Haberler

İzmir: Unecso Yolundaki İzmir'e Kültür Bakanlığı Sahip Çıktı

İzmir Ticaret Odası (İzto) Tarafından Hazırlanan 'İzmir Tarihi Kent Merkezi'nin Unesco Dünya Mirası Listesi'ne Kazandırılması' Projesine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Destek Geldi. Bakanlık, İzto Tarafından Hazırlanan Projeyi İncelemeye Aldı.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hazırlanan 'İzmir Tarihi Kent Merkezi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Kazandırılması' projesine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek geldi. Bakanlık, İZTO tarafından hazırlanan projeyi incelemeye aldı.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in; tarihi, kültürü, inanç yapısı, toplumsal yaşantı biçimi, sivil mimari örnekleri ve tarihsel süreç içerisinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması ile dünya ve insanlık tarihi açısından önemli hazineler barındırdığını söyledi. 2000'li yıllarda 5 bininci yaşı kutlanan kentin tarihinin son yapılan arkeolojik çalışmalarla 8 bin 500 yıla çıktığını kaydeden Demirtaş, bu müthiş potansiyel ve tarihi birikimin yeterince değerlendirilemediğine dikkat çekti.

Farklı kurumlar tarafından tarihsel ve kültürel dokuya yönelik çeşitli projeler yürütüldüğünü ancak kentin tüm kurum ve kuruluşlarının birlikteliğini ve kararlığını ortaya koyarak çalışmalarını tempolu olarak sürdürülmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Özellikle Kemeraltı ve çevresindeki tarihi kent merkezinin kültürel canlılığını, dini zenginliğini, Helen ve Roma dünyası izlerini ve farklı medeniyetlere ait tarihi mirasımızı tespit etmek, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını yapmak, yeniden yapılandırarak işlevsel hale getirmek ve kentimize kazandırmak zorundayız" diye konuştu.

Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu amaçla, "İzmir Tarihi Kent Merkezinin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Kazandırılması" konusunda bir proje hazırlayarak, bunu 10 Temmuz 2006 tarihinde yaptığımız basın toplantısı yoluyla İzmir halkı ile paylaştık. İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşlara, üniversitelere, basın organlarına ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir mektup ile birlikte projemizi gönderdik. Ortaya koymuş olduğumuz UNESCO projesi, 21 Eylül 2006 tarihli Kalkınma Kurulu toplantısında 'bir sonraki toplantı gündeminde yer alması için' kabul edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ise 13 Ekim 2006 tarihli yazısı ile projemize olan ilgisini ortaya koymuştur: Kültür Bakanı adına Genel Müdür Yardımcısı Sayın Yalçın Kurt imzalı mektupta; proje için önerilen alanın öncelikle UNESCO'ya bildirilen geçici listeye aldırılması gerektiği, bu nedenle UNESCO'nun kriterlerine göre inceleneceği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü uzmanlarının alanda inceleme yapacakları ve geçici listenin güncellenmesi aşamasında başvurumuzun dikkate alınacağı belirtilmektedir"

BAKANLIK İLK ÖNEMLİ ADIMI ATTI

Bakanlığın verdiği yanıtın, sevindirici olduğu kadar bundan sonra yapılacak çalışmalar için güç verdiğini kaydeden Demirtaş, bu projeye bütün İzmir'in ve hükümetin sahip çıkması gerektiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da bu yolda önemli bir adım altığını söyledi. Tarihi kent merkezinin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi nihai hedef değil, sadece bu alanın işlevsel hale getirilmesi suretiyle kente kazandırılması için bir araç olacağına dikkat çeken Demirtaş, "Bu projenin gerçekleşmesi durumunda tarihi kent merkezi için bir yönetim planı ortaya konulacak, evrensel tescil ve yaptırım mekanizmaları ile tarihi kent dokusu çok daha hızlı, organize ve uluslararası standartlara uygun şekilde ortaya çıkartabilecektir" diye konuştu.

Tarihi kent merkezinin İzmir'e kazandırılmasının şehir turizmi imkanlarının artmasını sağlayacağını ifade eden Demirtaş, "Hedefimiz bir 'Dünya Kenti', bir 'Marka Kent' olmaktır. Kent Merkezi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kazandırılması, çok önemli bir adım olacaktır. Tarihi kent merkezi, İzmir'in dünya çapında bilinen alt markalarından biri haline gelecektir. Odamız bundan sonra da projenin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için, tüm kurumlarla işbirliği yaparak gereken çalışmaları yapmayı sürdürecektir. Bu projenin geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesinde tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ile ilgili kişilerin dahil olmasını ve İzmir'in Tarihi Kent Merkezi'ne sahip çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title