Haberler

İzmir Tabip Odası'ndan Kene Toplantısı

Üniversiteler ile Veteriner Hekimleri Odası Tarafından İzmir Tabip Odası'nda "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı" Hakkında Bilgilendirici Bir Toplantı Düzenlendi.

Üniversiteler ile Veteriner Hekimleri Odası tarafından İzmir Tabip Odası'nda "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı" hakkında bilgilendirici bir toplantı düzenlendi.

İzmir Tabip Odası'nda gerçekleşen toplantıya, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelant, Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Hidayet Pekin, Ege Üniversitesi (EÜ) Enfksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Çağrı Büke, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayşe Yüce katıldı.

Toplantıda KKKA hastalığı ve hastalıktan korunma yolları hakkında bilgi verildi. Hastalığın panik yapacak düzeyde ölümlere sebep olduğunu ifade eden Veteriner Hekim Hidayet Pekin, "Sadece İç Anadolu'da görülen hastalık bugün Ege ve diğer bölgelerde de görülmeye başlanmıştır. Nasıl bir şarbon biyolojik silah olarak kullanılıyorsa KKKA hastalığıda biyolojik silah olarak kullanılıyor olabilir diye düşünüyorum. Bunun yetkililer tarafından araştırılmasını ve 1986 senesinde kaldırılan veteriner teşkilatlarının bir an önce kurulmasını istiyorum" dedi.

Halkın bilinçlenmesinin yanı sıra sağlık personelininde hastalık hakkında bilinçlenmesi gerektiğini anlatan Prof.Dr Çağrı Büke, şöyle konuştu: "Öncelikle hastalığı tanıyarak korunma yollarını bilmeliyiz. Özellikle sağlık personelini iyi bir şekilde eğitim vererek gelecek olan vakaya daha bilinçli davranmasını sağlamalıyız. Çıplak vücut ile açık alanlara giderken, el ayak gibi açıkta kalan yerlerimize haşere kovucu losyon sürmeliyiz. KKKA hastalığını ülkemizin bir gerçeği olarak kabul etmemiz gerekiyor.

Bilinmeyen yönleri olan bir hastalık. Solunum yolu ile de bulaşabilir." Virüsün daha çok İç Anadolu'da görüldüğünü belirten Prof.Dr. Çağrı Büke, "Son 20 gün içerisinde hastanemize KKKA hastalığı ile ilgili 5 vaka geldi. Bunlardan ikisi doğrulanmazken ikisinde vaka tespit edildi. Birisi ise bugün sabah saatlerinde Söke'den gelen hastamızda şüphesi var ama doğrulanmadı" diye konuştu.

Virüsü taşıyan kenelerin hayvanları ısırdığında hastalığa dönüşmediğini, insanları ısırdığında ise hastalığa dönüştüğünü ifade eden Prof.Dr. Ayşe Yüce, "Öncelikle kene ısırmasında ne yapmamız gerektiğini öğrenmeli daha sonra hastalıkla mücadele etmeyi bilmeliyiz. İnsan vücuduna yapışan bir kenenin 24 saat vücutta kalması risk oranını artırır. Bu süre ne kadar düşerse hastalık riskide düşer. Hastalığın son dönemlerde görülmesinin en büyük etkeni hastalığın öğrenilerek daha bilinçlenilmesinden kaynaklanıyor" dedi.

(FH-Mİ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title