Haberler

İzmir: İzmir'de Kene Isırması Bilgilendirme Toplantısı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve İzmir Valiliği, son günlerde Türkiye'nin birçok ilinde ortaya çıkan, kene ısırmalarıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, bugüne kadar KKKA hastalığına rastlanmayan İzmir ve Ege Bölgesi'nde tüm tedbirlerin alındığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve İzmir Valiliği, son günlerde Türkiye'nin birçok ilinde ortaya çıkan, kene ısırmalarıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, bugüne kadar KKKA hastalığına rastlanmayan İzmir ve Ege Bölgesi'nde tüm tedbirlerin alındığını bildirdi.

İzmir Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Turan Buzgan, İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, uzmanlar ve eğitim için Ege Bölgesi'nin değişik illerinden gelen sağlık personeli katıldı. Toplantının açılışında konuşan Vali Köksal, Türkiye'nin bazı kentlerinde yaşanan kene ısırması olayının İzmir ve Ege Bölgesi'nde yaşanmaması için gerekli bütün tedbirlerin alındığını, vatandaşların bilgilendirildiğini ve bastırılan broşürlerin dağıtıldığını söyledi. Köksal, kene ısırmasıyla meydana gelen ölüm olaylarının ortak özelliğinin hastaneye geç başvuru olduğu belirterek, "Bu olay meydana gelmeye başladığında, bir çok vatandaşımız konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı için keneyi kendi çıkarmayı denemiş ya da hastaneye başvurma aşamasında gecikmiştir. Bu üzücü olayların tekrarlanmaması için öncelikle vatandaşın nasıl korunacağı, sonrasında ise ısırmalarda ne yapılması gerektiği bu bilgilendirme toplantısında öğretilecek" dedi.

Hastalıkla mücadelenin İl Sağlık Müdürlükleri'ni, birinci basamak sağlık hizmetlerini, hastaneleri ve kamuoyunu ilgilendiren konular olmak üzere dört önemli boyutunun bulunduğuna dikkat çeken Köksal, bu hastalığın görülmemiş rağmen bir merkez olması nedeniyle İzmir'de bilgilendirme toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanlığı ile ilgili kuruluşlarına da teşekkür etti.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Buzgan ise, KKKA hastalığının Türkiye'de ilk kez 2002 yılının yaz aylarında görüldüğünü, ancak 2003 yılının ağustos ayında anlaşılarak tanımlandığını ve tedavi sürecinin başladığını açıkladı. Hastalığın bugüne kadar 22 ilde görüldüğünü, mücadele amacıyla afişler hazırlandığını, kitapçıklar bastırıldığını, eğitim notları çıkartılarak sağlık personeli ve vatandaşların bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını kaydeden Buzgan, bu amaçla Tokat, Sivas, Yozgat ve Erzurum'da bilgilendirme toplantıları düzenlendiğini, bu toplantılardan beşincisi için ise İzmir'in seçildiğini belirtti. Önemli olanın ortaya çıkan hastalıklardan gerekli dersleri çıkartarak koruyucu tedbirleri alınması olduğunun altını çizen Buzgan, kuş gribi ve kızamık hastalıklarında olduğu gibi hem sağlık çalışanlarının, hem de halkın eğitiminin çok önemli olduğunu vurguladı. Buzgan, hastalık ve görüldüğü zaman yapılması gerekenler konusunda ise şu açıklamaları yaptı:

"Bir hastalıktan korunmak için öncelikle çalı, çırpı, su kenarı ya da gür otların bulunduğu alanlarda piknik yaparken pantolon parçaları çorapların içine koyulmalı ve eve dönüşte vücudun kontrol edilmeli. Eğer kene vücuda yapışmışsa kopartılmamalı, cımbızla çivi çıkarır gibi sağa sola hareket ettirilerek çıkarılmalıdır. Keneye çıkarmak için üzerine sigara basmak ya da zeytinyağı dökmek kenenin taşıdığı virüsü vücuda bulaştırmasına neden olur."

Ayrıca Buzgan, hayvanlarda kene mücadelesi yapılması, barınaklarda ilaçlama yapılması ve hayvanlara dokunurken eldiven kullanılması gerektiğini, vücutta kene görülmesi durumunda en yakın hastaneye gidilmesi gerektiğini, vücuda yapışan kenenin ne kadar kısa bir sürede uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riskinin o kadar az olacağını da sözlerine ekledi.

Bilgilendirme toplantısı, açılış konuşmalarının ardından Genel Müdür Buzgan'ın yönettiği, Sağlık Bakanlığı Zoonetik ve Paraziter Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Veteriner Hekim Ramazan Uzun, Ankara Numune Hastanesi'nden Dr. Mustafa Aydın ve Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Doç. Dr. Fatih Vatansever'in konuşmacı olarak katıldığı panelle devam etti. Panelistler, KKKA hastalığının Türkiye'deki durumu, hastalıktan korunma ve tedavi ile ilgili yapılması gerekenler, hastalığın doğa, hayvanlar ve insanlardaki döngüsü konusunda katılımcı sağlık personeline bilgiler verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title