Haberler

İzmir'de Toplu Ulaşım Başarısı

Arka Arkaya Yaptığı Ulaşım Düzenlemeleri ile Vatandaşları Rahatlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eshot Genel Müdürlüğü ve İzulaş Aş'ye Bağlı Bin 709 Otobüs ile Bir Yılda 107 Milyon 612 Bin 68 Kilometre, Günde İse 294 Bin 828 Kilometre Yol Yaparak Ulaşılması Güç Bir Başarı Elde Etti.

Arka arkaya yaptığı ulaşım düzenlemeleri ile vatandaşları rahatlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZULAŞ AŞ'ye bağlı bin 709 otobüs ile bir yılda 107 milyon 612 bin 68 kilometre, günde ise 294 bin 828 kilometre yol yaparak ulaşılması güç bir başarı elde etti.

5216 sayılı yasa ile yeni ilçe ve beldelerin bağlanmasının ardından sefer sayısını ve otobüs sayısını artıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, metropol ilçelerin yanı sıra, yeni bağlanan belde ve ilçelere de yaptığı seferlerle İzmirliler'in ulaşımına destek veriyor. Bugüne kadar çeşitli düzenlemeler ile "minimum ücret - maksimum konfor" ilkesini göz önünde bulunduran İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bundan sonraki süreçte de önceliğin güvenli ve sağlıklı ulaşım olduğunu vurguluyor.

2007 yılında 3 milyon 901 bin 424 kez servis yapan toplu ulaşım araçlarının bir yılda gittiği mesafe olan 107 milyon 612 bin 68 kilometre, dünyanın çevresini 2 bin 690 kez dolaşmak anlamına geliyor. Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 150 milyon km., Venüs ile Güneş arasındaki mesafenin ise 108 milyon kilometre olduğu göz önünde bulundurulduğunda, otobüslerin gittiği mesafenin ölçütleri net olarak ortaya çıkıyor.

'Uzay üssünü' andıran Ulaşım Filo Takip, Kontrol ve Yönetim Merkezi hizmete açıldı. Uydu görüntüleriyle çalışan merkezde, belediye otobüsleri sefere çıktıkları andan itibaren hız limiti, duraklarda bekleme süresi gibi konularda izlenebiliyor. Sistemin bir sonraki aşamasında, vatandaşların 'bekledikleri durağa kaç dakika sonra otobüs geleceği' bilgisini cep telefonu mesajı ile öğrenebilme olanağı da var.

Ulaşımı birinci öncelik olarak alan ve bu konudaki sıkıntıları gidermek için arka arkaya çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eylül ayına kadar 100 adet klimalı ve körüklü otobüs alacak. İzmir'e 2004 yılından bu yana 310 yeni otobüs ve midibüs alındı. 'Ulaşım Ana Planı'nın şekillenmesinde İzmirliler'in de söz sahibi olmasını isteyen Büyükşehir Belediyesi, 20 bin haneyi kapsayan anket çalışmasını tamamladı. Ege Üniversitesi'nin desteklediği çalışmada İzmirlilere ulaşımla ilgili eğilimleri ve beklentileri soruldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm toplu ulaşım araçlarında ciddi indirimlere gitti. 90 dakika içinde ikinci binişlerin 'yüzde 50 indirimli' olduğu yeni ulaşım sistemi sayesinde, Kentkart ile binilen ikinci toplu taşıma araçlarındaki ücrette "yüzde 50 oranında" indirim uygulanmaya başladı. İzmir'de 37 bin 023 engelli ücretsiz seyahat ediyor. 65 yaş ve 60 yaş kartı kullananlar ile şehit aileleri, öğretmen ve öğrenciler, ulaşımda indirimli tarifeden yararlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, www.eshot.gov.tr web sitesi ile vatandaşların otobüs saatlerine ve güzergahlarına birkaç saniye içinde ulaşmasını sağlıyor. Can ve mal güvenliği çerçevesinde, Belediye otobüslerinin şoförleri, her gün mesaiye başlamadan önce mutlaka alkol kontrolünden geçiriliyor. Metro ve vapur ulaşımını desteklemek amacı ile 52 adet besleme hattında 169 civarında otobüs ile servisler sürdürülüyor. 24:00 - 06:00 saatleri arasında Buca - Konak İskele, Gaziemir - Konak İskele, F.Altay - Konak İskele, E.Ü. Kampüs - Konak İskele ve Çiğli Merkez - Konak İskele güzergahlarında çalışan gece servisleri ile vatandaşlara 24 saat kesintisiz ulaşım hizmeti veriliyor. Kademeli ( B, 1, 2, 3, Ücretsiz 5 ) ücret sistemi uygulaması sürdürülerek, vatandaşların gittikleri mesafelere göre ücret ödemeleri ve daha ucuz seyahat etmeleri sağlanıyor.

Milli Bayram ve günlerde Valilik Makamından gelen program doğrultusunda, prova ve törenlere katılacak okullara (genel prova ve tören günlerinde) ücretsiz otobüsler tahsis ediliyor. Çiğli-Havaalanı hattı seferleri başlatılarak vatandaşlarımızın havaalanına ulaşımında kolaylık sağlandı.

(YK- (YK) 13.04.2008 12:09 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title