Haberler

İzmir: İzmir'in Yatırım İmkanları

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, yörede yatırım yapmak isteyen orta ve büyük ölçekli firmalar için yeterli yatırım alanları sağlanamadığını belirtti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, yörede yatırım yapmak isteyen orta ve büyük ölçekli firmalar için yeterli yatırım alanları sağlanamadığını belirtti.

İzmir'in en köklü kuruluşlarından biri olan BMC'nin büyük ölçekli yeni yatırımı için aylarca bin dönümlük yer arandığını, Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilgili tüm birimler nezdinde yapılan ısrarlı arayışlara rağmen uygun yer bulunamadığını ifade eden Taşkın, "BMC, çözümü İzmir dışında yatırım yapmakta bulmuştur" dedi. Tamer Taşkın, yörede yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcıların halen 400-500 bin metrekarelik yatırım yeri aradığını belirterek, AB ile entegrasyon sürecinde birçok büyük ölçekli yatırımda İzmir'in tercih edilmesinin beklenen bir gelişme olacağını söyledi.

2005 yılında dünya gemi inşa pazarında 8. sırada yer alan ve önümüzdeki yıllarda ilk 5'e girmeyi hedefleyen Türk gemi inşa sektörünün büyümede birçok sektörün önüne geçerek yüzde 64 büyümeyle ana sektörler arasında yerini aldığını kaydeden Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halen İstanbul ve civarıyla iki Karadeniz ilinde yoğunlaşan gemi inşa ve tersanecilik sektöründe İzmir'de de mutlaka atılım yapılması gerektiği hepimiz tarafından bilinmektedir. Gemi inşa ve tersane yanında mega yat üretimi konusunda ısrarla yatırım alanı arayışını sürdüren İzmirli müteşebbisler için ne yazık ki uygun kuruluş yeri bulunmamaktadır. Tersaneler için en az 5 bin dönüm, mega yatçılık için de en az 500 dönüm alan ihtiyacı bulunmaktadır. Tüm bu gelişmeler, bizim çok önceden planlama ve hazırlık yaparak, gelecekte sorun yaşamadan ihtiyaçlara cevap vermemizi zorunlu hale getirmektedir."

"YENİ YATIRIM ALANLARINA İHTİYAÇ VAR"

Türkiye'nin ve ilin kalkınma hedeflerinin yıllar öncesinden konulduğuna işaret eden Taşkın, bunların tarım, sanayi ve turizm olarak sıralandığını ifade etti. "EBSO olarak kendimizi bu hedeflerin sanayi ayağıyla doğrudan görevli saydığımız için yatırım alanları yetersizliği konusunu bir kez daha vurgulamak istiyorum" diyen Taşkın, sanayi yatırımları için en uygun ve doğru modelin Organize Sanayi Bölgeleri olduğunun tartışmasız kabul edildiğini kaydetti. Büyükşehir hudutları içinde halen 9 Organize Sanayi Bölgesi olduğunu belirten Taşkın, "Bunlardan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi bilindiği gibi tamamen dolmuş bulunmaktadır. Buca ve Menemen'de ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri bulunmakta ve sadece ilgili sektör yatırımlarına yer verilebilmektedir. Pancar Organize Sanayi Bölgesi'nin tamamı satılmış durumdadır. Torbalı ve İTOB Organize Sanayi Bölgeleri de yüzde 70-80 doluluk oranına ulaşmış bulunmakta ve çok yakında dolmaları beklenmektedir. Bu sonuçlara bakıldığında yeni yatırım alanları ihtiyacı çok net olarak görülebilmektedir" diye konuştu.

Bir Organize Sanayi Bölgesi'nin mevcut prosedüre göre ancak 5 ila 10 yılda ortaya çıkabilmekte ve yatırım yapılabilir konuma gelmekte olduğunu hatırlatan Taşkın, kararların alınması, 24 bakanlık ve kamu kurumundan onay alınabilmesi, altyapılarının finansmanı ve inşaatları gibi konuların uzun bir süreci gerektirdiğini söyledi. Taşkın, "Bu nedenle ilimizde sanayi yatırımları için alternatif alanların üretilmesi ve planlanmasının bugünlerde yapılması şarttır" dedi.

Kuruluş ve yer arama prosedürleri başlayan bir karma, bir matbaacılar ve bir de Döküm Organize Sanayi Bölgesi için çalışma ve yer arayışının sürdüğünü belirten Taşkın, şöyle konuştu:

"Bunun yanında en az 4-5 Organize Sanayi Bölgesi için her biri 400-450 hektar olmak üzere yer ayrılması ve bugünden planlara işlenmesi, İzmir'imizin sanayisinin geleceği ve gelişmesini sürdürebilmesi için şart görülmektedir. Bunun yapılmaması halinde bizim de hiçbir zaman istemediğimiz halde verimli alanların bu amaçlarla kullanılması ve yok edilmesi kaçınılmaz olacak ve bu vebal hepimizin sırtında kalacaktır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title