Haberler

Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu "Kadın Sünneti" Nedeniyle İngiliz Parlamenteri Kınayacak

Meclis Kadın -Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Kadın Sünneti Konusunda Türkiye Hakkında Haksız ve Gerçek Dışı İthamlarda Bulunduğu Gerekçesiyle İngiliz Parlamenter Robert Kilroy -Silk'e Kınama Mektubu Gönderecek.

Meclis Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, kadın sünneti konusunda Türkiye hakkında haksız ve gerçek dışı ithamlarda bulunduğu gerekçesiyle İngiliz Parlamenter Robert Kilroy-Silk'e kınama mektubu gönderecek. Komisyonda, CHP'li Ahmet Ersin, AİHM'in aile içi şiddet konusunda verdiği karar konusunda komisyon başkanı Güldal Akşit'in yaptığı açıklamaları eleştirdi. Aile içi şiddetin, Türkiye'nin gerçeği olduğunu, AİHM'in bunu tespit ettiğini ve gerçeğin üzerine gidilmesinin yolunu açtığını ifade eden Ersin, Akşit'e "AİHM kararını eleştirmenizi, sorunu küçültme çabası olarak değerlendiriyorum. Bu durum, komisyonun ağırlığını ve itibarını erozyona uğratmıştır" dedi.

Komisyon kadına yönelik şiddet olayları konusunda alt komisyon kurulmasına karar verdi.

Meclis Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Nahide Opuz isimli kadının yaptığı başvuru sonucunda aile içi şiddet konusunda Türkiye aleyhine verdiği kararı değerlendirdi. Komisyon Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Güldal Akşit başkanlığında toplanan Komisyonda, Akşit, daha önce MİT'e erkek eleman alımına yönelik bir ilanla ilgili yaptıkları başvuru hakkında bilgi verdi. MİT'in kadın eleman istihdamıyla ilgili "hassas' olduğu ve "makul mazeretleri'ni bildirdiğini ifade eden Akşit, "Mazeretleri, bizi tatmin eden bir mazerettir. Önemli olan bizim için, yaptıkları işlemin farkında olmalarıdır. MİT, çalışması özellik isteyen, farklı yapıya sahip olan yerdir. Benim açımdan sevindirici olan, bayan eleman açısından da yoğun yapıda olduklarını ifade etmiş olmalarıdır" dedi. MİT'ten daha önce "Kadın erkek ayrımı yapmıyoruz, kadın elemanımız da var' diye davet geldiğini belirten Akşit, resmi kurumları ziyaret etmeleri halinde bunların arasında MİT'in de olabileceğini ancak gündemlerinde şu aşamada bir ziyaretin sözkonusu olmadığını bildirdi.

DİYANET: İSLAMİYETTE KADIN SÜNNETİ YOKTUR

Toplantının bir başka gündem maddesini ise İngiliz Parlamenter Robert Kilroy-Silk'in, Avrupa Parlamentosu'nda "Türkiye'de kadın sünneti olduğu'nu soru önergesiyle gündeme getirmesi oluşturdu. Komisyon Başkanı Akşit, kadın sünnetiyle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan görüş istediklerini belirtirken Diyanet'ten gelen yazıyı da komisyon üyelerine okudu. "Türkiye kanunlarında ve İslam kurallarında böyle bir uygulama olmadığı' yönünde görüş bildirilen ve kadın sünnetinin "İslamiyetten önceki ilkel kabilelerde görüldüğü' dile getirilen Diyanet'in yazısında ise şöyle denildi:

"Kadınların sünnet edilmesi geleneğinin, Milat'tan önce 1600'lı yıllarda uygulanıyor olduğu hususu, arkeolojik kazılarda bulunan duvar resimlerindeki tasvirlerden anlaşılmaktadır. Mısır'da yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan kadın mumyalarının sünnetli olduklarının görülmektedir. Günümüzde ise çoklukla Orta Afrika halkları arasında yaygın olarak görülmektedir. Kadınların sünnet edilmesiyle ilgili Hz. Muhammed'den, ne bir tavsiye ne bir uygulama nakledilmiştir. Bazı İslam ülkelerinde giderek azalmakta olan kadınlara sünnet uygulamasının kökeni İslam öncesi geleneklere dayanmaktadır. Kuzey Irak'ta bazı Kürt aşiretlerinde seyrek olarak görülen bu gelenek, bu kapsamda değerlendirilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti dahilinde kadınların sünnet edildiğine dair resmi ya da gayri resmi bir haber intikal etmiş değildir. Ülkemizde böyle bir geleneğinin mevcut olduğu iddiaları, hayal mahsulü olup, gerçeği yansıtmamaktadır."

İNGİLİZ PARLAMENTER KINANACAK

Komisyon toplantısında, kadın sünnetiyle ilgili Türkiye hakkında haksız ve gerçek dışı ithamlarda bulunduğu gerekçesiyle İngiliz Parlamenter'e kınama mektubu gönderilmesi kararlaştırıldı. Komisyon ayrıca AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'e de Türkiye'deki durumu bilmesine rağmen, gerekli duyarlılığı göstermemesi nedeniyle tepki mektubu gönderecek.

AİHM'İN KARARI TARTIŞMA YARATTI

Toplantıda AİHM'in aile içi şiddetle ilgili Türkiye aleyhine verdiği karar ise tartışma yarattı.

Komisyon Başkanı Güldal Akşit, kadın hakları ve cinsiyet ayrımcılığı konularında reform niteliğinde yasal düzenlemeler yapan Türkiye'nin ceza almaması gerektiğini dile getirerek

"Bunlar varken, AİHM'in aile içi şiddet konusunda ceza verdiği ilk ülke olmak hepimiz açısından üzücüdür. Ancak uygulamadaki zafiyetlerin giderilmesi açısından bunu, bir uyarı kabul ediyoruz'' dedi. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise AİHM kararıyla ilgili Akşit'in basına yansıyan açıklamalarını eleştirdi. Aile içi şiddetin, Türkiye gerçeği olduğunu, AİHM'in bunu tespit ettiğini ve gerçeğin üzerine gidilmesinin yolunu açtığını ifade eden Ersin, ''AİHM kararını eleştirmenizi, sorunu küçültme çabası olarak değerlendiriyorum. Bu durum, komisyonun ağırlığını ve itibarını erozyona uğratmıştır'' dedi. DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş ise kadına yönelik artan şiddet olaylarıyla ilgili alt komisyon kurulmasını önerdi. MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, AİHM kararının Türkiye için utanç verici olduğunu belirterek komisyonun, AİHM'e başvuran Nahide Opuz'a ulaşıp ulaşamayacağını sordu. AKP Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu ise "Siz de komisyon üyesi olarak Nahide Opuz'a ulaşabilir, konuşabilirdiniz'' derken CHP'li Ersin "Çok güzel söylediniz. Teşekkür ederim" karşılığını verdi.

AKŞİT: TÜRKİYE ÖNEMLİ YASAL DÜZENLEMELER YAPTI

CHP'li Ersin'in eleştirilerine yanıt veren Akşit ise daha önce yaptığı açıklamalarda, AİHM'in şiddet konusunda verdiği karara saygı duyduğunu, hukuki boyutuyla ilgili tartışmaya girmeyeceğini söylediğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak alınan kararın kendisini rahatsız ettiğini dile getirdiğini kaydeden Akşit, Türkiye'nin 2002 yılından sonra kadın hakları ve şiddetle mücadele konularında önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirildiğini ifade etti. Türkiye'nin yaptığı çalışmaların, BM'de takdirle karşılandığını anlatan Akşit,

''Benim söylemek istediğim şuydu: AİHM'in, bütün bu çalışmaları göz ardı ederek, Türkiye'yi mahkum etmesi karşısında rahatsızlık duyuyorum. Bu, Türkiye Cumhuriyeti devletine yapılmış bir haksızlıktır. Bu anlamda 'karar yeniden gözden geçirilmeli' dedim. 'Kadına karşı gösterilen şiddet için verilen karar haksızdır. Bu kadın haksızdır. Şiddeti hak etmiştir' şeklinde bir şeyi, bir kadın olarak söylemem mümkün değil. Ben, şiddet konusunda karara hiçbir eleştiri getirmeden, AİHM'in Türkiye'nin yaptığı çalışmaları göz ardı ederek, Türkiye'yi mahkum etmesinin haksızlık olduğunu ifade ettim. Bu anlamda, 'Karar gözden geçirilmeli' dedim. Bugün de aynı şeyi söylüyorum, yarın da aynı şeyi söylerim'' diye konuştu. Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu'nun şov yapmaya ihtiyacının olmadığını belirten Akşit, Nahide Opuz'un komisyona davet edilmesinin, bu kişiye de Türkiye'de bir şey kazandırmayacağını söyledi. Komisyonda tartışmaların ardından kadına yönelik şiddet olayları konusunda alt komisyon kurulması kararlaştırıldı. (ANKA)

EG/NK

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title