Haberler

Japon Uzmanlar Afete Hazırlık Eğitim Merkezi Kurmak İçin Bursa'ya Geldi

Japonya'nın Başkenti Tokyo'da Görev Yapan Afete Karşı Halkı Bilinçlendirme Uzmanları, İl Özel İdaresi Tarafından Kurulması Planlanan Afete Hazırlık Merkezinin Hazırlık Çalışmalarını Gerçekleştirmek Üzere Bursa'ya Geldi.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da görev yapan afete karşı halkı bilinçlendirme uzmanları, İl Özel İdaresi tarafından kurulması planlanan afete hazırlık merkezinin hazırlık çalışmalarını gerçekleştirmek üzere Bursa'ya geldi.

Tokyo'da Afet Önleme Merkezi Halkı Bilinçlendirme Bölüm Başkanı olan Tadashi Tezuka, beraberindeki çalışma arkadaşları, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Emin Özdamar ve Türk yetkililerle Bursa'da kurulması planlanan afete hazırlık merkezinin hazırlık çalışmalarına başladı. Bugün başlayan çalışmaların bir hafta süreceği ve çalışmalar sonucunda açıklanacak sonuç raporuna göre ilde merkezin kurulmasına başlanacağı belirtildi.

Kente kurulacak afet merkezinin afete karşı halkı bilinçlendirmeye yarayacağı ve merkezin içerisinde deprem simülasyon odası, yangına karşı yangın söndürme çalışmalarının yapıldığı bölüm, dumanlı ortamlarda dumanlarla yangından çıkış yollarının arandığı bir eğitim birimi, rüzgara karşı bir bölüm ve ilk yardımları içeren ayrı bir bölüm bulunacağı belirtildi. Merkezin, çocukları, gençleri ve orta yaş grubu insanları afetlere karşı bilgilendirmeye yarayacağı açıklandı.

İlde kurulacak merkezi iki yerde inşa etmek istediklerini fakat bu yönde Japon uzmanların bir hafta sürecek çalışmalar sonucunda çıkartacağı sonuç raporunu beklediklerini belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş, merkezin Türkiye'de ilk olacağını vurgulayarak, "Türkiye de Japonya gibi sık sık depremler, seller, yangın ve şiddetli rüzgarlarla karşı karşıya kalan bir ülke. 1999 depremini çabuk unuttuk. Onlar, 1995 yılında yaşanan Kobe depremini unutmadı. Yani insanları deprem ya da afetten korkmak yerine afetle beraber yaşamaya alıştırıyor. Bunun için de Japonya'da her şehirde afet zararlarını azaltmaya yönelik bir eğitim merkezi kurmuşlar. Biz de benzer bir eğitim merkezini ilde kurmak istiyoruz. Afet zararlarını azaltma eğitim merkezi, Türkiye'de ilk olacak. İçişleri Bakanlığı ile JICA arasındaki işbirliği çerçevesinde uzman arkadaşlar şehre geldi. Bir hafta süreyle burada bizim arkadaşlarımızla beraber çalışacaklar. Uzman arkadaşlar, burada kurmayı planladığımız afete hazırlık eğitim merkezinin fizibilite çalışmasını gerçekleştirecek. Çalışmalar bir hafta sürecek ve ardından bir sonuç raporu açıklanacak. Sonuç raporuna göre, merkezin inşa çalışmalarına başlayacağız. Bu işi fazla uzatmak istemiyoruz. 2007 yılında inşaata başlamak ve 2008 yılında da bitirmek istiyoruz. Eğer uygun düşerse, merkezi mevcut afet yönetim merkezi sahasına yapmayı planlıyoruz. Eğer olmazsa, Mimar Sinan'da bulunan İl Özel İdaresi'ne ait araziyi merkezin yapımında değerlendireceğiz" diye konuştu.

Merkezin halkı afetlere karşı bilinçlendirmeyi hedeflediğini yineleyen Altuntaş, "Bizim burada yapmak istediğimiz, duyarlılık-halkı bilinçlendirmek. Depremi önleyemeyiz fakat depreme karşı hazırlıklı olabiliriz, uyanık olabiliriz. Bu, halkı korku içerisinde yaşatmak manasına gelmemeli. Halkı afetlere karşı şuurlu hale getirmek istiyoruz. Evet ben depremle beraber yaşıyorum, lodosla beraber yaşıyorum. Vatandaşa, benim ülkemde her zaman deprem olabilir ama ben buna hazırlıklıyım dedirtmek istiyoruz" diye konuştu.

Altuntaş, Bursa'da vatandaşların gelip de depremi hissettiği, afetleri yaşadığı ve belleğine kazıdığı bir afet eğitim merkezi yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

(EŞ-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title