Haberler

İzmir Çevre Yolu Açılışı, Toplu Açılış ve Temel Atma Töreni Yapıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Açtıkları Otoyollar Gibi Türkiye'nin Ufkunu da Açacaklarını Belirterek, "Dayanışma İçinde Olursak, Dışarıda Yapacağımız İşler Varken, Dünyada Yapacağımız Bir Çok Şeyler Varken, İktidara Kalkınmada Şunu Yaparsanız Güzel Olur Diyecek Sözü Olmayanlarla, Hakaretten Başka Söyleyecek Sözü Olmayanlarla Bu Ülke Bir Yere Gitmez. Biz Her Şey Türkiye İçin Dedik ve Bu Yola Bö...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açtıkları otoyollar gibi Türkiye'nin ufkunu da açacaklarını belirterek, "Dayanışma içinde olursak, dışarıda yapacağımız işler varken, dünyada yapacağımız bir çok şeyler varken, iktidara kalkınmada şunu yaparsanız güzel olur diyecek sözü olmayanlarla, hakaretten başka söyleyecek sözü olmayanlarla bu ülke bir yere gitmez. Biz her şey Türkiye için dedik ve bu yola böyle koyulduk. Hedefi başaracağız" dedi.

İzmir'de yapımı tamamlanan Kuzey Çevre Yolu ile sağlık ve eğitim kurumlarının açılışı ve bir okulun temel atma töreni gerçekleştirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile Karşıyaka İlçesi'nde toplu açılış ve temel atma töreni yapıldı. Dr. Bençet Uz Çocuk Hastanesi Genel Cerrahi Ek Binası, Gülsefa Kapancıoğlu Lisesi açılışı, Aliağa Cumhuriyet İlköğretim Okulu Ek Bina açılışı, Bornova Osman Çınar İlköğretim Okulu Ek Bina açılışı, Buca Ali Kuşçu İlköğretim Okulu Ek Bina açılışı, Karşıyaka Lamia Karaer İlköğretim Okulu Ek Bina açılışı, Konak Emir Sultan İlköğretim Okulu Ek Bina açılışı Menderes Karakuyu İlköğretim Okulu Ek Bina açılışı ve 126 derslikli Nevvar-Salih İşgören Eğitim kampusü temel atma töreni gerçekleştirildi. Karşıyaka İlçesi'ndeki törene Erdoğan'ın yanı sıra, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, milletvekilleri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende folklor gösterilerini ilgiyle izleyen Başbakan Erdoğan, gösteri yapan çocuklarla birlikte fotoğraf çektirdi.

Törende bir konuşma yapan İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Başbakan'a İzmir'e verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Vali Köksal, "İzmir son yıllarda büyük hizmetler almaktadır. İzmirli hemşehrilerimizin hayal ettikleri sizin de desteğiniz ile EXPO hazırlıklarına başlandı. Bütün İzmirliler adına size teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ise "Bugünü yaşamaktan dolayı büyük gurur duyuyoruz. Tarih boyunca olduğu gibi bugün de İzmir, ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. İzmir'in yol ağının geliştirilmesi ve standardının yükseltilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bugün gururla ifade edebiliriz ki, Türkiye bir şantiye görünümünde. 49 bin işçi Türkiye'nin şantiyelerinde çalışıyor. İşçilerimize 16 bin 800 iş makinesi eşlik ediyor. Biz milletimize sevdalıyız. Bu çabamızda muvaffak olacağız" şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "Faaliyetlerimizin İzmir için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmasında önemli yatırımları hizmete açtıklarını vurguladı. Başbakan Erdoğan, "Kuzey Çevre Yolu'nun açılışını yapacağımız böyle bir günde sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum. Bugün burada İzmir'imizi ve bölgemizi güzelleştirecek, eğitim, sağlık ve ulaştırma alanlarında bölgeye ciddi katkılar sağlayacak tesislerin açılışını yapıyoruz. Her gün Türkiye'nin değişik şehirlerinde açılışlar yaparken bir başka heyecan duyuyoruz. Ülkenin yarınlarına olan umudumuz daha da artıyor" diye konuştu.

İzmir'in güne karla başladığnıı belirten Başbakan Erdoğan, "Bugün sabah kar yağışını gördük, sevindik. Daha da devamını istiyoruz. Yağdır mevlam su diyoruz ya, şimdi de yağdır mevlam kar diyoruz. Ege, en kurak dönemlerindin birini yaşıyor. İnşallah gelecek karlar ve yağmurlarla hasret kaldığı kara ve suya doyacak" ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda tesisin hizmete girdiğini belirterek, "Açılışını yaptığımız fabrikaların hastanelerin ismini söyleyemeyecek kadar büyük bir kalkınma içindeyiz. Artık bu tesisleri toplu olarak açıyoruz. Biz buradayız, Milli Eğitim Bakanımız bir okulun yanında" dedi.

İzmir Kuzey Çevre Yolu ile birlikte bir çok tesisin açıldığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 10 milyon YTL'ye mal olan Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Genel Cerrahi Ek Binası, Aliağa, Bornova, Buca, Karşıyaka, Konak, Menderes ilçelerinde yapımı tamamlanan ek binaların açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hayırsever vatandaşımız tarafından yaptırılan Gülsefa Kapancıoğlu Lisesi'nin açılışını da gerçekleştiriyoruz. Bugün ayrıca 20 milyon YTL'ye mal olacak 126 derslikli Nevvar Salih İşgören Eğitim Kampüsü'nün de temelini atacağız. İşgören ailesinin eğitim alanındaki hayırseverliğini gözardı etmemiz mümkün değil. Burada temel atma töreninde bulunmak ayrı bir onur. Milletim ve şahsım adına teşekkür ediyorum."

Hükümet olarak eğitime öncelikli ve özel bir önem verdiklerini belirten Erdoğan, "Eğitim yatırımları bizi daha çok heyecanlandırıyor. Bizim bu konuşmamız kuru söylemden ibaret değil. Bütçeden her yıl en büyük payı Milli Eğitime ayırıyoruz. İktidara geldiğimiz günden itibaren 4 yıldır bütçede en büyük pay Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılıyor. Kadro tahsislerinde yine en büyük pay Milli Eğitim Bakanlığı'nın. Okuma yazma bilmeyen insanlarımız var. Bu muasır bir Türkiye'nin gerçek yüzü olamaz. Cehaleti ayakları altına almış olan bir medeniyetin devamı olarak okuma-yazma bilmeyen bir ferdin kalmasını istemiyoruz. Biz iktidara geldiğimizde okur-yazar oranı yüzde 80 iken bu gün okuma yazma oranı yüzde 90'a ulaştı. Hedef yüzde 100'e ulaşmak. Biz günü kurtarmaya çalışmıyoruz. Biz Türkiye'nin geleceğine yatırım yapıyoruz. Biu, Türkiye bir şaz gelecek nesilleri kurtarmayı hedefliyoruz. Yarını büyük Türkiye ancak böyle olur. Hayırseverlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.

İzmir'de inşaatı uzun yıllar devam eden çevre yolunun kuzey kesiminin açılışını yaptıklarını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:

"Toplam uzunluğu 50 kilometre olan çevre yolunun 30 kilometresini açıyoruz. Açılışını yaptığımız kısımda 23 kavşak , 6 viyadük, 2 tünel. 36 köprü, 16 alt geçit. 113 kutu menfez ve 59 boru menfez bulunuyor. Kuzey Çevre Yolu'nun Sanayi Kavşağı ile Karşıyaka Girne Kavşağı arasındaki 11.5 kilometrelik kısım trafiğe açılıyor. Böylece İzmir Çevre Yolu'nun 42 kilometresi tamamlanmış olacak. Altınyol'da yaşanan sıkışıklık büyük oranda giderilecek. Karşıyaka ile İzmir arasındaki ulaşım ücretsiz güvenli ve konforlu bir şekilde sağlanmış olacak. Viyadükler ve diğer yapılar dünya standartlarında. Otomatik yangın söndürme, aydınlatma ve izleme sistemleri var. Ayrıca çevreye de duyarlı. İlk ses perdesi uygulaması da burada başlayacak. Gürültü ve ses kirliliğini engelleyerek bu yolları zenginleştireceğiz. Bu yol için 31 aralık 2006 itibariyle 580 milyon dolar harcandı. Kilometresi yaklaşık olarak 15 milyon dolara geliyor. Çevre yolunun trafiğe açılmasıyla seyahat daha güvenli ve konforlu olacak. Taşıtların yakıt tüketimi azalacak ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Bu yoldan günlük 40 bin araç geçecek. Mevcut İzmir-Karşıyaka arasındaki Altınyol trafiği rahatlayacak. Çevre yolu tamamlandığında İzmir trafiğine köklü bir çözüm getirmiş olacağız."

Çevre yolunun gayretli bir çalışma ile 2007 yılı sonuna kadar bitirilebileceğini de belirten Başbakan Erdoğan, "Karadeniz Sahil Yolu'nda uyguladığımız sistem ile burası yıl sonunda rahatlıkla biter" şeklinde konuştu.

"EĞİTİM, SAĞLIK VE ALTYAPIYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

Hükümet Olarak eğitim, sağlık kadar altyapı yatırımlarına da büyük önem verdiklerini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz bu yola çıkarken Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu adalet ve kalkınmayı gerçekleştireceğiz dedik. Temel taşlar olarak eğitim, sağlık, adalet ve emniyet üzerine durduk. Dolayısıyla derslik sayısında 100 bine yaklaştık. Son 4 yılda sağlıkta attığımız adımlar ortada. SSK ve devlet hastaneleri birleşmez deniyordu. Birleşti. Artık yeni hastanelerde projeler değişti. Koğuş sisteminden, tek tuvaletli sistemlerden, 1-2 yataklı odalara, odalarında tuvaleti ve banyosu olan hastanelere geçiliyor. İnsanımız kendisine yakışır olan bu hastanelerle ilk psikolojik tedavisini oluyor. Hastaneye girince huzur buluyor. Artık bunu yakaladı Türkiye."

Sağlık konusunda kamu, özel sektör ve vakıf sektörünün birleşerek adım atacağını belirten Başbakan Erdoğan, "Sağlıkta bu adımla kalmayacağız. Sağlık kentlerine doğru gidiyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde dev sağlık kampüsleri kuracağız. Vatandaşlarımıza dünyanın en ileri sağlık hizmetlerini alma fırsatını vereceğiz. Bunu büyük şehirlerden tüm şehirlere yaymanın projelerini sürdürüyoruz. Yer tespitlerini yaptık, bir an önce hayata geçireceğiz."

Sosyal güveu, Türkiye bir şanlikte de dönüşüm yaşandığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şimdi serbest eczanelere gidip SSK'lı işçi kardeşim ilacını alabiliyor. Neredeydik nereye geldik. Dün ilacını alamayan benim SSKlı kardeşlerim şimdi ilaçlarını alıyor."

Sosyal Güvenlik yasa tasarısının Anayasa Mahkemesi'nden döndüğünü belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şimdi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yeni yasa ile her doğan sigortalı doğacak. Her yeni doğan çocuk sigortalı doğacak, 18 yaşına kadar bu sürecek. Maalesef muhalefet bundan dolayı Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Sosyal güvenlik noktasında bu kadar önemli bir adım asla geri çevrilemezdi. İşçi, memur, Bağ-Kurlu hepsini bir çatı altında toplayarak adaletsizlikleri kaldırmak istedik. Bu ülkede işçi, memur,Bağ-Kurlu el ele olmadıkça, dayanışma olmadıkça, her şey Türkiye için demedikçe bir yere varmak mümkün değildir" dedi.

Bunun üzerine kalabalık grup, Erdoğan'a 'Türkiye seninle gurur duyuyor" deyince Erdoğan, "Biz sizlerle gurur duyuyoruz" dedi. Hükümet olarak göreve geldikleri andan itibaren 17 çeyrek üst üste büyümeyi sağladıklarını belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu ülke gecelik faizlerin 7 binlere 8 binlere çıktığı günleri gördü. Biz göreve geldik enflasyon yüzde 30lardan tek haneye düştü. Biz göreve geldik Türkiye'nin kamu borç stoku yüzde 78 civarından, yüzde 50'lere indi. Nereden nereye. Diyorlar ki, 'Türkiye'nin borcu çok', bunu konuşurken biraz ekonomiyi bilmek lazım. Oranlamasını yaparsın. Atalarımız borç yiğidin kamçısı derken buradan hareketle bunu söylediler. Olay bu, gücünüz varsa rahat borçlanırsınız, gücü olmayana kimse borç vermez, inanırsa verir. Dünyanın en borçlu ülkeleri ABD ve Japonya. Ama hiç umurunda mı? Niye? Çünkü GSMH çok çok yüksek. Bu incelikleri yakalamamız lazım. Buradan hareketle eğer geleceğe bakarsak adımların umut verici olduğunu görmek mümkün. Paramıza 6 sıfır yerleştirdiler. Bu bizim dönemimizde atıldı. Paramız da halkımız da kurtuldu. Paramızın onurunu kurtardık. Paramız cumhuriyetin ilanında doların karşısında hangi değere sahipse bugün de aynı değere sahip. Bu sıradan bir olay değil. Asıl devrim budur. Bizden öncekiler paradan sıfır atacağını konuştu ama yapamadı. Biz konuştuk ve yaptık. Bize dediler ki enflasyon patlar. Biz sıfırları attık enflasyon patlamadı, çatladı. Paramız da hak ettiği itibarı kazandı. Bütün bunları yaparken geçmiş iktidarların borç faturalarını tek tek biz ödedik. Bizden önce yapılan borçlanmalar var. Bizim petrol kuyularımız yok. Biz enerji ithalatına ayda 29 milyar dolar ödüyoruz. Biz göreve geldiğimizde toplanan vergi ile şimdikine baktığınız zaman hortumların nasıl kesildiğini görürsünüz. 22 banka 46 milyar dolara mal oldu. Bugünkü değerle 100 milyar dolar. Bunların bedelini millet ödüyor, Türkiye ödüyor. Bunu görmeden konuşmak biraz iyi niyetten uzak bir yaklaşım. Biz göreve geldik IMF'ye borcumuz 23.5 milyar dolardı. Kim yaptı bu borcu, AK Parti mi? Bizden öncekiler yaptı. Kaç tane geldiyse, ANAP, CHP, DSP, MHP DYP hepsinin payı var. Hepsi borçlandı. 23.5 milyar dolarla teslim aldık, şimdi 10.7 milyar dolara düştü. Biz geçmişin borcunu ödüyoruz. Göreve geldik, Türkiye'nin Milli bankası Merkez Bankası'nın döviz rezervi 26 mu, Türkiye bir şailyar dolardı. Şimdi 61 milyar dolar. 26 nire 61 nire. Eğer bu kadar güçlü rezerviniz olmasaydı, geçen mayıs ayında yaşanan dalgalanmada adamı götürürlerdi. Artık belli bir gücümüz var. Bu bize rahat hareket etme imkanı sağlıyor. Yanıbaşımızda savaş oldu, petrol krizi oldu. Biz geldiğimizde petrolün varili 21 dolardı iktidarımız döneminde 70 dolara kadar dayandı. Dikkat edilirse bizim ekonomimizde negatif bir gelişme olmadı. Göreve geldiğimizde yıllık küresel sermaye girişi 1 milyar dolardı. 2006'da 19 milyar doları aştık. Niye? Türkiye güven, istikrar ülkesi onun için böyle oldu."

Hükümet olarak göreve geldikleri andan itibaren borç ödeme işine girdiklerini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yıllar yılı benim işçimi memurumu aldattılar. Nema vereceğiz dediler. Maaşlarından para kestiler. Niye biliyor musunuz? Borçlular için zora girdiler. İşçinin memurun parasını kestiler. Dediler ki, 'Zorunlu tasarruf sebebiyle'. 13.5 katrilyon halka borcumuz var. Kime? İşçiye memura. Faiz de demiyorlar, adını nema koydular. Devlet vatandaşına, işçisine memuruna borcu olamaz. Bu borcu ödeyeceğiz dedik. Bu borcun tamamını ödedik ve temizledik. İmarzedelerle ilgili 8 katrilyon borç vardı. İktidarımız döneminde tamamına yakınını ödedik. Şu an 1 katrilyon kaldı. O da temizlenmiş olacak. Bunları biz ödüyoruz, bu iktidar ödüyor. Geçmişin hesabı hepsi. Geçmiş iktidarlar ödemeyeceklerini düşünerek bu kadar para nasıl ödenir diye soruyorlar. Bütçe açığı noktasında ise yüzde 40'tan tek haneli rakamlara düşmüş bir Türkiye var. Daha iyi olacak, daha güzel olacak. Nasıl ki bu otoyolları açıyorsak, Türkiye'nin ufkunu da açıyoruz" dedi.

"Milletçe el ele dayanışma içinde olmamız gerekiyor" diyen Başbakan Recep Tayyyip Erdoğan, konuşmasını , "El ele verirsek, gönül gönüle verirsek. Dayanışma içinde olursak, dışarıda yapacağımız işler varken, dünyada yapacağımız bir çok şeyler varken, iktidara kalkınmada şunu yaparsanız güzel olur diyecek sözü olmayanlarla, hakaretten başka söyleyecek sözü olmayanlarla bu ülke bir yere gitmez. Biz her şey Türkiye için dedik ve bu yola böyle koyulduk. Hedefi başaracağız. Hedef 2013'te 10 bin dolar kişi başı gelir. Yakalayacağız, ondan sonra Türkiye'yi tutana aşk olsun" şeklinde tamamladı.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan bakanlar, milletvekilleri ve diğer davetlilerle birlikte temsili kurdeleyi kesti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendi makam otomobilinin direksiyonuna geçerek kısa bir tur attı. Erdoğan daha sonra Aliağa İlçesi'ndeki açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere bu ilçeye hareket etti.

(EY-FH-YK-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title