Haberler

İzmir'de İkinci Kobi Fuarı Devam Ediyor

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İesob) Tarafından Düzenlenen 2. Kobi Fuarı Kapsamında Gerçekleştirilen "Ekonomik ve Sosyal Dengelerde Esnaf ve Sanatkarı Rolü" Adlı Sempozyum Gerçekleştirildi. Düzenlenen Sempozyuma Siyaset ve Ekonomi Dünyasının Tanıdık İsimleri Katıldı.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından düzenlenen 2. KOBİ Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Ekonomik ve Sosyal Dengelerde Esnaf ve Sanatkarı Rolü" adlı sempozyum gerçekleştirildi. Düzenlenen sempozyuma siyaset ve ekonomi dünyasının tanıdık isimleri katıldı.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 2.KOBİ Fuarı ve Mesleki Teknik Eğitim Fuarı'nın son gününde gerçekleştirilen "Ekonomik ve Sosyal Dengelerde Esnaf ve Sanatkarı Rolü" adlı sempozyumunda, Türkiye'de vergi ve sosyal güvenlik sistemi, esnaf sanatkârların finans ve sermaye sorunları, hipermarketler ve haksız rekabet, KOBİ'lere yönelik yeni bankacılık yaklaşımları, perakendeciliğin ekonomisi ve Türk siyasetinin yakın geleceği üzerine görüş ve çözüm önerileri dile getirildi. Oturum Başkanlığı'nın Prof.Dr. Mustafa Yaşar Tınar'ın yürüttüğü sempozyumun birinci oturumunda, İESOB Başkanı Mehmet Alı Susam ,Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Dr. Hakan Tartan, İzmir Ticaret Odası Finans Danışmanı Halit Soydan katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam ise bugünkü sempozyumun 1 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, "Türkiye'de çok köklü bir geçmişe sahip olan esnaf teşkilatının rolünü bilimsel bir incelemeye tabi tutmak amacıyla bu sempozyumu gerçekleştirdik" dedi.

Esnaf teşkilatının sorunlarını çözmek için bilgi çağının gereğini yerine getirmek gerektiğini ifade eden Susam, esnaf teşkilatının bu gereklilikleri yerine getirmek için çok önemli adımlar attığını, bunun en güzel örneklerinin ise geçtiğimiz yıl Türkiye'de bir ilke imza atarak gerçekleştirilen KOBİ Fuarı ve onunla paralel düzenlenen sempozyum olduğunu dile getirdi. Susam, "Esnaf ve sanatkarımızı bilgi çağına ulaştırabilirsek onları daha rekabetçi kılıp, küçük olmanın avantajlarını en iyi şekilde kullanmalarını sağlayabiliriz. KOBİ'lerin bundan sonraki süreçte ekonominin motor gücü olarak kalmasını ve bu konudaki yerlerini sağlamlaştırmaya çalışmalıyız." dedi.

ESNAFIN ROLÜ BİLİMSEL OLARAK İNCELENDİ

Geçmişte sadece 5-10 kişi çalıştıran işletmelerin KOBİ olarak sayıldığını belirten İESOB Başkanı Susam, bugün KOBİ tanımının çağın gereklerine ayak uydurarak geliştiğini ve daha da gelişmesi gerektiğini kaydetti. Susam, uygulamaya konulan KDV oranlarının üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu olduğunu aynı paralelde kayıt dışı ekonomi konusunda da ciddi çalışmalara imza atılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sempozyumda konuşmasını yapan diğer katılımcı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Türkiye'deki vergi adaletsizliğinin yanı sıra esnaf ve sanatkarın sorunlarına değindi. Esnaf ve sanatkara asgari geçim indirimi tanınmadığının altını çizen Kızılot, "Gelişmiş ülkelerin tamamında esnaf ve sanatkarların insanca yaşayabilmesi için gelirlerinin belirli bir kısmı vergi dışı bırakılıyor. Bu oran ülkelere göre değişiyor. Örneğin İngiltere'de 10 bin dolarları buluyor. Peki Türkiye'de esnafa ne kadar geçim indirimi tanınıyor? Esnafa 1 YTL dahi asgari geçim indirimi sağlanmıyor" dedi. Zor şartlar altında geçimini sürdürmek zorunda kalan esnaf ve sanatkarın kazancından yüzde 15'ten başlayıp yüzde 35'leri bulan oranlarda vergi alındığını hatırlatan Kızılot, bu oranın büyük şirketlerde ise kazanç ne kadar olursa olsun yüzde 20'yi geçmediğini söyledi. Kızılot, büyük şirketlerde olduğu gibi esnaf ve sanatkara yönelik vergi düzeyinin de aşağılara çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sempozyumda Şükrü Kızılot vergi sistemindeki çarpıklıklardan bahsederken Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Dr. Hakan Tartan ise siyasi çarpıklıklardan bahsetti. Bugün gelinen noktada ortada 'karamsar' bir tablonun olduğunu ifade eden Tartan, "Bu karamsar tabloyu ortadan kaldırmak için en önemli beklentilerden bir tanesi 22 Temmuz'da gerçekleştirilecek seçimlerdir. 22 Temmuz'da 4.5 yıllık iktidar artı ve eksi yönleriyle sandıkta sınanacak. Ak ve kara belli olacak. Mevcut iktidarın ekonomik gerçekleri ortaya çıkacak" dedi.

SUSAM'I ESNAF BAKANI OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ

İzmir Ticaret Odası Finans Danışmanı Halit Soydan, İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam'ın milletvekilliği adaylığından mutluluk duyduğunu kaydederek, "Eğer yeni dönemde Esnaf ve Sanatkarlara yönelik bir bakanlık kurulursa bu koltukta İzmir esnafının yanı sıra Türk esnafının sesi olacağına inandığımız Sayın Mehmet Ali Susam'ı görmek isteriz" dedi. Sempozyumun ikinci oturumunda ise Prof. Dr. Hüsnü Erkan'ın oturum başkanlığında biraya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Doç Dr. Adem Şahin, 'Türkiye'de büyük alışveriş merkezlerinin durumu ve esnaf sanatkara yönelik haksız rekabet', Garanti Bankası İzmir Bölge Müdürü Hakan Kulakçı, 'KOBİ'lere Yönelik Yeni Bankacılık Yaklaşımları', Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ege Cansen, 'Perakendeciliğin Ekonomisi', Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila ise 'Türk Siyasetinin Yakın Geleceği Üzerine Öngörüler' konusunda birer sunum yaptılar.

(KA- Mİ-

(KA-Mİ-)

09.06.2007 16:44 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title