Haberler

İzmir bakan pakdemirli tmo'nun kuru üzüm alımı yapacağını açıkladı-

Güncelleme:

Bakan Pakdemirli TMO'nun kuru üzüm alımı yapacağını açıkladı

İzmir Ticaret Borsası'nın düzenlediği kuru üzüm ve kuru incir ilk ürün alım töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının 10 lira civarında seyrettiğini belirterek, üreticiyi desteklemek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kuru üzüm alımı yapacağını açıkladı. Tarihi binada gerçekleştirilen toplantıda üreticiler üzümlerini en yüksek fiyattan satabilmek için Borsa binasına getirerek hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmeyi diledi.

İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB), tarım sektörünün gelişimine katkı sağlamak, üretimi ve üreticiyi teşvik etmek amacıyla her yıl geleneksel hale getirdiği kuru üzüm ve kuru incir ilk ürün töreni bu yıl da geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de geldiği törene, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, CHP İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, ev sahibi İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ile çeşitli üniversitelerin rektörleri ve çok sayıda üretici katıldı. Borsanın tarihi binasında düzenlenen 20192020 sezonu çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir sezon açılışı törende konuşan Bakan Pakdemirli, çok bereketli bir dönem yaşandığını belirterek, bağ bozumu ve çeşitli ürünlerde hasat sezonunun yaşandığını dile getirdi. Gelecek yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte balık sezonunu İzmir'de açmayı istediklerini kaydeden Pakdemirli, konuşmasının başında son günlerde sıklıkla gündeme gelen orman yangınları konusuna yer verdi. Kamuoyunda konuyla ilgili bir bilgi kirliliği olduğunu anlatan Pakdemirli, İzmir'de elim bir olay yaşandı. Ben de 55 saate yakın orman personeliyle sahada mücadele verdim. Teşkilatımız çalışıyor. Yangınlar dünyanın bir gerçeği. Temmuz 2018'de son 140 yılın en sıcak temmuz ayını yaşadık. İklim çok hızlı değişiyor. Alaska'da 40 bin hektarlık alan yandı. NASA'ya göre son iki günde Kongo'da 10 binden fazla yangın çıktı. Amazon'da 2 bin hektarın üzerinde alan yandı. Yunanistan'da geçen yılki yangında 91 kişi öldü. Türkiye'deki istatistiklere bakıldığında ise 1974 yılında bin 400 tane yangın çıkmış iken geçen yıl ise 2 bin 100 yangın çıkmış. 1990 yılında her yangında 80 dönüm alan yanarken 2018 ortalamasına göre 2.5 hektar. Çok önemli bir ilermele. Bu başarıları sağlamak için ilk müdahele süresi çok önemli. Ekiplerin yangına ulaşma süresini bu yıl 12 dakikaya indirdik. Teşkilatımızın gayretle çalışmaları ile bunu 10 dakikaya indireceğiz dedi.

2023 YILINDA 7 MİLYAR FİDAN HEDEFİ

Meteoroloji ile birlikte yapılan çalışmalara göre yangınları engelleme konusunda kaynakların yeterli olduğunu söyleyen Pakdemirli, personel ve iş makinesi konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarının altını çizdi. 36 hava aracı ile yangınlara müdahale konusunda Avrupa ile aynı düzeyde olduklarını anlatan Pakdemirli, Yenilikleri takip etmek ve yeni çalışmalar yapılması gerekiyor. Yeni uçak konusundaki çalışmalarımız çok önce başladı. Japonya'ya gittik, uçağın performasınyla ilgili inceleme yaptık. Filomuza yeni uçak katılımı konusunda talimat verildi. Önümüzdeki günlerde 15 ton su taşıyan bir helikopteri görmeye gideceğiz. Son İzmir yangınında gece uçuşu yaptık ilk kez. Termal kameralar vasıtasıyla müdahele edilecek yerleri tespit ettik diye konuştu.

Türkiye'nin yangınlarla mücadelede Yunanistan'dan 10, İspanya'dan 8, Portekiz'den 100 kat daha başarılı olduğunu anlatan Pakdemirli, orman alanının artması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Orman varlığının arttırılması için 2023 yılına bazı hedefler koyduklarını ifade eden Bakan Pakdemirli, şöyle konuştu

Dünyada her doğan çocuk için değil, yaşayan her insan için bir tane fidan dikilmesini istiyoruz. 2023 yılında 7 milyara ulaşmalıyız. Orman teşkilatımız zaten günde 1 milyondan fazla fidan dikiyor. Bilinci arttırarak yeni kampanyalar yapmalıyız.

İzmir'e 1946 ile 2002 yılları arasında dikilen ağaçlar 102 milyon fidan. 2002 ile 2019 arasında ise 106 milyon fidan dikilmiş. Orman yangınlarında son günlerde PKK'nın parmağı olduğu konuşuluyordu. Bunu değerlendirmek kolluk kuvvetlerinin işidir. Ama İzmir yangınını PKK üstlendi. Ağaç ve orman yangınlarıyla ilgili ağır eleştirilere maruz kalıyoruz. Yetersiz müdahale olduğu söylenirken yangını üstlenen PKK'yı lanetlemelerini beklerdik. Umarız bundan sonra olur. Ağaç üzerinden siyaset olmaz. Ormanın birleştirici güç olması lazım. Orman hepimizin, tüm milletin malıdır. Teşkilatımı haksız yere yıpratmayın. Konu İzmir olduğu zaman siyaset yapmıyorum. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i seçimi kazanınca tebrik ettim. Kendisinin ağaç konusundaki hassasiyeti ve bu konudaki duyarlılığına teşekkür ederim. 9 Eylül'de bir konser yapacaklarmış. Sanırım bu konserde PKK'yı lanetlerler, bunu arzu ediyorum. Bizim Guiness Rekorlar Kitabı'na girme için çalışmamız vardı, bunu genişlettik. Dünyada bir ilk olarak 81 ilde 11 Kasım saat 11.00'de 11 milyondan fazla fidanı toprakla buluşturacağız. Bu milli bir girişim.

İZMİR TARIMSAL ÜRETİMDE İKİNCİ İL

Üreticiyi teşvik için ürünün takdir edilmesinin önemine dikkat çeken Bakan Bekir Pakdemirli, tarımın içinden gelen bir ailenin üyesi olarak üreticiyi desteklemek için inisiyatif aldığını anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle imkanlar doğrultusunda piyasaları regüle etmeye gayret ettiklerini ifade eden Bekir Pakdemirli, Bugün birçok üründe pamuk, buğday gibi geçen yıl zor koşullara rağmen çiftçiyi memnun etmeyi başardık. İzmir tarımsal üretimde önemli bir yerde. 14 milyar liralık tarımsal üretimle Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor. 2.6 milyar dolar tarım ihracatı var. Türkiye'nin yüzde 15'lik ihracatını tek başına yapıyor. En çok destek alan illerin arasında geliyor diye konuştu.

İHRACATI ARTTIRMAK İÇİN İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Kuru üzüm ve incire de özel bir destek verdiklerini anlatan Pakdemirli stratejik ürünlerin devlet olarak arkasında olduklarını açıkladı. Japonya'da ağaçları bezle sararak her ürüne bir hikaye yüklediklerini kaydeden Pakdemirli, Türkiye'de de 100 binden fazla ailenin üzümle geçindiğini anlattı. Pakdemirli bu ürünleri en iyi şekilde değerlendirerek dünya markası yaratmak istediklerini ifade etti. Türkiye'nin kuru üzümde dünyada birinci ülke olduğunu kaydeden Pakdemirli, ABD'nin nefesini sırtımızda hissediyoruz. Fiyat yapmak için mutlaka ya birinci ya ikinci olmalısınız üretimde. İhracatın yüzde 80'i AB ülkelerine yapılıyor. Pazarı çeşitlendirmek gerekir. 2018'de 611 milyon dolar kuru ve yaş üzüm ihracatı yapılmış. Bu geliri arttırmak birlikte çalışarak olur dedi. Pakdemirli, üretim rakamlarıyla ilgili olarak da şu bilgileri paylaştı

2019'da 4.2 milyon ton yaş üzüm, 305 bin ton kuru üzüm üretildi. İncirde 2002'de 252 bin ton iken şimdi 306 bin ton üretim miktarına ulaşıldı. 2018'de kuru ve yaş incirde 78 bin 500 ton ürünle 289 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. 2019'da ise ayrıca 329 bin ton rekolte tahmini yapılıyor.

KURU ÜZÜMÜN KİLOSU 10 LİRA

Gelecek 25 yıla ışık tutacak bir tarım şurası yapmak istediklerini de ifade eden Bakan Bekir Pakdemirli, şura ile ilgili görüş ve önerilerini paylaşmak isteyenlerin www.tarımsurası.gov.tr'ye ulaşabileceğini kaydeti. Bu fikirlerin 21 tane çalışma grubunda değerlendirileceğini söyleyen Pakdemirli, ortak aklı bulmak istediklerini dile getirdi. 22 Ağustos'ta Manisa Ticaret Borsası'nda yaptığı açıklamada kuru üzüm fiyatının 10 liranın altına düşmesi durumunda Toprak Mahsülleri Ofisi olarak alım yapacaklarını söylediğini hatırlatan Pakdemirli konuşmasına şöyle devam etti

Her ne kadar borsada alım fiyatı 10 lira civarında seyretse de TMO olarak kuru üzüm alım teklifini bu sabah imzaladım ve oraya gönderdim. TARİŞ ile istişare ettik ve bu işin içinde ellerini taşın altına koyacaklarını ifade ettiler. 9 numara üzümün kilosu 10 liradır. En kısa zamanda kuru üzüm alımına başlıyoruz.

Konuşmasının ardından Bakan Bekir Pakdemirli'ye incir ve üzümden oluşan bir paket hediye edildi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız da törende yaptığı konuşmada ilk ürün töreninin geleneksel hale geldiğini ifade ederek bunun mimarı olan İTB'ye teşekkür etti. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise yeni sezondan çok daha umutlu olduklarını belirterek şöyle dedi

Kuru incirde geçen sezon ilginç bir yıl oldu. 70 bin tonun üstünde bir rekolte olmasına rağmen kalite yönünden önemli sıkıntılar yaşadık. Özellikle iklim koşullarının olumsuz etkisi ile iş malı olarak tabir ettiğimiz kaliteli incir miktarında diğer yıllara göre önemli azalma oldu. Buna rağmen 220 milyon dolar değerinde 56 bin tonu biraz aşan ihracat rakamlarına ulaşmış bulunuyoruz. Yeni sezon için kuru üzümde yaşadığımız uygun üretim sürecinin kuru incir içinde geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu da üzüm ve incirin Ege Bölgesi için önemine dikkat çekerek, İzmir'in çeşitli ilçelerinde bu ürünlerin ön plana çıkarıldığı festivaller yapıldığını söyledi. Festivaller ile üreticinin kazanmasını sağlamanın amaçlandığını kaydeden Özuslu üretimin çok değerli olduğunu belirtti. Özuslu Büyükşehir Belediyesi olarak alım garantili ürün üretilmesi konusunda farklı destekler verdiklerini kaydetti.

İLK ÜRÜNLER AÇIK ARTTIRMAYLA SATIN ALINDI

2019-2020 yılı çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir sezonu açılış töreninde konuşmaların ardından açık arttırmayla ilk ürün satışı da gerçekleştirildi. Sezonun ilk kuru incir ve kuru üzümlerini getiren üreticilerin ürünleri salondaki masaların üzerine serildi. Bu ürünler açık artırma usulü ile piyasa fiyatından daha yüksek sembolik bir fiyatla satışa sunuldu. Üzümün kilosu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından bin TL'ye satın alınırken, incir de İzmir Ticaret Borsası tarafından bin 50 TL'ye satın alındı. İlk ürün kuru üzümü getiren Manisa Alaşahir'den Veli Şentürk, ilk ürün kuru inciri getiren Aydın Nazilli'den Mutlu Yılmaz'a birer plaket de verildi. Törenin son kısmında Ege zeybek ekibinin gösterisi sunuldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bekir Pakdemirli İzmir Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title