Haberler

İzmir İçin "Ortak Akıl" Buluştu

İzmir Kalkınma Ajansı ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (Egev) İşbirliğinde Düzenlenen "İzmir Arama / Karar Konferansı'nda Kentin İleri Gelenleri, İzmir'in Veri Tabanı Oluşturulmasına Katkıda Bulunmak İçin Toplandı.

İzmir Kalkınma Ajansı ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) işbirliğinde düzenlenen "İzmir Arama / Karar Konferansı'nda kentin ileri gelenleri, İzmir'in veri tabanı oluşturulmasına katkıda bulunmak için toplandı. Toplantı sonunda İzmir'in vizyonu ve marka kent olması hedefindeki öneriler veri tabanı oluşturmak üzere sıralandı. Toplantı sonucunda İnciraltı'nın planlanması, kentsel dönüşüm, kent varlıklarının ortaya çıkarılması, alternatif turizm ve enerji projeleri, İzmir tanıtım stratejisinin oluşturulması gibi başlıklar öne çıktı.

2 gün süren çalışmalar kapsamında İzmir'in geleceğine yönelik planlamaya alınması gereken öneriler konu başlıkları olarak tespit edildi. İzmir'in geleceğine yönelik gündeme alınması istenen başlıklar ile bu kapsamda projelerin öngörülen başlama-bitiş tarihleri belirlendi. Konferans'ın moderatörü Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ger'in açıkladığı tespit edilen konu başlıkları şöyle: Yeni kongre fuar merkezi ve konaklama alanları projeleri, limanlar, tersaneler ve marinalarla ilgili projeler, Kadifekale, Kemeraltı aksının turizme uygun olarak yapılandırılması, Anıtsal bir yapıyla simgeleşen müze ve sergi alanı yaratmak, Ankara- İstanbul hızlı tren+tüp geçit, otoyol projeleri, Organik, susuz tarım, su ürünleri, İnciraltı'nın sağlık, termal, hastane ve otel olarak yapılandırılması, İzmir kültür varlıklarının yeniden restorasyonu ve tanıtımı, turizmin çeşitlendirilmesi, Yeni üniversitelerin kurulması, teknoparkla desteklenmesi projesi,Kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak projeler, Bölgenin alternatif enerji üretim merkezi haline getirilmesi, Termal turizm ve sağlık merkezleri kümeleşmelerinin sağlanması, Tarıma dayalı organize sanayi bölgesi oluşturulması, Gazino, termal, golf, marinaları içeren Çeşme yarımadası turizm projesi,İzmir tanıtım stratejisinin oluşturulması DOĞRULAR ORTAYA ÇIKTI İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konferans sonucunda tespit edilen ana konuların, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Stratejik Plan ve Nazım İmar Plan'da belirlenen hedefler ve projeler olduğunu söyleyerek, "Buradan çıkan sonuç, planlarımızın ne kadar isabetli olduğunu gösterdi. Doğru işler yaptığımız için yüreklendik" diye konuştu. Konferansı değerlendiren Başkan Kocaoğlu şöyle konuştu: "Bu konferans sonucunda gördük ki, tespit edilen konular, Hükümet'e düşen tüp geçit, otoyol gibi çalışmalar hariç, hepsi bizim Stratejik Plan'da hazırladığımız ve öngördüğümüz projeler. Tespit edilen 14 proje de bizim planlarımızda mevcut. Bu sevindirici bir gelişme. Nazım İmar Planı'nı hazırladıktan sonra bazı sivil toplum örgütleri ve köşe yazarları, bizim planımızın vizyonsuz olduğunu, projelerin uygun olmadığını söyleyerek genel eleştiriler yapmışlardı. Ama bugün gördük ki, aynı ortak akıl buluştu. Bu konferans ile kendimizi test etmiş olduk ve çıkan sonuçtan çok mutluyum. Hazırladığımız Stratejik Plan'ın ve Nazım İmar Planı'nın ne kadar isabetli olduğunu bu vesile ile gördük. Doğru işler yaptığımız için yüreklendik. Mükemmel bir çalışma oldu. Stratejik Plan'da her şey belirli. Sadece hedef projelerin gerçekleşmesi için birlik beraberliğe ihtiyacımız var. Hepsinde tüm taraflar birlik beraberlik içinde kentin kalkınması hedeflerini tutturmak için çalışırsa, 2020'de İzmir cennet olacaktır" dedi.

VALİ KIRAÇ: ORTAK AKIL ŞART Yaklaşık 1.5 gün süren ve 5 ayrı masada 11'er kişiden oluşan çalışma grupları, kentin geleceğinde öne alınması gereken konuları saptadı. Toplantının kapanışında konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, öncelikli görevin "İzmir'i tanıtabilmek, anlatabilmek" olduğunu ifade etti.

Vali Cahit Kıraç, "Belirlenen 15 eylem planında sıralama yok. Bir öncelik belirlenmedi. Ana başlıkları ortaya çıkardık. Daha sonra, bugün burada olmayan sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla daha geniş açılımlı toplantılar yapılacaktır. Ortak aklı kullanmaktan başka çare yok. Ortada sorun varsa o sorunu işbirliği içinde ortak aklı kullanan insanlar çözecektir. İzmir olarak bunu yapabilecek kapasitedeyiz. Bu toplantı bir başlangıç olması bakımından önemlidir" diye konuştu.

Belirlenen konu başlıklarının ve belirlenen yol haritasının ilgili kurum ve kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, ilgili bakanlıklara gönderileceğini söyleyen Vali Kıraç, "Bu tablo, ilgili kurumlara bundan sonraki dönemde yapacakları planlarda yararlanmaları için gönderilecek. Üzerinde en fazla ittifak olduğumuz konulardan ilki İzmir'in tanıtımı. İkincisi ise kentin yeniden yapılandırılması. Doğa güzeli İzmir'in, bu haliyle yeniden yapılandırılmaya çok ihtiyacı var. İzmir bu haliyle nefes almakta zorlanıyor. Deniz ile şehrin arasını kapatıp deniz kenti olduğumuzu unutmuş durumdayız. İzmir'i yeni yapılandırmaya, tarih ve kültür varlıklarının restorasyonuna Büyükşehir belediyemiz ve mahalli idareler ile çok önem veriyoruz. Bu amaçla bir yıl içinde 75 projeye destek verdik ve 22 milyon YTL kaynak ayırdık. Bu destekler bundan sonra da devam edecek" dedi.

(Mİ-Mİ- (Mİ-Mİ-) 08.06.2008 14:53 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title