Haberler

Kaddafi'nin Kuzeni Mısır'ın Libya'daki Alternatifi Olarak Nitelendiriliyor

Arap coğrafyasını 2011 yılında etkisi altına alan halk ayaklanmalarından en çok etkilenen ülkelerden Libya'da, Muammer el-Kaddafi'nin devrilmesinin ardından yaşanan şiddet olayları ve ülkenin içine düştüğü bölünmüşlük ortamı eski rejime yakın figürlerin tekrar gündeme gelmesine neden oluyor.

AYDOĞAN KALABALIK - Arap coğrafyasını 2011 yılında etkisi altına alan halk ayaklanmalarından en çok etkilenen ülkelerden Libya'da, Muammer el- Kaddafi'nin devrilmesinin ardından yaşanan şiddet olayları ve ülkenin içine düştüğü bölünmüşlük ortamı eski rejime yakın figürlerin tekrar gündeme gelmesine neden oluyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) desteği ile gelecek sene ülkede seçimlerin yapılacak olması, Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam'ın serbest bırakılması ve son dönemde Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen emekli General Halife Hafter'in devrimci gruplara karşı mevzi kazanması Kaddafi yanlılarını ümitlendirdi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de yaşayan, Kaddafi'nin amcasının oğlu Ahmed Kaddaf ed-Dem Libya'da yeniden oluşturulmak istenen sistemin öne çıkan isimlerinden biri olarak nitelendiriliyor.

2013 yılından bu yana Mısır'da ikamet eden Dem'in, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yönetimi tarafından önümüzdeki süreçte, Libya'da rol üstlenmesi için yönlendirilebileceği Kahire kulislerinde konuşuluyor.

AA muhabirine bu konuya ilişkin konuşan Libyalı gazeteci Ahmed el-Mati, Libya'nın içinde bulunduğu istikrarsızlık ortamının Kaddafi dönemi figürlerinin tekrar ortaya çıkmasına ve iktidar için ümitlenmelerine neden olduğunu belirtti.

Gazeteci Mati, "Siyasi çekişmeler, güvenlik sorunları ve istikrarsızlık ortamı Kaddafi dönemi figürlerinin tekrar ortaya çıkmasına neden oluyor. Ancak Kaddafi dönemi artık geçmişten bir sayfadır. Libya'da tekrar bir güç olarak ortaya çıkma ihtimalleri çok zayıf. Medyada var olmak sahada halk tarafından desteklendikleri anlamına gelmiyor." dedi.

Ülkenin batısında Kaddafi yanlısı "Libya Kurtuluş Cephesi" adında bir örgütün varlığını hatırlatan Mati, Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı (UMH) güçler tarafından söz konusu örgütün çökertildiğini dile getirdi.

Emekli General Halife Hafter ile Kaddaf ed-Dem arasında iyi bir ilişki olduğuna dikkati çeken Libyalı araştırmacı-yazar Abdulbasıt Cemil ise "Siyasette her şey olabilir. Dem'in Mısır'da yaşıyor olması Mısır yönetimi tarafından desteklendiği algısı oluşturuyor. Bu da son derece doğal bir algı. Dem, önümüzdeki süreçte uygun ortam oluştuğunda Libya'ya tekrar dönebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Ahmed Kaddaf ed-Dem kimdir?

1952 yılında Mısır'ın Bahira kentinde dünyaya gelen Kaddaf'ın babası Libyalı, annesi ise Kaddafi'nin kabilesi olarak bilinen "Kazazife"nin Mısır - Libya sınırındaki Sellum kentindeki koluna mensup bir ailenin kızı.

Aynı zamanda Mısır vatandaşı da olan Dem, Kaddafi zamanında "Mısır- Libya İlişkileri Koordinatörü" olarak görev yaptı. Kuzen Dem, Libya'da "çadırın en önemli adamlarından birisi" olarak nitelendiriliyor, Kaddafi döneminin Libya-Mısır ilişkilerinin "sır küpü" olarak biliniyordu.

Mısır Harp Akademisi mezunu olan Dem için Mısırlı ünlü gazeteci Hasaneyn Heykel, "Kaddaf ed-Dem, Mısır ordusuna 1 milyar dolarlık tasarruf sağladı" demişti.

Dem, Libya lideri Kaddafi'nin devrildiği "17 Şubat Devrimi"nin başlamasından 8 gün sonra, 25 Şubat 2011'de "Kaddafi'nin devrimci gruplara sert müdahalesini" gerekçe göstererek Mısır'a sığındı. Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra Rusya'dan davet almasına rağmen Dem, "ikinci ülkem" dediği Mısır'ı tercih etti, devrim sonrasında Libya yönetiminin talebine rağmen de teslim edilmedi.

Mısır güvenlik güçleri 19 Mart 2013'te kendisini gözaltına almak için Zemalik semtindeki dairesini bastığında, korumaları vasıtasıyla uzun süre direndi. Olayda bir polis hayatını kaybetti. Mısır'daki Libya asıllı kabileleri Kaddafi'ye karşı ayaklanan Bingazi'deki kabilelere saldırmaları için kışkırtmakla suçlandı ancak iddiaları reddetti.

"Adam öldürmeye iştirak, güvenlik güçlerine direnme ve ruhsatsız silah bulundurmak" suçlamasıyla yargılandığı Kahire Ceza Mahkemesi'nde, 9 Aralık 2013 tarihinde beraat etti.

Beraatın Mısır'ın demokratik seçimlerle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden sonraki süreçte gelmesi ise dikkati çekti.

Kaynak: AA / Güncel

Halife Hafter Kaddafi Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title