Haberler

İzmir: İzmir'in Tehlikeli Atıklarının Nereye Gittiği Belli Değil

Dokuz Eylül Üniversitesi (Deu) Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi (Çevmer) Müdürü Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu, Tehlikeli ve Zararlı Atık İmha Yeri Olan İzaydaş'ın Kapasitesinin Yeterli Olmadığını Belirterek, İzmir'deki Sanayi Kuruluşlarından Çıkan Tehlikeli ve Zararlı Atıkların Nereye Gittiğinin Belli Olmadığını Söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEU) Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu, tehlikeli ve zararlı atık imha yeri olan İZAYDAŞ'ın kapasitesinin yeterli olmadığını belirterek, İzmir'deki sanayi kuruluşlarından çıkan tehlikeli ve zararlı atıkların nereye gittiğinin belli olmadığını söyledi.

ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu, tehlikeli ve zararlı atıkların atıldığı yerdeki miktarları belli bir düzeyin üzerinde ise çevreye zarar verebileceğini ifade ederek, "Tehlikeli ve zararlı atıkların tanımına giren maddeler imha edilmiyorsa ve İzmir'in çevresinde birikiyorsa buralarda zehirli ya da parlayıcı olabilir. Tehlikeli ve zararlı atıklar konusunda Türkiye'nin atması gereken ciddi adımlar var. Bu maddelerin envanterinin bilinmesinde fayda var" dedi.

Türkiye'nin tüm zararlı maddelerinin imha edildiği yer olan İZAYDAŞ'ın tüm Türkiye'ye hizmet vermek için kurulmuş bir kuruluş olmadığını belirten Müezzinoğlu, işletmenin daha çok yöresel hizmet vermek için kurulmuş bir yatırım olduğunu kaydetti. Müezzinoğlu, "Elbetteki endüstrinin yoğun olduğu bir takım yerlerde buna benzer tesislere ihtiyaç var. Çünkü tüm Türkiye'nin zararlı atıkları buraya gönderiliyor. Bir kere İzmir'den kalkacak İzmit'e nasıl gidecek, bunun yolda dahi önlemlerinin alınması lazım. İzmir'de de bir tane kurulması gibi bir tartışma var. İZAYDAŞ, şu an daha önceden kontratı olanlardan tehlikeli ve zararlı atık alıyormuş, kendilerine yeni atık göndermek isteyenlerden almıyor. Bu da çok doğaldır. İZAYDAŞ'ın kapasitesi Türkiye'nin tümüne hizmet vermek için yeterli değil. Yeni atıkları kabul etmekte zorlanıyor. İzmir'de ise çimento fabrikaları atıklarını yakıyor diye biliyoruz. Petkim'in ise kendi tesisleri var ancak bu tesisler bu atıklara gerçekten cevap verebiliyor mu veremiyor mu? Geri kalanlar ne olacak? Bazı atıklar yakıldığı zaman bile külleri zararlı olabiliyor. Böyle bir tesis İzmir'de yok" diye konuştu.

İzmir'in atıklarının İZAYDAŞ'a gönderilemiyorsa ne olduğu yönündeki bir soruya ise Prof. Dr. Müezzinoğlu, "Biz de onu merak ediyoruz, önce envanteri bilmemiz lazım. Yakmaya mı yoksa gömmeye mi gitmemiz lazım. Bütün bunların bir projeye ihtiyacı var. Bu atıklar yeraltı suyunu kirletebilir, toprak kirlenebilir, dolayısıyla gıdalar da kirlenebilir. Sağlık açısından riske atmaya kadar zararları olabilir. Ne olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Bu yüzden kesin bir envantere ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu, daha sonra yanına oturan öğretim üyesi Ayşen Türkman ile isim benzerliğinden dolayı bir dilek tutarak, "Tehlikeli atıkların uzaklaştırılmasını diliyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title