Haberler

Kadın ve Demokrasi Buluşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Almanya'da arkadaşlarımızı konuşturmuyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Almanya'da arkadaşlarımızı konuşturmuyorlar. Varsınlar konuşturmasınlar. Yani konuşturmamakla Almanya'daki oyların 'evet' değil de 'hayır' çıkacağını mı zannediyorsunuz? Ey Almanya, sizin demokrasiyle yakından uzaktan alakanız yok. Sizin şu andaki uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil, bunu böyle biliniz." dedi.

Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Derneğince (KADEM) Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen "Kadın ve Demokrasi Buluşması"nda yaptığı konuşmada, kadınların bu mücadeledeki kararlılığının kendilerine çok şey kazandıracağını söyledi.

Tek devletin olduğunu, bunun da Türkiye Cumhuriyeti devleti olduğunu ifade eden Erdoğan, "Birileri speküle etmeye çalışıyor. Boşuna uğraşmayın. Biz, kimin nerede olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bizim sorunumuz, şu anda, rejim sorunu değildir. Bizim şu anda sorunumuz sistemledir. Bu da 200 yıllık bir mücadeledir. İnşallah, milletin 16 Nisan'da yönetime el koyma kararıdır, bu sistem değişikliği. Yani millet, artık gensoruyu kendisi verecek. Güven oylamasını da millet kendisi yapacak, 5 yılda bir. 5 yılda bir eğer Cumhurbaşkanı, parlamento iyi çalışmışsa yola devam, çalışmamışsa 'hadi siz dinlenin bakalım.' Bunun kararını kim verecek? Millet verecek. Çok partili sisteme baktığımızda, neredeyse ortalama 16 ayda bir bu ülkede hükümet değişti. 16 ayda hükümetlerin değiştiği bir ülkede istikrar olur mu? Güven olur mu? Tabii olmaz ve olmadı. İşte durmadan koalisyonlar, dikta, şu, bu vesaire, hep bunlar yaşandı bu ülkede. Biz geldik, şu 15 yıllık dönemde hamdolsun bizler istikrarı getirdik. Bu istikrarla ülke üçe, dörde, beşe katladı. Böylece uluslararası arenada biz şu anda bir yere geldik." diye konuştu.

"Demokrasi diyorsanız, bu işin hakkını vereceksiniz"

Almanya'da referandum çalışmalarına izin verilmemesini eleştiren Erdoğan, şöyle devam etti:

" Almanya'da arkadaşlarımızı konuşturmuyorlar. Varsınlar konuşturmasınlar. Yani konuşturmamakla Almanya'daki oyların 'evet' değil de 'hayır' çıkacağını mı zannediyorsunuz? Ey Almanya, sizin demokrasiyle yakından uzaktan alakanız yok. Sizin şu andaki uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil, bunu böyle biliniz.

Bu ifadelerden rahatsız oluyorlar. Niye rahatsız oluyorsunuz? Yaptığınız uygulama bu. Bize demokrasi dersi vereceksiniz ama geleceksiniz orada bu ülkenin bakanını konuşturtmayacaksınız. Kampanya sadece Türkiye'de geçerli değil, Almanya'da da Hollanda'da da. Onlar da aynı şeyi yaptılar. Diğerleri de belki arkasından gelecek. Nereden gelirseniz gelin. Eğer demokrasi diyorsanız, bu işin hakkını vereceksiniz. Saygıyı bu noktada bileceksiniz. Fikre, düşünceye saygıyı bileceksiniz. Bilmiyorsunuz, bilesiniz ki netice sizin aleyhinize olacak. Uluslararası toplantılarda bunları hep dile getireceğim. Arkadaşlarımızla hep dile getireceğiz. Bunları biz dünyaya rezil rüsva edeceğiz. Öyle sadece içine kapalı bir demokrasi değil. Demokrasi içeriden gücünü alıp, dışarıya yansıyan bir sistemdir. Bunun gereğini de anlatacağız. Biz artık o Nazi dünyasını görmek istemiyoruz. O faşist rejimlerin uygulamalarını görmek istemiyoruz. Ben biliyordum ki Almanya bunları bırakalı çok oldu ama yanılmışız demek ki. Herhalde onun heveslileri tekrar ortaya çıktı. Bugün bir gazete de okudum. Ne derecede doğru olup olmadığını bilmiyorum. Hani topu belediyelere atıyorlar ya. Alman Belediye Birliği, 'Bize bu suçu niye atıyorsunuz? Talimat yukarıdan geldi.' demişler. Görüyor musunuz oyunu?"

"Belirleyici olan halk, belirlenen yer sandık"

Tek adamcılığı asla kabul etmediğini söyleyen Erdoğan, "Cumhurbaşkanı, yani başkan eğer seçim kararı alıyorsa bu ne demektir? Kendisi de seçilecek, yeniden o da seçime gidecek. Çünkü parlamento ve Meclis başkanı aynı anda gelirler aynı anda giderler. Olay budur. Kimse kimseyi aldatmasın. Babadan oğula gibi saçma sapan şeyler söylüyorlar. Ne babadan oğula? Ne alakası var? Öyle bir şey söz konusu değil. Her şey sandık, sandık. Belirleyici olan halk, belirlenen yer sandık. Özelliği ve güzelliği bu. Değerli kardeşlerim, bütün bunların yanında, inşallah, bu sistemle istikrar geliyor. Bu sistemle güven geliyor. Bunu başaracağız. Sıçrama bundan sonra çok daha farklı olacaktır. Bunun adımlarını da hep beraber atacağız." ifadelerini kullandı.

Yasama organının kalktığı söylentilerinin kesinlikle yalan olduğunu ve böyle bir şeyin olmadığını vurgulayan Erdoğan, yasama organının yine aynen var olacağını kaydetti. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sadece gensoru ve güven oylaması... Böyle bir yetki yasama organında yok, kanun yapma yetkisi var. Cumhurbaşkanı sadece bütçede söz sahibi, diğer kanunları yine aynen yasama organı yapıyor. Yalan niye söylüyorsunuz? Yürütme nerede, Cumhurbaşkanında. Cumhurbaşkanı kabinesini ister tamamen dışarıdan hazırlar, yapar, isterse içeriden de almak suretiyle böyle bir kabine düzenlemesine gidebilir. Yargı çok daha güçlü bir şekilde var. Yasamanın da denetim gücü çok daha farklı, çok daha güçlü. Yargıda bağımsızlık yanında şimdi tarafsızlık ilkesiyle güçlendirerek millet adına hüküm verme yetkisini de yargı sürdürüyor. Anayasa değişikliğinin getirdiği yeni sistem özetle bu şekildedir.

Değerli kardeşlerim, inşallah, 16 Nisan'da oylayacağımız anayasa değişikliğiyle getirilen sistem bir tercihtir. Mecliste yönetim reformuna olumlu bakan 2 partinin vardığı uzlaşmayla ortaya çıkan bu tercihle herhangi bir yerden tercüme veya kopya olmayan, ülkemize mahsus bir Türk sistemi, Cumhurbaşkanlığı sistemini getiriyoruz. Bunu bilesiniz. Türkiye'ye ait bir sistem. Anayasa değişikliğiyle getirilen yeniliklerden, işte, 18 yaşı da söyledik, bir bakıma 16 Nisan 7 milyonu aşkın gencimizin inşallah sandığa gitmesidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçerek gireceğimiz yeni dönemde siyasette ve bürokraside kadınlarımızın çok daha etkin bir yere geleceğinden emin olun. Biraz önce de söyledim. Bu sistemin patronu; erkeğiyle, kadınıyla doğrudan millettir. Yüzde 50 artı 1 oyla seçilmek zorunda olan hiçbir cumhurbaşkanı milletin taleplerine, beklentilerine sırtını dönemez, kulaklarını kapayamaz."

"Şimdi hazır mıyız? Öyleyse, kalkalım ayağa. Çokta yoruldunuz, biliyorum. Bayraklarımızı da göreyim şöyle. Uzun zamandır bunu birlikte söylemedik." ifadeleri kullanan Erdoğan, salondakilerle "Beraber yürüdük biz bu yollarda/Beraber ıslandık yağan yağmurda/Şimdi dinlediğim tüm şarkılarda/Bana her şey sizi hatırlatıyor/Bana her şey sizi hatırlatıyor/Bana her şey İstanbul'u hatırlatıyor." dizelerini tekrar etti.

Erdoğan, "Gününüz kutlu olsun, geleceğimiz ve 16 Nisan hayırlı olsun, inşallah. Kalın sağlıcakla." dedi.

Notlar

Programa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşi Özleyiş Topbaş, KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz ve KADEM Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, spor salonunda oluşturulan platformdan katılımcıları selamlayarak karanfil dağıttı. Erdoğan'a, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya ile KADEM Genel Başkanı Yılmaz da eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından eşi Emine Erdoğan ile 204 sivil toplum örgütlerinin imzalarının yer aldığı "Demokrasi Panosu"nu imzaladı. Erdoğan, program sonunda protokol üyeleri ve kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle fotoğraf çektirdi.

Programda, ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a hat yazılı tezhip tablosu hediye edildi.

(BİTTİ)

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan İstanbul Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title