Haberler

İzmir Sunumu Ayakta Alkışlandı

EXPO 2020'nin en güçlü adayı olan İzmir, Paris'te Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE), 152.Genel Kurulu'nda başarılı bir sunum gerçekleştirdi.

EXPO 2020'nin en güçlü adayı olan İzmir, Paris'te Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE), 152. Genel Kurulu'nda başarılı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunuma Amerika'nın Elon Üniversitesi'nden bir grup öğrencinin Hindistan'da çektiği "Health For All" adlı belgesel filmi damgasını vurdu. Filmde dünyada yaşanan sağlık sorunlarına çarpıcı vurgular yer alıyor.

Ünlü sunucu Defne Samyeli sunumun girişi bölümüne aday şehirleri kutlayarak başladı. Samyeli, "Böylesine muhteşem dört şehir ile yarışmak bizim için bir onurdur. Hepimiz biliyoruz ki, bu şehirlerin her biri harika EXPO'lara ev sahipliği yapabilecek kapasitededir. Ama, bizler de birleştirici bir EXPO yapma konusunda kendimize çok güveniyoruz. Çünkü temamız olan "Daha İyi Bir Dünya için Yeni Yollar / Herkes için Sağlık" sadece bütün uluslararası camiaya hitap etmiyor, aynı zamanda insanlığın üzerine kurulduğu ana temellerden biri olma özelliğini de gösteriyor" dedi.

İzmir Valisi EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç da konuşmasında, "Bugün burada büyük bir tarihsel sorumlulukla huzurlarınızdayız. Türkiye, 1851'den beri EXPO'lara katılmanın gururunu duyuyor" diyerek başladı.

Vali Kıraç şunları söyledi:

"169 yıl sonra, hedefimiz EXPO 2020'ye ev sahipliği yapma ayrıcalığını 3 kıtanın merkezindeki şehrimize götürebilmektir. Bugün sizlerle, son 6 ayda kaydettiğimiz ilerlemeleri paylaşmak istiyorum: Hükümetimiz, EXPO rüyasını gerçekleştirebilmemiz için 2020'ye kadar bölgemize 50 milyar doların üzerinde yatırım yapma kararı aldı. Kent merkezine sekiz dakikalık yürüyüş mesafesindeki alanımızı EXPO sonrasında Avrupa'nın en büyük kent içi parkına dönüştürmeye karar verdik. Kentimizin tüm paydaşlarıyla ortak bir manifesto hazırladık. Bu manifestoyla İzmir, gelecekte küresel bir sağlık merkezi olma iradesini ilan etti.

Sağlıklı yaşam vizyonumuzu genişlettik. Yenilenebilir enerji kaynakları ve organik tarım için yeni alanlar tanımladık. Komşumuz olan şehirleri EXPO amacımıza dahil ettik. Çevremizdeki 11 ilin valileri, belediye başkanları ve STK liderleri bir araya gelerek, İzmir'in adaylığını destekleyen bir deklarasyon imzaladılar. Böylece 11 ilimiz EXPO için harekete geçmiş oldu.

İzmir'e entegre bir sağlık kampüsü inşa etmeye karar verdik. İzmir'deki dokuz üniversitede beş adet tıp fakültesi bulunmaktadır. İzmir'in 'Üniversiteler Platformu' adaylığımıza tam destek verme kararı aldı. Lise ve ilkokul öğrencilerimiz arasında EXPO temalı spor aktiviteleri ve yarışmalar başlattık. Ve, gönüllü sayımızı 170.000 kişiye ulaştırmayı başardık.

İzmir, 8500 yıllık tarihinde birçok uygarlığa ev sahipliği yaptı. Şimdi, EXPO 2020'yi düzenleme onuruna sahip olabilmeyi her şeyden çok istiyor. Hepimiz, meşhur misafirperverliğimizle sizi karşılamaya hazırız. 160 yılı aşkın bir süredir EXPO fikrini desteklemiş bir ülkenin temsilcisi olarak sizleri şehrimizin 'Herkes için Sağlık' vizyonunu desteklemeye davet ediyorum" dedi.

CHP Milletvekili BM İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey'de salonda duygusal anların yaşanmasına neden olan bir konuşma yaptı. Pavey şunları söyledi.

"Artemis'in bulutlar üzerine kurulmuş evini gördüğümde diğer tüm harikalar parlaklıklarını kaybetti ve dedim ki "İşte! Olimpus'un dışında, Güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı."

Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'yla karşılaştığında Sidonlu Antipater'in kaleminden işte bu satırlar dökülmüştü:

'Ben, güneşin gözlerini kamaştıran o şehirden geldim size... Yılan sarılmış asasıyla antik sokaklarında hastalarına şifa dağıtan Sağlık Tanrısı Askepios'un şehrinden... İzmir'den... Size Türkiye Parlamentosunun İzmir'in EXPO 2020 adaylığına güçlü desteğiyle geldim.

Bu şehirde dağlar şafakla aydınlanırken, gölgeleri Ege'nin sularına düşer. Kent huzurla, doğayla, bereketle uyanır. Ne de olsa bereket tanrıçasının da evidir İzmir. Rivayet edilir ki sarımsak bile antik bir reçetenin yağmurda ıslanıp harflerinin toprağa ekilmesinden doğmuştur. Bu nedenle gururla gülümser İzmir…

Bu şehir bize geçmişin görkemli medeniyetlerinden miras kaldı. Biz ise, bu muhteşem emaneti insanlığın geleceğiyle paylaşmak istiyoruz." - PARİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Paris İzmir Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title