Haberler

İzmir: Çeşmeliler'in Orkinos Çiftliği Tepkisi

İzmir'in turistik ilçesi Çeşme'de balık çiftliklerinin çoğalması ilçe halkını tedirgin ediyor. Ildır Gelence Koyu'nda yeni bir orkinos çiftliği kurulacağı haberi, sivil toplum örgütleri ve odaları harekete geçirdi.

İzmir'in turistik ilçesi Çeşme'de balık çiftliklerinin çoğalması ilçe halkını tedirgin ediyor. Ildır Gelence Koyu'nda yeni bir orkinos çiftliği kurulacağı haberi, sivil toplum örgütleri ve odaları harekete geçirdi.

Mavi Koy'a kurulması planlanan ikinci orkinos çiftliğine tepkiler sürerken, en güzel koylardan biri olan Ildır Gelence Koyu'na üçüncü orkinos çiftliği kurulacağı haberi ilçe halkını çileden çıkardı. Çeşmeliler, oda başkanları ve çevreciler en güzel koylardan birine kurulması planlanan orkinos çiftliğine karşı çıkıyor. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOP) Başkanı Veysi Öncel, kurulması planlanan üçüncü orkinos çiftliğinin kendisini dehşete düşürdüğünü belirterek, "İnanın şoktayım. İkinci orkinos çiftliğine tepkiliyken üçüncüsüne de izin verdiler. Turizm Bakanlığı, Çeşme'yi turizm bölgesi ilan etti. Yaşadıklarımıza bakın. Çeşme'de turizm yapmayalım, otelleri satıp bizde balık çiftliği kuralım. Çeşme'de turizm mi yapacağız, balık çiftliklerini mi seyredeceğiz. Yeni yapılan termal turizm kenti kapsamında Çeşme'de yatak sayıları, termal kür merkezleri, turizm yatırımları artmaktayken, biz turizmciler gece gündüz Çeşme, İzmir ve ülke turizmi için uğraşırken, orkinos çiftliklerine izin verilmesi turizme vurulan darbedir. Balık çiftlikleri turizm merkezlerine yakın olmamalıdır. Bu karar turizm cinayetidir. Bakanlığın kararlarını yeniden gözden geçirmelerini istiyorum" dedi.

Öncel, Çeşme Turistik Otelciler Birliği olarak her türlü yola başvurarak bu kararın geri alınması için çalışacaklarını söyledi.

Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger ise, kararın yanlış olduğunu savundu. Cenger, resmi kurum ve kuruluşları göreve davet ettiklerini belirterek, "Tarım Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı bürokratları arasında koordinasyon eksikliği olduğunu sanıyorum. Bu tür izinler doğrudan etkilenen yöreden alınmalı. Ayrıca Karaada ve diğer adalar acilen Karaburun'dan ayrılıp Çeşme'ye bağlanmalı. Buraya verilecek izinler direkt Çeşme'yi etkiliyor. ÇED raporlarını Çeşme vermeli. Bürokratlar harita üzerinden izin vermemeliler. Görevlerini gereğince yapmalılar" diye konuştu.

"ORKİNOS ÇİFTLİKLERİNİ KOVANA KADAR EYLEM YAPMA KARARINDAYIZ"

CHP Çeşme İlçe Başkanı Reşat Akbaykal da, "Bütün balıkçılarla, Çeşmeliler'le, çevre örgütleri, sivil toplum örgütleriyle birlikte kayıklarla, teknelerle orkinos çiftliklerinin hepsini basacağız. Yıllardır Ilıca'da yaşıyorum. Ilıca'da akıntı denizden karaya doğrudur. Geçen yıl orkinos çiftliği Ildır'da tekti. Buna rağmen hasat zamanı tüm Ilıca sahilleri kirlendi, iskeletler karaya vurdu. Çevre sakinlerinden çok şikayet aldık. Ne şekilde kaç bakanlıktan izin almış olsalar da Çeşmeliler olarak bölgemize sahip çıkacağız. Çeşme'den orkinos çiftliklerini kovana kadar eylem yapma kararındayız. Orkinos kafeslerinin geçişine izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

İzmir İl Encümeni Dilaver Koğ, "5302 sayılı yasanın İl Encümeni'nin görevlerini belirleyen 25. maddesi, kiralama bedellerini tespit etme ve kiralama yetkisini bize vermiştir. Bakanlığın yazısı bağlayıcı değildir. Zaten bakanlık anılan yazısında asgari bedelleri bildirmekte, üst sınırı belirtmemektedir. Biz Çeşme'yi turizm kenti olarak görüyoruz. Orkinos çiftliklerine bölgenin tepkisini haklı görüyoruz. Ancak karar organı biz değiliz. Caydırıcı olsun diye dekar başına 4 bin 400 YTL, saniyede 1 litre su için 150 YTL tarife belirledik. Elimizde olsa buralara izin vermeyiz. Kıyıdan 1 mil açığa kadar kiralama yapmama, kıyıya yakın yerlere dekar başına 6 bin 600 YTL, açığa yarı fiyat uygulamayı düşünüyoruz" dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Hakkı Berksu ise, "Bizim deniz yüzeyini kiralamadan başka yetkimiz yok. Tarım Bakanlığı yetkisini yerel yönetimlere kullandırmalıdır. Tepkiler çığ gibi büyüyor. Balık çiftliklerine ruhsatı İl Genel Meclisleri vermeli" diye konuştu.

Mavi yüzgeçli Akdeniz orkinosunun soyunun tükenmesi tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Greenpeace Akdeniz sorumlusu Canan Saraç da, "Orkinos çiftliklerinde üretim değil hasat yapılmaktadır. Yavru orkinoslar yasal olmayan yollarla yakalanıp kafeslerle çiftliklere getirilmekte, ironik olarak şişmanlatılıp üreme şansı verilmeden kesilmektedir. Ayrıca orkinosların beslenmesinde 20 kat fazla balık tüketilmektedir. Çevre kirliliği had safhadadır. Orkinosların soylarının tükenmesinden çiftlikleri sorumlu tutuyoruz. Orkinos balık çiftlikleri derhal durdurulmalıdır. Ülkemize verilen avlanma kotası da aşılmıştır. Bazı orkinos çiftliği şirketlerinin ülke kotasını delmek için Akdeniz'de kıyısı bulunan bu kotayı kullanmayan ülke kotalarından yararlandıklarını biliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title