Haberler

İzmir'de mahalleli, kentsel dönüşüm imar planına tepkili (2)

Güncelleme:

BELEDİYEDEN 'SOSYAL DONATI PAYI' CEVABIİzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 3 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planında arsa sahiplerinden yüzde 45 oranında sosyal donatı payı istendiğini iddiasıyla protesto gösterisi yapan mahalle sakinlerine Karşıyaka Belediyesi'nden cevap geldi.

BELEDİYEDEN 'SOSYAL DONATI PAYI' CEVABI

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 3 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planında arsa sahiplerinden yüzde 45 oranında sosyal donatı payı istendiğini iddiasıyla protesto gösterisi yapan mahalle sakinlerine Karşıyaka Belediyesi'nden cevap geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım, imar planlarının kanunen ve hukuken yapıldığına dikkat çekti. Yıldırım, "Biz, vatandaşlarımızın daha yaşanabilir bir çevrede oturmaları için imar planı çalışması yaptık. Bu çalışmalar bir kentsel dönüşüm çalışması değil. Burada vatandaşın istek ve arzusunu ön planda tuttuk. 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte imar parsellerinden düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintisinin alınabileceği ve bunun yüzde 45 oranında olması gerektiğini belirtti. Bir şehrin en önemli özellikleri yeşil alanları, yolları okulları ve sosyal donatı alanlarıdır. Pandemi döneminde de yeşil alanların önemini bir kez daha anladık. Bizim burada yaptığımız çalışma da İmar Kanunu'nun bize zorunlu olarak belirlediği standartları sağlamaktı" dedi.

'MEVCUT SORUNLARI BÜYÜTMEK İSTEMİYORUZ'

Yeşil alan olarak kabul edilen bölgelerin hem anketlerle hem de yüz yüze görüşmelerle belirlendiğinin altını çizen Yıldırım, "Bu mahallelerde oturan vatandaşlarımızın da herkesle aynı haklara sahip olmasını istiyoruz. Bu alanlarda park ihtiyacı olduğunu yaptığımız anketler ve yüz yüze yapılan görüşmelerde belirlemiştik. Belediyelerin, İmar Kanunu mevzuatının verdiği yetkiler dışında yetki kullanması mümkün değildir. Yaptığımız iş de kanının belirlediği hususları yerine getirmek oldu. Bu bölgede daha geniş yollar açılmalı, yeşil alanlar olmalı, okul alanları ve sağlık ocağı alanları olmalı. Vatandaşlarımız kendilerinden kesinti yapılmamasını ve mevcut yerlerde inşaat yapılmasını istiyor. Ancak orada genellikle 2- 3 katlık yapılar var. Onları 6- 7 katlı yapılara çıkarırsak mevcut sorunları daha da yükseltiriz. Zayiat kesme sadece Karşıyaka'da değil, Türkiye'nin her yerinde uygulanıyor. Kimseden zayiat almadığımızı ve herkesin parselindeki metrekareleri kullandığımızı düşünelim. Yeşil alan ihtiyacını karşılamamız için parselleri kamulaştırmak durumdan kalacaktık. Vatandaşlara bedelini ödeyerek çıkın demek zorunda kalacaktık. Biz bunu istemiyoruz" diye konuştu.

'YEŞİL ALANLAR YEŞİL KALACAK'

Vatandaşların, belirlenen yeşil alanların ranta sebep olacağı iddialarının da doğru olmadığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Vatandaştan yeşil alan olarak aldığınız yeri başka bir şeye dönüştüremezsiniz. Eğer dönüştürürseniz orası yeniden vatandaşa iade edilir. Bu durum kanunen de güvence altındadır. Amacımız vatandaşlara açık alanlar sağlamakken neden başkasına verelim? Vatandaşlarımız, müteahhitle anlaşmak zorunda değiller. Yapılacak olan parselasyon planlarından sonra kiminle anlaşmak istiyorsa anlaşabilirler. 'Paranı ödeyelim buradan çık' gibi bir hüküm söz konusu değildir. Burası kentsel dönüşüm alanı değildir. Yapılan sadece imar planı revizyonudur. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun çünkü yaptığımız bu çalışma sadece burada değil, İzmir'in her yerinde yapılıyor."

Tolga TAHÇI/İZMİR,


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karşıyaka İzmir Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS...
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title