Haberler

Kabataş İskelesi Proje Mimarının Açtığı Dava

Kabataş iskelesinin proje mimarı Hakan Kıran'ın, yazdığı makalede kişilik haklarını zedelediği iddiasıyla araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal aleyhine açtığı bin liralık tazminat davasında tanıklığına başvurulan Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi tarihçi Prof. Dr. Cemal Kafadar, projenin İstanbul'un tarihi dokusuna zarar verdiğini ifade etti.

İstanbul 14. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davalı Cihan Uzunçarşılı Baysal katıldı. Duruşmaya gelmeyen davacı mimar Hakan Kıran'ı ise avukatı Asil Evirgen temsil etti.

Duruşmada, daha önce alınan ara karar gereği Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi tarihçi Prof. Dr. Cemal Kafadar tanık olarak dinlenildi.

Osmanlı tarihiyle ilgili 40 yıldır araştırma yaptığını ve İstanbul'a ilişkin de 20-25 yıldır çalıştığını belirten Kafadar, "Osmanlı kültür mirasına sahip çıkma denilince en önemlisi, dokusuyla, düzeniyle, mimarisiyle İstanbul'dur. Projeyi benim de inceleme fırsatım oldu. Davalının kaleme aldığı makaleyi okudum. Benim değerlendirmelerime göre yasal sınırlar içinde kalan bir eleştiri olarak düşünüyorum." dedi.

Eleştirmenin yazısında projenin uygun olmadığı yönünde görüş belirttiğini hatırlatan Kafadar, "Ben de bu projenin İstanbul'un Osmanlı dönemini yaşatan yapısına uygun olmadığını düşünüyorum. Bunlar normal makale yazılarıdır. Davacının hazırlamış olduğu projenin 'Kabataş Martı Projesi' olarak yapıldığı anlaşılıyor. Ancak bu proje tarihi dokuyu zedeliyor. Her iki ucunda bulunan Sinan Camisi, Balyan ailesine ait 2 cami ve Dolmabahçe Sarayı'nın bulunduğu yerler itibarıyla tarihi dokuyu zedelediğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Torunlarımıza ne söyleyeceğiz ileride?"

Beyanı sorulan davalı Cihan Uzunçarşılı Baysal ise "Tarihi dokuya zarar veriliyorsa biz bunu eleştirebiliriz. Torunlarımıza ne söyleyeceğiz ileride? O zaman her mimar İstanbul'un her köşesine istediğini yapabilecek. Bu nedenle eleştirme hakkımız var." ifadesini kullandı.

Ara kararını açıklayan mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 18 Eylül'e erteledi.

Açıklama

Duruşma öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde tanık Prof. Dr. Cemal Kafadar ile birlikte açıklama yapan davalı Cihan Uzunçarşılı Baysal, dava konusu yazısında, "Kabataş projesinin İstanbul'u Dubaileştirdiği, her yerde görülen, görseli ve imajı öne çıkaran mimariyle mimarın fantezilerinden kaynaklı projeyle güzelim tarih alanının mahvedildiğini" yazdığını anlattı.

Yazının Mimarlar Odası'nın dergisinde çıktığını ve basında da yer aldığını aktaran Baysal, "Projenin mimarı davacı Hakan Kıran bununla ilgili aleyhime bin liralık manevi tazminat davası açtı. Bununla da yetinmedi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na, 'halkı kin ve nefrete teşvik etmek' gerekçesiyle dava açtı. Bu dava düşürüldü savcılık tarafından. Tazminat davası ise devam ediyor." diye konuştu.

Kıran'ın sadece kendisine değil, projelerini eleştiren herkese dava açtığını ve bunun bir baskı aracı olduğunu savunan Baysal, "Bu özgür düşünceyi baskılamadır. Davada, 'Önüne gelen her mimarın İstanbul'un istediği yerine tüy dikme hakkı var mıdır yok mudur?' sorusunun kararı verilecektir." dedi.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Kafadar ise Baykal'ın yazısında kullandığı "Dubaileştirme" kavramının son derece yerinde olduğunu belirterek, bu kavram üzerinden şehrin geleceğini konuşmak gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Harvard Üniversitesi Kabataş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title