Haberler

İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Toplantısı

İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Toprak: "İZKA, 2008 2013 döneminde yaklaşık 138 milyon liralık bir kaynağı 471 projeye tahsis etmiştir.

İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, "İZKA 2008- 2013 döneminde yaklaşık 138 milyon liralık kaynağı 471 projeye tahsis etmiştir. Sanayi bölgelerini geliştirmek için mali destek programı kapsamında kullanılacak 12 milyon lira kaynakla birlikte toplam kaynak 150 milyon lirayı bulacaktır" dedi.

Toprak, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) yapılan İzmir Kalkınma Ajansı 2013-2017 dönemi 5. Kalkınma Kurulu toplantısındaki konuşmada, kurul üyelerine İzmir'in kalkınmasına katkılarından dolayı teşekkür etti. İZKA'nın yaptığı mali destek programları hakkında bilgi veren Toprak, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmasının başarıyı getirdiğini ifade etti.

Kalkınma Bakanlığı'nın İZKA'nın başarısından her zaman söz ettiğini belirten Mustafa Toprak, Türkiye'deki 26 kalkınma ajansının birbirine alternatif oluşturmadan yatırım planlarını tespit ederek bölgesinin kalkınmasına önemli katkıda bulunduğunu belirtti. Toprak, "Başarıyı bir ölçüye vurmak gerekiyorsa, Kalkınma Bakanlığı verilerinde İzmir'in 26 ajans içinde en önde olduğu görülüyor. İZKA olarak bulunduğumuz bölgede ne etki bıraktığımız önemli. Kalkınma ajansları bulunduğu ilin, bölgenin kalkınması için çalışıyorlar. İZKA, 2008-2013 döneminde yaklaşık 138 milyon liralık bir kaynağı 471 projeye tahsis etmiştir. Geçtiğimiz hafta içerisinde açıklanan, sanayi bölgelerini geliştirmek için mali destek programı kapsamında kullanılacak 12 milyon lira kaynakla birlikte toplam kaynak 150 milyon lirayı bulacaktır" diye konuştu.

Yeni planlama dönemi olan 2014-2023'ün İzmir Bölge Planının tamamlandığını ve Kalkınma Bakanlığı'nın onayına sunulduğunu belirten Mustafa Toprak, onay sonrası stratejiye uygun çalışmalar başlatılacağını kaydetti. Planlarda belirlenen stratejik öncelikleri hayata geçirmek için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği oluşturulduğunu vurgulayan Toprak, İZKA'nın aynı zamanda bölge turizminin gelişmesi için desteğini süreceğini söyledi.

İZKA'nın 2014 yılında da çalışmalarını yoğun şekilde devam ettireceğini ifade eden Toprak, şöyle devam etti:

"2014 yılında 3 ayrı mali destek programı ile toplamda 40 milyon lirayı başvuru sahiplerine kullandırmayı planladık. Bu doğrultuda ilk olarak 4 Nisan 2014 tarihinde 12 milyon lira bütçeli 'Sanayi bölgelerini geliştirme, küçük ölçekli altyapı mali destek programını' açıklanmış bulunuyor. Bunun dışında 2 mali destek projemiz daha var. Önümüzdeki aylarda tarihi eserlerin restorasyonuna yönelik 13 milyon lira bütçeli 'Tarihi ve kültürel varlıkların korunması mali destek programı'nın teklif çağrısında bulunacağız. Bu konuda bir teklif yönetim kurulumuza gelmişti. Gerekli çalışmalar yapıldı, ilk yönetim kurulu toplantısında bu programı kısmen de olsa karara bağlayacağız. Yine 15 milyon lira bütçeli 'Bilgi toplumuna dönüşüm ve bilgi iletişim teknolojileri mali destek programı'na yönelik ilan çalışmalarımız sürüyor."

Mustafa Toprak, yabancı yatırımcı çekme konusunda özel çalışmalar yapılacağını, bilgi iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji ve kimya sektörlerine yatırımcı çekmenin yolları üzerinde durduklarını dile getirdi.

Turizm alanında ortak çalışma yapılması gerektiğini belirten Toprak, İZKA'nın bu alana kaynakla destek verebileceğini ifade etti. İzmir'in yatak kapasitenin 40 bin olduğunu söyleyen Toprak, "Efendim İzmir'e turist neden gelmiyor. Yatak kapasitesini getirip 40 bine dayandırır orada bırakırsanız turist gelmez. Şehirde otel yapacak yer yok. Mevcut yatak kapasitesini artırmadan 'turizmde bunu yapıyoruz' demek doğru değil. Yatak kapasitesini cazibe merkezi oluşturacak şekilde sunmalıyız" dedi.

İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu ise ajansın 2013 yılı faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

İZKA'nın mali destek programlarıyla İzmir'in kalkınmasına önemli katkıda bulunduğunu söyleyen Çolakoğlu, haziran ayında yapılması gereken toplantıyı Cumhurbaşkanlığı seçimi sebebiyle eylül ayına erteledikleri bilgisini de verdi. - İzmir

Kaynak: AA / Ekonomi

İzmir Kalkınma Ajansı Mustafa Toprak Türkiye Ege Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title