Haberler

Kadına Şiddet En Çok Ankara'da

Kadına uygulanan şiddette ilk sırayı Ankara'nın aldığı, bunu İstanbul'un izlediği bildirildi.

Kadına uygulanan şiddette ilk sırayı Ankara'nın aldığı, bunu İstanbul'un izlediği bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından ''Töre ve Namus Cinayetleri'' başlığıyla hazırlanan raporda, son 6 yılda bu kapsamda işlenen cinayetler ele alındı.

Bu sürede meydana gelen 91 töre cinayetinin yüzde 29'unun nedenini ''namus'' gerekçesinin oluşturduğu belirtilen raporda, kadına yönelik şiddetin 212 olayla en fazla Marmara Bölgesi'nde tespit edildiği, bunu 208 olayla Ege Bölgesi'nin izlediği bildirildi. Bu bölgelerde kaydedilen yüksek rakamların, göçe dayandırıldığı raporda, suçu işleyenlerin büyük çoğunluğunun doğu ve güneydoğu doğumlu olduğu saptandı.

Kentlere göre yapılan ayırımda ise Ankara yüzde 10 ile kadına yönelik şiddette birinci, İstanbul yüzde 9 ile ikinci sırada yer aldı. Raporda, öldürülen kadınların yaş ortalamasının 19-25 arasında bulunduğu, töre ve namus cinayetlerinin çoğunun erkekler tarafından işlendiği ifade edildi.

Raporu AA'ya açıklayan Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) Müdürü Prof. Dr. Nurselen Toygar, kadına yönelik şiddet, töre ve namus cinayetlerinin, sistem sorunu olduğunu belirterek, bu soruna kalıcı çözüm üretecek ve yeniden yapılandırılacak bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Kadına yönelik şiddet, töre ve namus cinayetlerinin en büyük nedeninin, dini inançlar, ekonomik, toplumsal yapı, eğitim düzeyi, gelenek, görenek ve adetler ile ''erkek egemen toplum'' olunmasından kaynaklandığını öne süren Toygar, sorunun, bu kriterler göz önünde bulundurularak, çözülebileceğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü raporunun dışında, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı tarafından da bir araştırmanın yapıldığını bildiren Prof. Dr. Toygar, bu ankete katılan 430 kişiden yüzde 37.4'ünün namus cinayetini ''onayladıkları''na dikkati çekti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title