Haberler

Kabil: Hikmet Çetin'e Fransız Özgürlük Nişanı

NATO'nun Afganistan'daki kıdemli temsilcisi Hikmet Çetin'e, Fransızlar tarafından 'özgürlüğe ve barışa katkı' nişanı verildi.

NATO'nun Afganistan'daki kıdemli temsilcisi Hikmet Çetin'e, Fransızlar tarafından 'özgürlüğe ve barışa katkı' nişanı verildi.

NATO'nun Afganistan'daki kıdemli temsilcisi Çetin'e dün akşam Kabil'de düzenlenen bir resepsiyonla Fransızlar tarafından özgürlüğe ve barışa katkı nişanı verildi. Fransa'nın Kabil Büyükelçiliği'nde düzenlenen ve 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü'ne denk gelen resepsiyonda, Hikmet Çetin'e nişanını Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac adına Fransa'nın Kabil Büyükelçisi Legion Dh=nneur takdim etti. NATO'nun Afganistan'daki kıdemli temsilcisi Çetin, Afganistan'da son yıllarda çok önemli gelişmeler olduğunu ve bu gelişmelerin sadece Afganistan için değil NATO için de tarihi bir görev olduğunu belirterek, "NATO, ilk defa bu kapsamda ve bu boyutta bir görev üstleniyor. Bunun tabii benim dönemimde yapılmış olması benim için ayrı bir onur vesilesi. Ben geldiğimde NATO sadece Kabil ve çevresinin güvenliğinden sorumluydu. Ama geçen bu 2 buçuk yıllık süre içerisinde NATO'nun, ISAF'ın, uluslararası kuruluşların etkisiyle önemli kararlar alındı ve önemli gelişmeler oldu. NATO, bu ayın sonunda Afganistan'ın üçte ikisinden sorumlu hale gelecek ve yıl bitmeden de Afganistan'ın güvenliği Afgan güçleri ve Afgan güçlerine yardımcı olarak NATO'nun sorumluluğu altına girecek" dedi.

Afganistan'da birçok ilklerin gerçekleştiğini söyleyen Çetin, "Tarihte ilk defa Afganistan kendi cumhurbaşkanını seçti. 36 yıllık bir aradan sonra Afganistan parlamentosu oluştu, ilk genel meclis kuruldu. Ekonomik bakımdan çok önemli gelişmeler oldu. Çok yoksul olan Afganistan'da bu süre içinde okullar, yollar, klinikler inşa edildi. Tabii Afganistan'ın önünde çok daha uzun bir süre var. Bu süre içinde özellikle son zamanlarda terör konusunda bir tırmanma söz konusu. Bu zaten bir anlamda da beklenen bir şeydi. Çünkü aradan geçen 2 buçuk yıllık süre içinde Taliban yeniden örgütlenmeye başladı, yeniden taktikler oluşturdu. Ama ben inanıyorum ki, tüm sorumluluğu aldığında NATO'nun 26 ülkesi terörle mücadele konusunda gerekli tüm desteği Afganistan'a sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri'nden geçtiğimiz Aralık ayında üstün hizmet madalyası aldığını hatırlatan Çetin, "Bu madalya benim için çok önemliydi. Bugün ise Fransa Cumhurbaşkanı adına böyle bir nişanı almış olmak ayrıca sevindirici. Bu sadece benim Afganistan'daki görevimle de ilgili değil, Türkiye'de aldığım görevler sırasında yaptıklarım ve gerek uluslararası alanda gerekse ikili düzeyde yaptığım katkılar da dikkate alınarak verilen bir nişan. Bundan dolayı da onur duydum. Bunun Afganistan'da ve Fransa'nın Ulusal Günü'nde gerçekleştirilmiş olması benim için ayrıca unutulmaz bir anı olarak kalacaktır" ifadelerini kullandı.

Kasım 2003'ten beri Afganistan'da bulunan Çetin'in, Ocak 2004'te görev süresi uzatılmıştı. Afganistan'daki görevini tekrar uzatmayı düşünmediğini belirten NATO'nun üst düzey temsilcisi Çetin'in, Afgan Cumhurbaşkanı Karzai ve Afgan yetkililerin ısrarları karşısında görevini uzatıp uzatmayacağı merak konusu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title