Haberler

İzmir: Türkiye'nin Ab Üyeliği Tartışmaları

Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı'nın hazırladığı '2007-2013 Avrupa Birliği Bütçesinin Arkaplanı-Perspektifleri ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Tam Üyeliğinin Bütçe Üzerine Etkileri' başlıklı rapor, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin ekonomik eksen de değil, politik eksende verilecek kararlarla gerçekleşme imkanı bulabileceğini ortaya koyuyor.

Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı'nın hazırladığı '2007-2013 Avrupa Birliği Bütçesinin Arkaplanı-Perspektifleri ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Tam Üyeliğinin Bütçe Üzerine Etkileri' başlıklı rapor, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin ekonomik eksen de değil, politik eksende verilecek kararlarla gerçekleşme imkanı bulabileceğini ortaya koyuyor.

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı'nın 2007-2013 Avrupa Birliği Bütçesi ve Türkiye'nin Birlik üyeliğinin birlik bütçesine etkilerini ele alan araştırma, Türkiye'nin bütçenin kalemlerinde büyümeyi getireceğini, ancak tam üyeliğin birlik bütçesine getireceği yükün, Türkiye'nin birlik üyeliğine karşı çevrelerce savunulanın aksine çok büyük olmayacağını ortaya koyuyor.

2013 yılına kadar geçerli olacak bütçede en erken 2007 yılı başında tam üyelikleri öngörülen Bulgaristan ve Romanya'nın getireceği yük öngörülmüşken, Türkiye'nin üyeliğinin 2014-2020 yılı bütçe kalemlerini yer alacağının ifade edildiği raporda, en önemli tartışma konusunun tarım destekleri konusunda ortaya çıktığı, ancak aynı ölçüde maliyet getiren Polonya'nın birlik üyeliğinde görüldüğü üzere mevcut sistemde reform yapılmasına gerek duyulmaksızın, koşullara uygun oran ayarlamalarıyla bu tür sorunların aşıldığı, Türkiye'nin tam üyeliğinin getireceği mali yük üzerinden değil politik kararlar çerçevesinde gündeme gelebileceği veya gündemden düşebileceği belirtiliyor.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü, raporda ortaya konduğu gibi, 'Birliğin hazım kapasitesi', 'Türkiye'nin Avrupa standartlarına uyumu' ve 'AB üye ülkelerinin Türkiye'nin katılının sağlayacağı faydaların bilincine varması' noktalarında düğümlendiğini, bu üç noktanın politik çerçevede değerlenecek konular olduğunu ifade etti. Bu bağlamda günden güne daha fazla tartışılır hale gelen Avrupa kimliği konusunda Türkiye'nin aktif tavrı ve kendi hususiyetlerini Avrupa Birliği içerisinde en iyi şekilde anlatması gerektiğinin altını çizen Şen, "Türkler 700 yıldır Balkanlarda Hıristiyan toplumlarla iç içe yaşamış, ondan etkilendiği kadar, o da ondan etkilenmiştir" dedi.

TAM Direktörü, tarihsel anlamda bu ortaklaşmanın yanında, Rönesans, Reform ve aydınlanmanın süzgecinden geçen Avrupa'nın kendisine seküler bir kimlik oluşturduğunu, bu bağlamda laik ve demokratik değerler üzerine kurulu Türkiye Cumhuriyeti ile birebir uyuştuğunu söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title