Haberler

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi" Projesi

Diyarbakır Valisi Aksoy: "Önceki dönemlerde şiddete uğrayan ve karakola başvuran kadın, 'Kocandır sever de döver de' denilir, nasihat edilerek gönderilirdi.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, "Önceki dönemlerde şiddete uğrayan ve karakola başvuran kadın, 'Kocandır sever de döver de' denilir, nasihat edilerek gönderilirdi. Artık bugün bu yapılmıyor, müracaatı neyse alınıyor ve gereği yapılıyor" dedi.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen "Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi" kapsamında bir otelde düzenlenen, "Koordinasyon ve Farkındalık Yaratma Çalıştayı"nda projenin tanıtıldığı video gösteriminin ardından konuşan konuşan Vali Aksoy, Diyarbakır'da bir milyon 607 bin nüfusun yüzde 49,6'sını kadınların oluşturduğunu söyledi.

"Kadınların eğitim durumu arzu ettiğimiz noktada değildir" diyen Aksoy, kentteki kadın nüfusunun 13,8'inin okuma yazma bilmediğini, yüzde 39,5'inin okur yazar olduğunu kaydetti.

"Erkekler de şiddete uğruyor"

Aksoy, kentteki, 15 yaş üstü kadınların sayısının 519 bin 636 olduğunu, bunlardan yüzde 57'sinin evli olduğunu belirtti.

Türkiye'de Diyarbakır da dahil 14 ilde "Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)" bulunduğuna işaret eden Aksoy, merkezin 2 yıldır ilde faaliyetini sürdürdüğünü anlattı.

Aksoy, şöyle devam etti:

"Şiddete uğrayanlar sadece kadınlar değil. Bazı yerlerde erkekler de şiddete uğruyor. Eşinden veya başkaları tarafından şiddet görmesi nedeniyle ŞÖNİM'e müracaat eden erkekler bulunuyor ancak merkeze daha çok kadınlar başvuruyor. İlde bu merkeze geçen yıl başvuru yapan kadınlardan 493'üne mülki amirler tarafından koruma kararı verildi. 12'sine adli makamlar tarafından koruyucu tedbir, bin 187'sine de önleyici tedbir kararı uygulandı. 499 kadının barınma sorunu giderildi. Başvuru gerekçeleri cinsel istismar, ekonomik, fiziksel ve psikolojik şiddet."

Merkeze başvuran kadınların yüzde 22'sinin okur yazar olmadığını, yüzde 55,5'inin evli olduğunu, bunlardan yüzde 12'sinin dini nikahlı, yüzde 1,8'inin boşanmış ve eski eşi tarafından şiddete maruz kaldığının görüldüğünü aktaran Aksoy, barınma hizmetinden faydalananları ağırlıkla 18-25 yaş arası kadınların oluşturduğunu dile getirdi.

"Bekar kadınların yüzde 24,5'i de şiddet görmüş"

Aksoy, merkeze başvuran kadınların yüzde 60'ının resmi nikahlı eşi tarafından şiddete maruz kaldığını ifade ettiğini kaydederek, "Bekarların yüzde 24,5'i de şiddet görmüş. Dini nikahlı eşi tarafından şiddet görenlerin oranı yüzde 11,5. Eski eşi tarafından şiddet görenlerin oranı ise yüzde 1,5" diye konuştu.

Merkezde şimdiye kadar 42 kişiye yönlendirme ve rehberlik hizmeti, 99 kişiye tedbir kararı, 516 kişiye psikososyal destek verildiğini anlatan Aksoy, ayrıca kadınlara tıbbi, hukuki, meslek edindirme kursları gibi bir çok alanda da destek sunulduğunu belirtti.

Şiddet uygulayanlara yönelik çalışmalar

Aksoy, şiddet uygulayanlara yönelik de çalışmalar yapıldığını ifade ederek, bu kapsamda 330 kişiye rehabilitasyon, 371 kişiye sağlık kuruluşlarında tedavi ve muayene hizmeti verilirken birçok kişinin meslek edindirme kurslarına yönlendirildiğini aktardı.

Geçen yıl merkeze 491 kadının beraberinde 416 çocukla başvuru yaptığını ifade eden Aksoy, kadın konukevinde ise şu ana kadar 91 kadının 76 çocukla müracaat yaptığının tespit edildiğini söyledi.

"Kadına şiddet konusunda ciddi zihniyet değişikliği yaşanıyor"

"Kadına yönelik şiddet konusunda ciddi zihniyet değişikliği yaşanıyor" ifadesini kullanan Aksoy, kamu kurum ve kuruluşlarında da önemli oranda farkındalığın arttığını vurguladı.

Aksoy, şöyle konuştu:

"Önceki dönemlerde şiddete uğrayan ve karakola başvuran kadın, 'Kocandır sever de döver de' denilir, nasihat edilerek gönderilirdi. Artık bugün bu yapılmıyor, müracaatı neyse alınıyor ve gereği yapılıyor. Adli makamların verdiği kararlar ve uygulamalarla Türkiye'de kadına yönelik şiddet konusunda çok önemli bir değişimin yaşandığını görüyoruz. Temennimiz şiddetin hiç olmamasıdır. Şiddetin kadına yapılması ise kabul edilebilir değildir."

Jandarma Genel Komutanlığı Avrupa Birliği Şube Müdürü, Jandarma Kurmay Binbaşı Hasan Gider de jandarmanın aile içi şiddeti önlemek için önemli çalışmalar yaptığını söyledi.

Projenin, İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak yürütüldüğüne işaret eden Gider, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için Jandarma Genel Komutanlığı karargahında 8 bin personelin görev yaptığı, "Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürlüğü" kurulduğunu ifade etti.

Kadına yönelik şiddet ders konusu oldu

Jandarma bünyesinde öğrenim gören subay ve astsubayların ders müfredatına kadına yönelik şiddetle mücadele konusunun dahil edildiğini belirten Gider, vatani görevini yapan erbaş ve erlere de eğitimler verildiğini aktardı.

Gider, şunları kaydetti:

"Geçen yıl jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen 13 bin 318 aile içi şiddet olayında 14 bin 376 kadın mağdur olmuş, mağdur olanlardan 6 bin 167 kadın hakkında tedbir kararı çıkarılması sağlanmıştır. Proje kapsamında 12 bin jandarma personeline eğitim verilecek. Toplamda 30 ilde koordinasyon ve bilinçlendirme çalıştayı düzenlenecek. Proje ülkemizde daha sağlıklı bir toplum yapısına ulaşılmasında önemli bir katkı sağlayacak."

İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Ceyhun Keleş ise kadının kendini güvende hissetmesi ve şiddet görme korkusunun ortadan kaldırılmasında jandarmaya büyük görev düştüğünü belirtti.

Çalıştay daha sonra basına kapalı devam etti.

Çalıştaya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, sosyologlar, psikologlar, avukatlar, askerler ve vatandaşlar katıldı. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel

Avrupa Birliği Hüseyin Aksoy Diyarbakır Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title