbul Kadın Kolları, metrobüs hattında sadece kadınların kullanacağı "pembe metrobüs" uygulamasına geçilmesi talebiyle eylem yaptı.

Saadet Partisi İstanbul Kadın Kolları üyeleri, metrobüs hattında sadece kadınların kullanacağı "pembe metrobüs" uygulamasının başlatılması talebiyle eylem yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Saraçhane'deki binası önünde toplanan Saadet Partisi üyesi kadınlar, "Huzurlu ve güvenli bir yolculuk için pembebüs bir lüks değil ihtiyaçtır" ve "Rahat yolculuk etmek hakkımız, kadınlara özel ulaşım istiyoruz" pankartları açtı.

Grup adına açıklama yapan Saadet Partisi İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Nagehan Gül Asiltürk, metrobüs uygulamasının trafiği rahatlatan önemli bir proje olduğunu ancak metrobüs hattındaki yoğunluk nedeniyle toplumun annesi, eşi, kardeşi ve kızı konumundaki İstanbul kadınlarının ciddi sorunlar yaşadığını dile getirdi.

Metrobüs konusunda kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söyleyen Asiltürk, "Pembe metrobüs, bu devasa şehirde yaşayan hanımlar için bir lüks veya lütuf değil, görmezden gelinemeyecek derecede mühim ve acil bir ihtiyaçtır. Metrobüsü tercih eden kadınların yoğunluktan dolayı yaşadıkları sıkıntılar, genellikle hoş olmayan tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Gidecekleri yere yetişme telaşı içerisinde dolu araçlara binmek zorunda kalan kadın yolcular, hamile çocuklu veya yaşlı oldukları halde nefes almanın zor olduğu, itiş kakışların yaşandığı bu araçlarla bazen yolculuk etmek zorunda kalıyorlar. Ayrıca bazı ahlaksızların gerçekleştirdiği taciz vakaları da bu durumu daha vahim noktalara taşımaktadır" diye konuştu.

Asiltürk, Japonya, Filipinler, Tayland, Brezilya, Endonezya ve Malezya başta olmak üzere birçok ülkede toplu taşıma hizmetlerinde kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığına ve bunun olumlu sonuçları olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"İstanbul'da ilk olarak Saadet Partisinin dile getirdiği pembe metrobüs için çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarının mücadelesine destek olmaya ve kadınlara özel metrobüslerimiz duraklarda seferlere başlayıncaya kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesine ısrarla taleplerimizi ulaştırmaya devam edeceğiz."

Nagehan Gül Asiltürk, Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığınca 2012 yılında "Pembe metrobüs" uygulaması için düzenlenen imza kampanyasında toplanan 60 bin imzanın takipçisi olduklarını anlattı.

Gruptakiler, açıklamanın ardından eylemi sonlandırdı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title