Haberler

Jouyet: "Fransa Genişlemenin Öncülüğünü Yapacak"

Fransa'nın AB'den Sorumlu Devlet Bakanı Jouyet, Sarkozy Yönetiminin, AB'nin Genişlemesine İlişkin Kuşkularını Gömdüğünü, Artık Daha Büyük Bir Avrupa'dan Yana Olduğunu, Balkan Ülkelerinin Üyeliği İçin Çaba Göstereceğini Söyledi. Ancak Sarkozy'nin Türkiye'nin Üyeliğine İtirazları Sürüyor.

Fransa'nın AB'den sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet, Sarkozy yönetiminin AB'nin genişlemesine ilişkin kuşkularını gömdüğünü, artık daha büyük bir Avrupa'dan yana olduğunu, Balkan ülkelerinin üyeliği için çaba göstereceğini söyledi. Ancak Sarkozy'nin Türkiye'nin üyeliğine itirazları sürüyor.

Jean-Pierre Jouyet, Financial Times gazetesi ile yaptığı söyleşide Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yönetimindeki Fransız hükümetinin AB'nin genişlemesine ilişkin kuşkularını gömdüğünü, artık daha büyük bir Avrupa'yı dünyada daha büyük bir güç olarak gördüğünü söyledi.

Financial Times de, Jouyet'in bu açıklamaları için "Fransa'nın Avrupa'dan sorumlu Bakana göre, Fransa, bloğa yeni üyelerin katılmasını kolaylaştıracak bir tutum değişikliği ile Avrupa Birliği'nin daha da genişlemesinin şampiyonluğunu yapacak" yorumunu yaptı.

Jean-Pierre Jouyet, Fransız seçmenlerinin 2005'de Avrupa Anayasası'nı reddetmelerinden bu yana Fransız hükümetinin tutumunda büyük bir değişim olduğunu belirterek Fransa'nın Avrupa'nın entegrasyonu konusunda son iki yılda önemli bir sınırı aştığını belirterek şöyle devam etti:

"Federal bir Avrupa'nın, daha derin bir biçimde entegre olan bir birlik için gerekli olduğuna, genişlemenin buna ters düşeceğine, Avrupa'nın etkin bir biçimde çalışmasını engelleyeceğine inanıyorduk. Artık bu çelişkiyi aştık."

Jouyet, Fransa'nın bölgede bir istikrar unsuru olarak nitelendirdiği Sırbistan dahil olmak üzere, Balkan ülkelerinin üyeliği için çaba göstereceğini de ifade etti.

Financial Times gazetesi, Jouyet'in açıklamalarını değerlendirirken de Jouyet'in ilke olarak Türkiye'nin AB üyeliğinden yana olduğunu anımsattı. Gazete, şunları yazdı:

"Ancak Paris'in, Avrupa'nın ne kadar büyümesini istediği konusunda limitler var. Sayın Sarkozy, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkıyor ve Sayın Jouyet, 'Fransa'nın genişlemenin önemini anlatmak için yeterli çaba göstermediğini' kabul ediyor." (ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title