Haberler

İzmir: Dünya'da 40 Yaş Üzerinde Her 10 Yetişkinden Birinde Koah Bulunuyor

- Dünya Koah (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Günü Nedeniyle Açıklama Yapan İzmir Dr.suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz.dr.ali Kadri Çırak, Tüm Dünyada 40 Yaş Üzerindeki Her 10 Erişkinden Birinde Koah Bulunduğunu Söyledi. Koah'ın Önlenebilir Bir Hastalık Olduğuna Dikkat Çeken Dr.çırak, "Tamamen İyileşmesi Mümkün Olmamakla Birlikte, Kendinizi Daha İyi Hissetmenize ve Akciğerlerinizdeki Tahribatın Yavaşlamasına Yardım Edecek Tedaviler Vardır. Tanı Ne Kadar Erken Konulursa, Tedavi O Ölçüde Etkili Olacaktır" Dedi. Hastanelerinde Hizmet Sundukların Poliklinik Hastalarının Dörtte Birini, Yatan Hastaların da Üçte Birini Koah Hastalarının Oluşturduğunu Belirten Başhekim Dr.çırak, "Her Yıl Neredeyse Üç Milyon Kişi Bu Hastalıktan Ölmektedir. Dünyada En Çok Ölüme Neden Olan Dördüncü Hastalık Olmasına ve Hastalığın Yaygınlığının Her Yıl Giderek Artıyor Olmasına Karşın, Hastaların Ancak Yüzde 10-25'ine Tanı Konabilmektedir" Diye Konuştu. Koah'ın Hava Yollarını Tıkayarak Nefes Alıp Vermeyi Zorlaştırdığını İfade Eden Dr.çırak, "40 Yaşın Üzerinde, Sigara İçen ya da Dumanına Maruz Kalan, Tozlu İş Yerlerinde Çalışanların Yanısıra Evde Yemek Pişirme ve Isıtmada Kullanılan Odun ya da Diğer Biomass Yakıtların Dumanına Maruz Kalanlarda Koah Daha Sık Rastlanır. Hastalarda Öksürük, Balgam Çıkarmanın Yanı Sıra Değişik Aktivitelerde Esnasında Nefes Darlığı Vardır. Koah Önlenebilir. Sigarayı Bırakmak Bunun En Etkin Yoludur" Dedi.

- Dünya KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Günü nedeniyle açıklama yapan İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Ali Kadri Çırak, tüm dünyada 40 yaş üzerindeki her 10 erişkinden birinde KOAH bulunduğunu söyledi. KOAH'ın önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr.Çırak, "Tamamen iyileşmesi mümkün olmamakla birlikte, kendinizi daha iyi hissetmenize ve akciğerlerinizdeki tahribatın yavaşlamasına yardım edecek tedaviler vardır. Tanı ne kadar erken konulursa, tedavi o ölçüde etkili olacaktır" dedi. Hastanelerinde hizmet sundukların poliklinik hastalarının dörtte birini, yatan hastaların da üçte birini KOAH hastalarının oluşturduğunu belirten Başhekim Dr.Çırak, "Her yıl neredeyse üç milyon kişi bu hastalıktan ölmektedir. Dünyada en çok ölüme neden olan dördüncü hastalık olmasına ve hastalığın yaygınlığının her yıl giderek artıyor olmasına karşın, hastaların ancak yüzde 10-25'ine tanı konabilmektedir" diye konuştu. KOAH'ın hava yollarını tıkayarak nefes alıp vermeyi zorlaştırdığını ifade eden Dr.Çırak, "40 yaşın üzerinde, sigara içen ya da dumanına maruz kalan, tozlu iş yerlerinde çalışanların yanısıra evde yemek pişirme ve ısıtmada kullanılan odun ya da diğer biomass yakıtların dumanına maruz kalanlarda KOAH daha sık rastlanır. Hastalarda öksürük, balgam çıkarmanın yanı sıra değişik aktivitelerde esnasında nefes darlığı vardır. KOAH önlenebilir. Sigarayı bırakmak bunun en etkin yoludur" dedi.

(Mİ-Mİ-

(Mİ-Mİ-)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title