Haberler

İzmir - Kılıçdaroğlu: Toplumu Bölen Ayrıştıran Politikalardan Bıktık

Kılıçdaroğlu: Toplumu bölen ayrıştıran politikalardan bıktık (5)MENEMEN'DE SPOR SALONU AÇILIŞI YAPTIİzmir programı kapsamında Çiğli'nin ardından Menemen ilçesine geçen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada Menemen Belediyesi tarafından yapılan Gölpark içindeki, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olan Astsubay Ömer Halisdemir'in adı verilen Spor Salonu'nu açtı.

Kılıçdaroğlu: Toplumu bölen ayrıştıran politikalardan bıktık (5)

MENEMEN'DE SPOR SALONU AÇILIŞI YAPTI

İzmir programı kapsamında Çiğli'nin ardından Menemen ilçesine geçen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada Menemen Belediyesi tarafından yapılan Gölpark içindeki, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olan Astsubay Ömer Halisdemir'in adı verilen Spor Salonu'nu açtı. Kılıçdaroğlu darbenin gerçekleşmemesinde, başarıya ulaşamamasında Ömer Halisdemir'in çok büyük katkısı olduğunu söyledi.

Konuşmasında şehitlerin hiçbirinin ayrılmaması gerektiğini, hepsinin önemli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, başka ülkelerden örnek verip, "Onlarda neden darbe olmuyor" diye sordu.

21'inci yüzyılın Türkiye'sinde en çok düşünmeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bu sözü sakın unutmayın. Neden, düşünmek demek aynı zamanda soru sormak, sorgulamak demektir. Amerika'da, Hollanda'da, Fransa'da, İsviçre'de, İsveç'te, Japonya'da darbe olmuyor. Neden Türkiye'de oluyor, hangi gerekçeyle oluyor? Bu soruyu soracağız ve cevabını arayacağız. Bir ülkede tam demokrasi, özgürlük varsa, insanlar düşüncelerini açıkladılar diye hapse atılmıyorsa, bütün demokrat, özgürlükçü ülkelerle aynı pozisyondaysa o ülkede darbe olmaz" dedi.

"DARBE, ACI VE TRAVMADIR"

Darbelerin acı ve travma demek olduğunu da vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mısır'da yaşanan darbe sonrası arkadaşlarımızı gönderdik. İdamların olmaması için görüşmeler yaptık. Türkiye idamlardan çok çekti. Siyaseten sorgulamaya evet, ama siyasetsen insanların asılmasını asla doğru bulmuyorum. Darbeciler yargılanmalı. Ancak bunu yaparken cadı avını yanlış buluyoruz. Cadı avına çıkıp sokaktaki insanı tutuklarsanız, herkesin işine aşına müdahale ederseniz mağdurlar sınıfı yaratırsanız, bu doğru değildir. Darbeciyi yargılayacaksın, darbeye zemin hazırlayanları yargılayacaksın. 'Oğlunu niye bu okula gönderdin' diye devlet memurunun işine son veriyorsun. İyi de o okulun açılışına izin veren adama neden ceza vermiyorsun, asıl cezayı ona vereceksin. Sen izin verdin ona. Er ve erbaşlar var. Komutan ne derse herkes ona uyar. Dışarı çıkacaksın demiş. Bütün hepsi hapiste. Onların hapiste ne işi var, günah değil mi. Emri vereni yargılayacaksın. Ona 'Bu talimatı neden verdin, eri, erbaşı neden dışarı çıkardın' diyeceksin. Cezayı ona ver. Masum erler, linç edildiler. Linç edilir mi ya, ne günahı var bunların? Biz buna da karşıyız."

Herkesin adaletli olması gerektiğini de ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: "Darbeye karşı olmak darbeciye karşı olmak demokrasiyi, adaleti, hukuku savunmak demektir. Bir kişi herhangi birini öldürdü hepimizin göz önünde. Devlet bunu yakalar, hapse atar, yargılar. Avukat tutamıyorsa devlet tutar, savun diye. Ceza alacaksa adalet içinde alması lazım. Adaletin olmadığı yerde devlet olmaz. Adalet devletin temelidir. Önyargı ile adalet olmaz. Devlet adalet içinde yönetilir. Kin, öfke, intikam duygusuyla yönetilmez. Adalet içinde yöneteceksin. Suçluysa yargılanır ceza alır. Ama baştan insanı mahkum eder, ona dersen bu suçludur, hakim değilim ben kalkıp suçlusunuz diyemem yetki hakimde. Karşı tarafı da dinleyecek kararını ona göre verecek. Adalet içinde devletin yönetilmesini istiyoruz."

"BÜTÜN MAĞDURLARA SAHİP ÇIKIYORUM"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Suçlu bir müdürse eşinin, çocuklarının ne günahı var? Kolektif suç olmaz, suç bireyseldir. Kim suçu işlemişse yakala, teslim et" dedi. Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama çocuğu açlığa mahkum edersen. 15 yaşında çocuk geldi şunu söyledi, 'İş buldum 3 gün çalıştım, 3 gün sonra senin baban FETÖ'cü diye işime son veriler. İkinci işe aynı şekilde, üçüncü işe gittim aynı şekilde. Ne olursun bana iş bul geçinemiyoruz.' Aileyi geçindirecek bir şey yok. Aile lojmandan atılıyor, kimse bu aileye ev vermiyor. Böyle bir yapı olmaz. Hepimiz, yeri zamanı gelir adaleti isteriz. Darbeciyi, bomba atanı yargıla tutukla ama milyonca kişi çoluk çocuk. Yakalamışsın atmışsın eyvallah. Oğlu THY'de çalışıyor işine son veriyorsunuz. Oğlunun ne günahı var? O zaman kur idam tezgahlarını herkesi as! Böyle adalet mi olur? Bütün mağdurlara sahip çıkıyorum. Mağdur ayrı, darbeci ayrı. Darbeciler yargılansın, bütün mağdurlara, çocuklara, kadınlara yazık günahtır, insanda biraz vicdan olur. Bunu söyleyince 'FETÖ'yü mü destekliyorsun' diyorlar. Bütün hayatımız onunla mücadeleyle geçti. Bizi kandırdılar diyorlar, sen çocuk musun ya, devleti yönetiyorsun. Bugün sizi kandırdılarsa başkası gelip o da kandıracak demektir. Ortada kandırma da yok, düne kadar kol kola beraber gidiyorlardı. Aynı menzile gidiyorduk diyor, aynı menzile gidiyorlardı. Bizi kandırmaya çalışıyorlar ama biz onlar gibi değiliz. Yüreğimizde insan sevgisi var."

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: İZMİR (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Menemen Belediyesi Çiğli İzmir Politika Güncel Haberler

title