Haberler

Kadına Yönelik Şiddeti Tiyatro Oyunuyla Anlatıyorlar

Adana Devlet Tiyatrosu, 9 Ekim'de prömiyerini yapacağı "Kadın Sığınağı" adlı oyunla kadına yönelik şiddeti farklı hikayelerle tiyatro sahnesine taşıyacak.

İBRAHİM ERİKAN - Adana Devlet Tiyatrosu, 9 Ekim'de prömiyerini yapacağı "Kadın Sığınağı" adlı oyunla kadına yönelik şiddeti farklı hikayelerle tiyatro sahnesine taşıyacak.

Adana Devlet Tiyatrosunun, yeni sezonun ilk oyunu olarak hazırladığı, Tuncer Cücenoğlu'nun kaleme aldığı, Tomris Çetinel'in yönettiği oyunun provaları, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

Oyunda rol alan 11 kadın tiyatrocu, hemcinslerinin yaşadığı darp, tecavüz, sömürü ve hatta cinayetle sonuçlanan olayları, dört duvar arasında sıkışmış sığınaktaki kadınların hikayeleriyle anlatıyor.

Yönetmen Tomris Çetinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserin bir kadın sığınağında geçtiğini söyledi. Kadın sığınaklarının bir çözüm olmadığını aktaran Çetinel, "Kadınlar güvensiz yetiştirilmesi nedeniyle ileride ayaklarının üzerinde duramayan bireyler haline gelebiliyorlar. Bu sadece bize ait değil. Ne yazık ki son yıllarda dünyadaki birçok toplumda şiddet var. Kadına şiddet var. Dünyadaki tüm topluluklarda şiddete eğilim var." diye konuştu.

"Seyirci, kendisini sorgulayarak salondan çıkacak"

Çetinel, oyunlarıyla "Kadın sığınakları çözüm müdür?" sorusunu sorduklarını belirterek şöyle devam etti:

"Devlet tiyatrosu illa bir çözüm üretmek zorunda değil ama çözüm üretecek merciler vardır. Oyunun adı 'Kadın Sığınağı' ve bu oyun sığınakta geçiyor. Bu çözüm müdür? Gösteriyoruz, çözüm olmadığını biliyoruz ve bunu da gösteriyoruz ve izleyenin kendisini sorgulamasını istiyoruz. Herkes ailesinde annesinden, kız kardeşinden, karısından, komşusundan birer örnek görecek. Belki bu örneklerle çözümü kendi kendimize bulacağız. Seyirci, 'Ben ne yaptım, ben neyi eksik yaptım, ben hayatımda kimleri kırdım?' şeklinde bir sorgulamayla salondan çıkacak."

"Şiddet kadının omzundaki bir yük"

Özlem Kaya, oyunda ilginç bir karakter olan "İzmirli Yeter"i canlandırdığını ifade ederek "Acı her yerde acı, kadının problemi dünyanın her yerinde aynı problem. Sözlü şiddet, fiziksel şiddet, yaşamın içindeki her türlü şiddet kadının omzundaki bir yük. Biz bu oyunla altını çizdik, farkındasınız, bir kere daha farkında olmak zorundasınız." dedi.

Hülya Yıldız da 75-80 yaşlarında, her türlü şiddete maruz kalmasına rağmen hayata bağlı olan "Dudu Kadın" isimli karakteri oynadığını dile getirerek "Şiddet sadece erkekten gelmeyebilir. Kadının kadına yaptığı şiddet daha feci ve altı çizilmeyen, daha altta kalan bir şey. Oyundaki kadınlar, ruhu titreyen kadınlar." diye konuştu.

"Hatun" karakterine hayat veren Gözde Korbek ve "Cezayir" karakterini canlandıran Sema Öner Kelav ise oyunlarının kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık oluşmasına katkı sağlayacağına inandıklarını kaydetti.

"Kadın Sığınağı"

Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı, Tomris Çetinel'in yönettiği oyunun dekor tasarımını Suar Şeylan, kostüm tasarımını Yıldız İpeklioğlu, ışık tasarımını Kadir Karagöl ve müziklerini Tanju Kumbaracıoğlu yapıyor.

Oyunda, Sema Öner Kelav, Özlem Kaya, Hülya Yıldız, Gözde Korbek, Didem Alesoy, Dilber Çilem Güngör, Dilek Dokumacı, Eda Altunkara, Gülistan Kılınç, Nazlı Köymen ve Tuğba Sükmen rol alıyor.

Prömiyeri 9 Ekim'de Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek oyunun biletleri, Adana Devlet Tiyatrosu gişelerinden ve Gazipaşa gişesinden temin edilebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title