Haberler

Joe Biden'ın Erdoğan'dan Dilediği Özrün Perde Arkası

Güncelleme:

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, Erdoğan'la görüşmesinde İngilizce'de özür dilemek anlamına gelen "apologize" kelimesini birçok kez kullandığı ortaya çıktı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dilediği özrün perde arkasına ilişkin bilgilere ulaşıldı. Detaylarda iki unsur ön plana çıktı. Beyaz Saray'ın, Biden'ın açıklamalarından Ankara tepki gösterene kadar habersizdi ve ABD Başkan Yardımcısı, telefon görüşmesinde Erdoğan'dan birden çok kez özür diledi. Biden görüşmede, İngilizcede özür dilemek anlamına gelen "apologize" kelimesini birden çok kez kullandı.

HARVARD'DA KONUŞTU

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada IŞİD'in ortaya çıkmasını Suriye'deki muhaliflere yapılan yardımlara bağladı ve Türkiye'nin de aralarında olduğu ülkeleri suçladı. Biden'ın "Cumhurbaşkanı Erdoğan, ki eski bir dosttur, bana dedi ki, siz haklıydınız, çok fazla insanın (Suriye'ye) geçişine izin verdik, şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz" şeklindeki sözleri tartışma yarattı. Ankara, Biden-Erdoğan görüşmelerinde böyle bir konuşma geçmemesine rağmen ABD Başkan Yardımcısı'nın bu sözleri sarf etmesi üzerine sert tepki kararı aldı. Biden, Erdoğan'dan özür diledi!Bahçeli sert çıktı! Erdoğan'dan özür dilesin

SABAH SAATLERİNE KADAR TEMAS

Konuşmanın içeriği basına düşünce Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu eşzamanlı çalışma başlattı. Cuma günü Beyaz Saray, ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın ofisi ve ABD'nin Ankara Maslahatgüzarı Ross Wilson'la telefon trafiği başladı. Telefon trafiği Cumartesi sabahı 02.30'a kadar sürdü.

BEYAZ SARAY ANKARA'DAN ÖĞRENDİ

Beyaz Saray ile ilk temasta Beyaz Saray'ın, Biden'ın sözlerine ilişkin bir bilgisinin olmadığı anlaşıldı. Beyaz Saray Biden'ın sözlerini Ankara'dan öğrendi. İlk tepki "büyütülecek bir şey yok" şeklindeydi. Ancak Biden'ın konuşması baştan sona dinlenince olayın vahameti anlaşıldı. Biden, sınır geçişleri konusunda Türkiye'yi zan altında bırakacak açık ve net ifadeler kullanıyordu. Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ise IŞİD'e silah ve para yardımı yapmakla suçluyordu.

BİRDEN ÇOK KEZ "APOLOGIZE"

19.30'da beklenen telefon geldi. Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak bizzat özür diledi. Biden, Erdoğan'la konuşmasında birden çok kez İngilizce'de özür dilemek anlamına gelen "apologize" kelimesini kullandı. Kaynaklar, Ankara'nın bu özrü samimi bulduğunu belirtti.

"MAKSADIM SUÇLAMAK DEĞİLDİ"

Erdoğan, telefonda Biden'a Harvard Üniversitesi'ndeki sözlerini hatırlatarak, "IŞİD ve benzeri hiçbir terör örgütüne Türkiye'nin yardımı olmadığını en iyi siz biliyorsunuz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmedi" dedi, Biden'dan sözlerine ilişkin izahat istedi. Biden ise Erdoğan'a "Maksadım Türkiye'yi itham altında bırakmak değildi. Yanlış algı yaratabilecek sözlerim için özür diliyorum" dedi. Biden, ABD'nin başta Türkiye olmak üzere müttefiklerin katlandıkları fedakarlıkları takdir ettiğini belirtti.

BİR ÖZÜR DE BAE'DEN

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye'nin ardından, Birleşik Arap Emirlikleri'nden de özür diledi. Ülkenin resmi haber ajansı, veliaht prensi Muhammed bin Zayid El Nahyan ile görüşen Joe Biden'ın özür dilediğini açıkladı. Görüşmede Biden'ın Birleşik Arap Emirlikleri’nin teröre karşı mücadelede verdiği desteği övücü sözler kullandığı da bildirildi. ABD Başkan Yardımcısı, Harvard Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni dahil ederek, müttefik ülkelerin bölgeye para ve silah gönderdiğini iddia etmişti.

Biden bu açıklamalarına gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da özür dilemişti. (Kaynak: Sabah)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Beyaz Saray Joe Biden Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (26)

SD:

İŞTE TÜRKİYE GÜCÜ ESKİDEN EL DİVAN DURURDUK KEDİ GİBİ ŞİMDİ ASLAN OLDUK BİRDE BEĞENMEYEN EZİK LER VAR BURDA ÇOK

16
31
yanıtYanıtla
Ters Köse:

ABDnin uzun Ortadogu Planlarini uyguladikca ; Sirtimizi Sivarlar-Aksini hareket etseler, Rusya gibi Ambargo koyarlardi!Saygilar

yanıt0
yanıt0
m.ali:

Hangi aslan?? Amerikanın her istediğini yapan aslan mı???

yanıt0
yanıt0
Türkiye Aslanlari:

Eski Basbakanlarimi amerika Karsisinda Elleri Bagli Durulardi. . Simdi amerika Bizden Özür Diliyor. . . Görün Türkiye Nereden Nereye Geldi. .

20
12
yanıtYanıtla
POYRAZ:

SENDE YEDIN, BRE GARDES BOP ISLIYOR MUSLUMAN KANI AKIYOR, YERALTI ZENGINLIKLERI BATININ ELINE GECIYOR SENDE GOSTERMELIK OZUR ILE IDARE ET

yanıt0
yanıt0
vatandas:

tabiki esbaskanlarindan özür dileyecekler, yoksa sevr in taslarini kim yerine oturtacak, obamami gelip yapacak, ne kadar cahil bir toplum olduk yahu. . .

16
4
yanıtYanıtla
uğur yalçın:

bu bize 1 yıl yeter artık, , özür dilettik yaa. ((((

17
3
yanıtYanıtla
KAAN:

GENE AMERİKANIN ERDOĞANI KURTARMA OPERASYONU

12
8
yanıtYanıtla
amedli:

üzür dilese ne olacak tayıp bunu yapmışki süylüyor üzür bu hainliği kapatmazkı

10
10
yanıtYanıtla
SEYTAN:

HIC DE OZUR GERCEKCI DEGIL BOP ICIN MUSLUMAN KANI AKIYOR BUNLAR OZUR HAVASINA GOSTERISE GIRIYOR

16
2
yanıtYanıtla
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title