Haberler

İzmit'ten Dünyanın Dört Bir Yanına İhraç Ediliyor

İzmit'in simgesi haline gelen pişmaniye dünyanın 4 bir tarafına ihraç ediliyor.

İzmit'in simgesi haline gelen pişmaniye dünyanın 4 bir tarafına ihraç ediliyor. İzmit Pişmaniyesini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Şahin, Kocaeli'nde 14 pişmaniye firmasının günde yaklaşık 25 ton pişmaniye ürettiğini, pişmaniyenin yüzde 45'nin 25 ülkeye ihraç edildiğini belirterek, Rusya, Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt'in pişmaniyenin en çok ihraç edilen ülkelerin başında olduğunu söyledi.İzmit'te bulunan 14 pişmaniye firması günde 25 ton pişmaniye ve saray helvası üretiyor. 25 ton pişmaniye ve saray helvasının yüzde 45'i yurt dışına ihraç edilirken, yüzde 55'i ise yurt içinde satılıyor. Pişmaniyenin Antep fıstıklısı, fındıklısı, kakaolusu, çikolatalısı olmak üzere birçok çeşidi üretiliyor. İzmit Pişmaniyesini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Şahin, Kocaeli'nde günde yaklaşık 25 ton pişmaniye üretildiğini belirterek, Kocaeli'nde 14 pişmaniye firması var. Firmalar günlük yaklaşık olarak 25 ton pişmaniye üretiyor. Bu üretilen pişmaniyenin de yüzde 45'i ihraç ediliyor. Yüzde 55'i de iç piyasaya dağıtılıyor. Kocaeli'nden dünyanın yaklaşık 25 ülkesine pişmaniye ihraç ediyoruz dedi.

Yoğun bir şekilde pişmaniye ihracatı yaptıklarını söyleyen Şahin, İhraç ettiğimiz ülkeler arasında sıralama yapacak olursak en çok tatlıyı seven ve pişmaniyeyi seven Rusya'dan başlayabiliriz. Rusya'dan sonra en son yaşanan krize kadar Irak ikinci ihracat yaptığımız ülkeydi ve yine en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasına girecek olan Arabistan ve Kuveyt'tir. Arap ülkeleri pişmaniyeyi daha doğrusu tatlıyı çok seviyorlar, bu da bizim için bir fırsat oluyor. Biz de o bölgelere yükleniyoruz. Avrupa ülkelerinden Almanya bizim Türk nüfusunun çok yoğun olduğundan dolayı Türk marketleri ciddi derecede pişmaniye tüketimi yapıyor. Biz de bu fırsatı değerlendiriyoruz. Avusturya'ya ciddi derecede ihracatımız var. Belçika çikolatalı ürünleri daha çok sevdiği için Belçika ve Fransa da bizim ihracat yaptığımız ülkeler arasına girmektedir. İç piyasaya baktığımızda Kocaeli'den daha çok biz diğer şehirlere veriyoruz. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ciddi derecede pişmaniye tüketimi yapmaktadır, bunu Karadeniz bölgesi takip etmektedir. Ondan sonra Trakya bölgesi üçüncü sırada geliyor. Marmara bölgesi ise dördüncü sırada pişmaniye tüketen bölgeler diye konuştu.

PİŞMANİYE HEDİYELİK GÖTÜRÜLÜYOR

Şahin pişmaniyenin genelde hediyelik olarak götürüldüğünü belirterek, şöyle konuştu

Pişmaniye aslında burada üretiliyor ama burada tüketilmiyor, dışarıda daha çok tüketiliyor. Neden derseniz bizimkiler Kocaeli bölgesi olarak pişmaniyeyi yemekten ziyade hediye olarak götürülecek ürün olarak baktıklarından dışarıda daha çok tüketiliyor. Pişmaniye maalesef ki günlük tatlı şeklinde tüketilmiyor. Biz bunun için çok mücadele ediyoruz, hem dernek olarak, hem firmam adına. Nedenini de şöyle söyleyebilirim pişmaniyeyi insanlar tatlı olarak bilmiyor. Eğer bunun bir kere tadına baksalar, bir kere yeme alışkanlığı edinseler ben inanıyorum ki diğer tatlı çeşitlerinden çok pişmaniye tüketeceklerdir. Ana kategori olarak ayırdığımızda iki çeşit ürünümüz var. Birincisi pişmaniye, öteki de saray helvası. Ama biz pişmaniyeyi çok çeşitlendiriyoruz, bunun tel pişmaniyesi var, fıstıklı pişmaniyesi var, fındıklı pişmaniyesi var, çikolatalı pişmaniyesi var, bu şekilde çeşitlendirdiğimizde pişmaniye ve saray helvası olmak üzere 26 çeşit ürünümüz var

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title