Haberler

Kadınlara Meme Kanserine Dikkat

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Dr.

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesinde Meme kanseri ve meme kanserinin teşhis süreci hakkında seminer verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Dr. Güler Uluçay, Dr. Hilal Özdemir, Hemşire Ülkü Aycan ile Ebe Emel Çakıroğlu katıldı. Seminerde meme kanserine dikkat çekmek ve kişinin meme kanseri teşhisini kendi kendine yapabilmesi konusunda önemli bilgiler paylaşıldı.

Meme kanserinı tanımlayan Dr.Güler Uluçay, "Hücrelerin kontrol dışı çoğalmaları ve bulundukları yerden ayrılarak başka organlara yerleşip orada da çoğalmaya devam etmelerine kanser denir. Meme, süt üreten üniteler, sütü taşıyan kanallar ve destek dokusundan oluşur. Memeyi oluşturan dokulardan kaynaklanan kansere ise meme kanseri denmektedir. Kanserin kaynaklandığı hücre grubuna göre de tiplendirilmektedir. En sık meme kanseri kanalları döşeyen hücrelerden kaynaklanmaktadır"dedi.

Kişilerin, meme kanserini önlemek ve erken teşhis etmek amacıyla kendi kendilerine muayene yapabileceklerini kaydeden Uluçay, "Her ay adet kanamasının başlangıcından 7 ila 10 gün sonrasında yapılabilecek bir kontrol mevcuttur. Menapozdan sonra ise her ayın belirleyeceğiniz aynı günü yapılmalıdır. İyi aydınlatılmış bir odada belden yukarısını gösteren bir ayna karşısında ayakta durarak kollar yan taraflarda olmak üzere memelerde şişlik, deride büzülme ya da meme başında değişiklik var mı diye kontrol edilmelidir.Eğer fark edeceğiniz bir kitle ya da bir leke olduğu takdirde mutlaka doktorunuza başvurmalısınız" ifadelerini kullandı.

Meme kanserine karşı risk gruplarının olduğunu beliren Uluçay, şunları söyledi: "Aile bireylerinden birinde meme kanseri geçmişi olanlar, 50 yaşın üzerindeki kadınlar,12 yaşından daha erken yaşta adet gören kadınlar,adetten geç yaşta kesilen kadınlar,hiç doğum yapmayanlar,ilk doğumu 30 yaşından sonra yapan kadınlar,fazla yağlı gıdalar ile beslenen ve kilo fazlası olan kadınlar ve uzun süre doğum kontrol hapı kullanan kadınlar mutlaka meme kanseri konusunda dikkatli olmalıdır."

Seminer soru cevap kısmının ardından sona erdi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title