Haberler

İzmir: Chp Genel Başkanı Deniz Baykal İzmir'de

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Karşıyaka, Foça ve Çeşme İlçelerinde açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere 2 günlüğüne İzmir'e geldi.

Tarifeli uçakla İzmir'e gelen Deniz Baykal'ı, Adnan Menderes Hava Alanı'nda, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Selçuk Ayhan, milletvekilleri, İl Genel Meclisi Başkanı Hakkı Berksü, ilçe ve belde belediye başkanları, meclis üyeleri ve partililer karşıladı. Spor bir kıyafetle İzmir'e gelen Baykal çiçeklerle karşılanırken, VİP'de Türkiye'nin gündemindeki konuları değerlendirerek, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Türkiye'nin yeni bir dönemden geçtiğini ifade eden Baykal, bu nedenle, yapılacak seçimlerin çok büyük önem taşıdığını, ülkenin geleceğini belirleyeceğini ve buna önem vererek hazırlandıklarını açıkladı.

Kırsal kesimden gelen şikayetlerin giderek arttığını ve bu şikayetlerin toplumun tamamı tarafından anlaşılmaya başlandığını bildiren Baykal, çiftçinin sıkıntısının, meclisin önüne kadar geldiğini söyledi. Fındıktaki tepkinin,Türkiye'nin gerçek sorunlarını göremeyen çevrelere, üreticiler tarafından gösterildiğini kaydeden Baykal, toplumun çiftçi sorunlarına karşı bilinçlendiğini de dile getirdi.

Genelkurmay Başkanı atamasının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleneklerine ve iç kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu, atamanın yapıldığı güne kadar çok ciddi tertiplerin olduğunu, ancak CHP olarak bu konuda tutarlı davrandıklarını savunan Baykal, "Silahlı kuvvetlere müdahale yapılamamıştır" dedi.

"NEREDE OLACAĞINA MERKEZ BANKASI KARAR VERMELİ"

Ortadoğu'daki gelişmelerin herkesi derinden sarstığını, insanlık olarak Ortadoğu'da çok kötü bir sınav verildiğini, orada insanlığın iflas ettiği bir manzaranın var olduğunu kaydeden Baykal, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'da yaşananlar hiçbir siyasi beklentiyi farklı gösteremez. Türkiye, Ortadoğu'daki gelişmeleri dikkatle izliyor. Üzerimize düşecek yapıcı katkıyı vermeye hazırız. Türkiye'nin Ortadoğu'daki çatışma ortamına sürüklenmemesi, öncelikli hedefimizdir. Türkiye Cumhuriyetinin temellerinde, bu tehlikeye karşı sağlam güvenceler vardır. Cumhuriyeti dört elle savunmak durumundayız."

Merkez Bankası'nın Ankara'dan İstanbul'a taşınmasıyla ilgili çalışmalar yapıldığını, bu çalışmaların devlet bakanı tarafından kamuoyuna açıklandığını belirten Baykal, bu çalışmaları yanlış bulduklarını söyledi. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının sadece siyasetin değil, ekonominin de temel ilgi konusu olduğunun altını çizen Baykal, Türkiye'nin ekonomik dalgalanmaya sürüklenmesinin nedenlerinden birinin de Merkez Bankası başkanı atamasındaki gecikme olduğunu ileri sürdü. Daha önce yaşanan bu olaylardan ders alınmadığını dile getiren Baykal, "Merkez Bankası'nın Ankara'dan İstanbul'a taşınması, başkanının bilgisi ve onayı dışındadır. İktidarın fevkalade dikkatsiz, özensiz, saygısız bir tavır içinde olduğunu görüyoruz. Siyasetçiler, açıklamalarıyla Merkez Bankası'nın saygınlığına gölge düşürüyor. Merkez Bankası'nın Ankara dışında olması önemli. Ama nerede olacağına Merkez Bankası karar vermelidir. Merkez Bankası'nı dışarıdan yönlendirme çabasında olanların, bu çabalarına devam ettiğini görüyoruz. Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması düşüncesi, önemli bir yanlıştır" diye konuştu.

Baykal, bir gazetecinin, Baykal'ın üslubunun, Başbakan tarafından eleştirildiğini hatırlatarak, bu konudaki görüşünü sorması üzerine; "Başbakan'ın, hiçbir Türk siyasetçisinin üslubundan şikayet etmeye hakkı yoktur" dedi.

"TERÖRLE MÜCADELE BÖYLE OLMAZ"

Türkiye'nin yeni bir terör tırmanışıyla karşı karşıya kaldığını, bu gelişmelerin kaygıyla izlendiğini savunan Baykal, Türkiye'nin sağlam bir terörle mücadele politikasına ihtiyacı olduğunu, ancak böyle bir politikanın ortaya konulamadığını söyledi. Baykal, sözlerine şöyle devam etti:

"Güven veren etkili terörle mücadele politikaları geliştirilmemiştir. Terör giderek yaygınlaşmaktadır. Yasal düzenlemelerde hangi amaca hizmet ettiği belli olmayan uygulamalar ortaya konulmaktadır. Eve dönüş yasasında bunu gördük. Bu yasa terörle mücadeleyi engelleyemedi ve terörle mücadeleye zarar verdi. Son günlerde terörle mücadele konusunda belli çevrelerle uzlaşmanın olduğunu gazetelerde okuyoruz. Bazı terör kadrolarının yurt dışına gönderileceği, bazılarının Türkiye'ye geleceği söyleniyor. Bir gazeteci Başbakan'a bu konuda bir soru soruyor, Başbakan bu soruya, "Bunlar ihanet sorularıdır" cevabını veriyor. Genelkurmay Başkanı böyle bir mutabakatın söz konusu olmadığını, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hiçbir şekilde katkı vermediğini açıklıyor. Terörle mücadele, ülkenin en önemli konusudur. Bu konuda yapılan çalışmaları öğrenmek herkesin hakkıdır. Kapalı kapıların ardında hangi pazarlıkların yapıldığını öğrenmeliyiz. Böyle terörle mücadele olmaz. Mutabakat var mıdır, öğrenmek hakkımızdır. Soruyoruz ; özel pazarlıklar iliştirilmiş midir? Öğrenmeliyiz."

Baykal, Eve Dönüş Yasası olarak bilinen yasadaki yanlışlıkların tekrarlanmaması gerektiğini hatırlatarak, "Başbakan kendisine sorulan soruları ihanet soruları diyerek geçiştiriyor. Tek taraflı af uygulamasıyla, terör örgütünün mücadelesini sona erdireceğini zannetmemeliyiz. Af, teröre neden olan siyasi mücadelenin bırakılmasıyla mümkün olur. Hükümet, bir planı var mı, bunu açıklamalıdır. Nedir bu plan, amacı nedir, hangi şartlarda yapılmıştır? Bu konuda tehlikeli gelişmeler görüyorum ve buna açıklama getirilmesini bekliyorum" şeklinde konuştu.

Baykal, basın toplantısının ardından Karşıyaka İlçesi'nde belediye tarafından yaptırılan Aydın Güven Gürkan Kültür Merkezi ve Karşıyaka Belediyesi Köprü-Asfalt Şantiye binası açılışı törenlerine katılmak üzere hava alanından ayrıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title