Haberler

İzmir Fuarı 81'inci Kez Kapılarını Açtı

İZMİR'in simge değerlerinden biri olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) üç bakanın katılımıyla, 81'nci kez coşkuyla açıldı.

81'lik DELİKANLIYA DİNAMİK AÇILIŞ

İZMİR'in simge değerlerinden biri olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) üç bakanın katılımıyla, 81'nci kez coşkuyla açıldı. Partnerin Latin Amerika ülkeleri, onur konuğu ilin Hatay olduğu "Yaşamın her alanında tasarım" ana temalı fuara, 1091 firma katılıyor.Törene damgasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "İzmirlilerin görüşü ve onayı alınmadan gerçekleştirilmeye çalışılan 'oldu-bittilerin' kabul edilmesi düşünülemez" sözleri vurdu.Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşen açılışa Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Haluk Koç ile Perihan Sarı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hatay Valisi Cemalettin Lekesiz ile Hatay ve İzmir milletvekilleri katıldı. Bu yılın partneri Latin Amerika ülkelerinden gelen Arjantin, Ekvator, Meksika, Peru, Venezuela Ankara büyükelçileri, üst düzey bürokratları ile İzmir iş dünyası temsilcileri de açılışta yerini aldı. Küba Müzik Grubu "Grula" ve 2012 Nobel Ödülü'ne aday İslamiyet, Musevilik ve Hıristiyanlık dinlerine mensup 48 kişinin sahne aldığı "Antakya Medeniyetler Korosu"nun mini konseriyle renk kattığı törende ilk konuşmayı ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı.

"İZMİR BASKILARA KARŞI DİK DURAN DELİKANLI BİR KENT"

Konuşmasında sık sık göndermeler yapan Kocaoğlu, "Bu fuar, kazandığı askeri zaferin özgüveniyle büyük bir kalkınma hamlesine soyunan Türkiye Cumhuriyeti'nin gurur projesidir" dedi. İzmir'in Türkiye'nin demokrasi tarihi içindeki liderliğiyle çok özel bir kent olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, "Girişimci; geçmişiyle gurur duyduğu kadar geleceği de düşünen, hoşgörülü insanların yaşadığı; imbatın kucağında, sevginin sıcağında, güleryüzlü; ama yeri geldiğinde dayatmalara ve baskılara karşı dik durabilen delikanlı bir kent" diye konuştu. İzmir'deki öncelikli beklentilerden birinin katılımcılık ve uzlaşma olduğunu ifade eden Kocaoğlu, "İzmirlilerin görüşü ve onayı alınmadan gerçekleştirilmeye çalışılan 'oldu-bittilerin' kabul edilmesi düşünülemez. Bu nedenle, merkezi ve yerel yönetimler arasındaki işbirliği ve uzlaşı örneklerinin; Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin ortak yürüttüğü İZBAN ve körfez projelerinde olduğu gibi çoğaltılması en büyük dileğimizdir" dedi.

"RANTI DEĞİL YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

Kentlerin merkeziyetçi ve otoriter yöntemler yerine demokratik kurallarla yerinden yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Kocaoğlu, "Rantı değil yaşam kalitesini artırmayı" hedefleyen bir yerel yönetim olmaya çabaladıklarını vurguladı. Yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi veren Kocaoğlu, İzmir'in önümüzdeki dönem hedeflerini ise "Yüzülebilir Körfez" ve "Akdeniz kentleri arasında lider kent olmak" olarak açıkladı. Gaziemir'e yapılacak yeni fuar alanının da tamamlanmasıyla kent ekonomisine ciddi bir ivme kazandırılacağını söyleyen Kocaoğlu, EXPO 2020'nin kazanılacağına ilişkin umutlarını dile getirdi. Fuar hakkında da konuşan Kocaoğlu, fuarın ziyaretçi sayısını artıracak pek çok etkinlik programının hazırlandığını kaydederek, geçmiş yılların çok üzerinde bir ticari hareketlilik beklediklerini de sözlerine ekledi.

BAKAN ERGÜN: REKABETİ TASARIM SAĞLAYACAK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de konuşmasında, İEF'in 2'nci Dünya Savaşı yıllarında bile devam ettiğine işaret ederek "Bu nedenle dünya barışına önemli katkı sağlayan yönü de bulunmaktadır. 81'nci yıl olması bu fuarın önemini ve değerini ortaya koymaktadır" dedi. Fuarın teması olan "tasarım" konusunun ülkelerin rekabet gücünü belirlediğini vurgulayan Ergün, "Ucuz işgücü, ucuz hammadde, ucuz enerji kaynağı olan ülkeler değiliz bizler. Bunlar ülkelere rekabet avantajı sağlamayacak. Artık rekabet avantajı tasarım, markalaşma ve yenilik yapmaktadır. Ama sürekli, her gün" dedi.

"İZMİR ALELADE BİR ŞEHİR DEĞİL TEŞVİĞİ DE ALELADE OLAMAZ"

Konuşmasında İzmir'deki teşvik sistemi hakkında da değerlendirme yapan Bakan Ergün şunları söyledi:

"İzmir ilimiz artık alelade yatırımların çekilebileceği, teşvik edilmesi mümkün olan bir ilimiz değil. Çünkü alelade bir şehir değil. Birçok avantajları bünyesinde barındıran bir şehir. Yeni teşvik sistemimizde İzmir yeni bir konuya odaklanmalıdır. İzmir'de stratejik yatırımları çekmeye odaklanmalıyız, bu yatırımlar özel olarak teşvik edilmektedir. İki, Ar-Ge'si bakanlığımızca desteklenmiş projelerin yatırımları da teşvik edilmektedir. Bu yatırımlar Türkiye'nin neresinde, hangi miktarda yapılırsa yapılsın 5'nci bölge teşviklerinden yararlanan yatırımlardır. Eğer bir organize sanayi bölgesinde yapılırsa 6'ncı bölge yatırımlarından yararlanılmaktadır. Yani İzmir Türkiye'nin en çok teşvik edilen illerindeki yatırımları bile çekebilecek potansiyele sahiptir. Ama bu yatırımlar stratejik yatırımlar olursa. İzmir bunlara lazım. Artık bu tür yatırımların merkezi olmak için çalışılması icap ediyor."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, İzmir'in Türkiye'ye yansıttığı ve yansıtacağı muazzam birikimler olduğunu anlatarak İEF'in kent için önemine dikkat çekti.

Hatay Valisi Cemalettin Lekesiz de hoşgörünün kenti olan Hatay'ın zenginliklerini Egelilerle paylaşmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise İzmir'in EXPO 2020 adaylığına değinerek "Fuarların olimpiyatı" olarak gördükleri EXPO hedefi için kentin bir bütün halinde çalışma yürüttüğünü söyleyerek Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerine seslenerek destek istedi.

Ekvator Ankara Büyükelçisi Augusto Alejandro Saa Corriere İzmir'in sanayi, turizm ve tarım alanlarında önemli bir kent olduğunu belirterek kültürel olarak bu ülkelerle İzmir'in benzerliklerinin bulunduğunu, bu avantajın kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından İzmir Enternasyonel Fuarı, sahnede kurdele kesilmesiyle 81'inci kez açılmış oldu.

FUARDAN KISA KISA

1091 firmanın katıldığı fuarda 67 ülke temil edildi.

Partnerin Latin Amerika ülkeleri, onur konuğu ilin Hatay olduğu fuarda ana tema "Yaşamın her alanında tasarım" oldu.

Bu tema kapsamında ünlü modacılar Özgür Masur ve Simay Bülbül tarafından İEF'e özel tişört tasarlandı.

81'nci İEF'in ana sponsoru Tansaş oldu.

10 gün sürecek fuarda konserler, sinema, söyleşiler, sergiler, tiyatrolar, yarışmalar, dans çocuk ve gençlere yönelik bir çok etkinlik başta olmak üzere 30 farklı etkinlik gerçekleştirilecek.

Bu yıl ilk kez fuar süresince tüm ziyaretçilerin gezebileceği motosiklet, bisiklet ve aksesuarlarının sergileneceği özel bir hol oluşturuldu.

Geçen yıl 1 milyon 511 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda bu yıl hedef 3 milyon ziyaretçi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

İZMİR, (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aziz Kocaoğlu Nihat Ergün İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title