Haberler

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Tülay Çelikyürek, 78 yıl önce kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının büyük ölçüde kağıt üzerinde kaldığını, kadınların uygulamada kocasının ve ailesinin istediğini seçtiğini savundu.

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Tülay Çelikyürek, 78 yıl önce kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının büyük ölçüde kağıt üzerinde kaldığını, kadınların uygulamada kocasının ve ailesinin istediğini seçtiğini savundu.

Ankara Adliyesi önünde beraberindeki bir grup kadın avukatla basın açıklaması yapan Çelikyürek, Türkiye'de gerçekleştirilen Atatürk devrimlerinin bir kısmının kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerde eşit haklara sahip olmasını hedeflediğini belirtti.

Çelikyürek, "78 yıl önce Atatürk'ün kadınlarımıza vermiş olduğu seçme ve seçilme hakkı ne yazık ki büyük ölçüde kağıt üzerinde kalmış, kadınımız ne yazık ki uygulamada kocasının ve ailesinin seçtiğini seçmiş, kendisi ise seçilememiştir" diye konuştu.

Kadınlara o dönem tanınan hakların "devrim niteliğinde" olduğunu ifade eden Çelikyürek, şunları kaydetti:

"1934 yılında kadınlara tanınan haklar, zamansal ve hukuksal açıdan bir devrim niteliğinde olmasına ve Atatürk'ün önderliğinde Türkiye'nin örnek aldığı ülkelerden çok önce gerçekleşmesine rağmen Avrupa ülkelerinin gerisinde kalınmıştır.

Kadınların siyasal hayatta geride kalmasında siyasi partilerin seçim dönemlerine de kadın adaylarını en alt sıralarda göstermelerinin etkisi büyüktür.

Kadınların kendi kaderiyle birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapabilmekten geçmektedir. Siyasette eşit temsil edilmek, yalnızca bir kadın erkek eşitliği sorunu değildir. Yüksek sosyo-ekonomik düzeye ve demokrasiye erişmişlik sorunudur.

Kadınlar sorunlarından haberdar olarak, ülkenin ve toplumun her gündemine kafa yoran, Cumhuriyetin aydın yüzleri olarak, TBMM'de, sendikalarda, sivil toplum kuruluşlarında yer almalıdır. İstek ve dileklerimizin gerçekleşeceği konusunda umutsuz değiliz ve herkesi üzerine düşün görevi yapmaya davet ediyoruz. Bu ülkede 'gelecek' kadınlara gelecektir."

Muhabir: Fevzi Çakır

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title