Haberler

İzmir Madencilik Fuarı'yla Şenlendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Şimen, İzmir'de Düzenlenen Mınex- Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı ve 6'ncı Uluslararası Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu'nun İzmir'i Şenlendirdiğini Söyledi. Sektöre Olan İnancının Bir Kat Daha Arttığını Söyleyen Çimen, 2 Milyar Dolar İhracat Yapan Sektörün Hedefini, 10 Milyar Dolar Olarak Gösterdi.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin şimen, İzmir'de düzenlenen MINEX- Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı ve 6'ncı Uluslararası Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu'nun İzmir'i şenlendirdiğini söyledi. Sektöre olan inancının bir kat daha arttığını söyleyen Çimen, 2 milyar dolar ihracat yapan sektörün hedefini, 10 milyar dolar olarak gösterdi.

Bu yıl ikinci kez düzenlenen MINEX- Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı törenle açıldı. Fuarla birlikte 6'ncı Uluslararası Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu da gerçekleştirilecek. Fuarın açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, madenciliği kalkınmayı sağlayan temel sektörlerin başında göstererek, bir ülkenin kendi doğal kaynaklarına dayalı bir kalkınma sağlaması gerektiğini kaydetti. Türkiye'deki madenlerin çeşitlilik, kalite bakımından ülke kalkınmasına ciddi katkı sağlayacak potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Çimen, ''İhmal edilmemesi gereken sektörlerin başında geliyor. Bakanlığımızın temel politikasını, yerel kaynaklarımızın değerlendirilmesi ve ülkemiz kalkınmasında bir enstrüman haline getirmek olarak özetleyebiliriz'' dedi. Sektörde 2004 yılında yapılan yasal değişikliklerden sonra ciddi ivme yaşandığına dikkat çeken Çimen, maden ocağı müracaatında ve ruhsata bağlama oranlarında ciddi artış yaşandığını kaydetti.

İHMAL DEVAM EDİYOR

Türkiye'de hala ciddi aramaların yapılmadığını, derin aramaların ihmal edildiğini söyleyen Çimen, ''Bir zamanlar 100 milyon dolar rakamını telaffuz ederken, 2003 yılındaki 840 milyon dolarlık ihracat bugün 2 milyar doları aştı. Bu rakamlar yeterli değil. Türkiye'nin potansiyeline uymuyor. Birkaç yıl içinde hedefimiz ihracatı 10 milyar doların üzerine çıkarmak, sektörün GSMH'ye yüzde 1-1.5 oranındaki katkısını artırmak. Sektöre ilişkin bu fuarları gördüğümde inancım bir kat daha artıyor. İzmir yine bu fuarla şenlenmiş'' diye konuştu.

ULUSAL MADENCİLİK POLİTİKASI OLMALI

Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uygur Urcun, Türkiye'de ulusal madencilik politikasının oluşturulması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda hammadde ihracatının önlenmesi, katmadeğerin ülkede kalması gerektiğini ifade eden Urcun, ''İşlevsiz hale gelen MTA gibi kurumlar işlevine kavuşturulmalı. Yüksek teknoloji kullanılmalı ve bunun için ar-ge çalışmaları hızlandırılmalı. Sektördeki haksız rekabet önlenmeli. Madenciliğin çevreye etkilerini yadsımak mümkün değil. Çevre dostu teknoloji ve yöntemler kullanılmalı. Kamuoyu desteği sağlanmadan madencilik çalışmalarının ülkeye yarar getirilmesi düşünülemez'' dedi.

Tşrkiye Maden Mşhendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun da çevreyi koruyucu önlemler alınarak, sektörün rahat çalışmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

------------ KUTU ----------

116 firma katılıyor

1-3 Şubat tarihleri arasında Uluslararası İzmir Fuar Alanı'nda düzenlenecek fuara 116 firma katılıyor. Fuarda endüstriyel hammaddeler, metalik madenler, kimyasal sanayi hammaddeleri, aşındırıcı sanayi hammaddeleri, seramik refrakter, cam sanayi hammaddeleri, çimento sanayi hammaddeleri ile yapı malzemeleri ve diğer endüstri hammaddeleri, enerji hammadeleri, kıymetli taşlar sergileniyor. DEş( Mşhendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Kemal'in organizasyon başkanlığını üstlendiği sempozyumda, madencilik sektöründeki gelişmeler, sorun ve çözüm yolları, çeşitli madencilik uygulamalarının anlatıldığı bildirilerin yanısıra Türk madenciliğinin bugününün tartışıldığı bir panel gerçekleştirilecek.

Arzu ÇETİK/İZMİR, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title