Haberler

İzmir: 20 Bin Böbrek Hastasına Umut Işığı

Kan grubu olmaksızın böbrek nakli konusunda eğitim almak için Japonya'ya eğitim almak için gidecek 5 Türk doktordan biri olan Opr. Dr. Serdar Kaçar, Türkiye'deki yaklaşık 40 bin diyaliz hastasından 20 bininin böbrek nakli olabileceğini düşündüklerini söyledi.

Kan grubu olmaksızın böbrek nakli konusunda eğitim almak için Japonya'ya eğitim almak için gidecek 5 Türk doktordan biri olan Opr. Dr. Serdar Kaçar, Türkiye'deki yaklaşık 40 bin diyaliz hastasından 20 bininin böbrek nakli olabileceğini düşündüklerini söyledi.

Japonya'da uzun yıllardan bu yana uygulanan ancak Türkiye'de henüz denenmemiş olan kan uyumu olmaksızın böbrek nakli konusunda eğitim almak için organ nakli konusunda uzman İzmir'den 2, Antalya'dan 2 ve İstanbul'dan da 1 doktor eylül ayında Japonya'ya gidecek. Japonya'ya İzmir'den gidecek doktorlardan biri olan Opr. Dr. Serdar Kaçar, kan grubu uyumsuz nakillerin canlıdan nakillerde 3. seçenek olması gerektiğini söyledi. Kaçar, "Böbrek nakillerinde eğer akrabadan verici varsa ondan nakil en ideal olanıdır. İkinci olarak çapraz nakil şansı değerlendirmelidir. Çapraz nakille akraba vericiliğinde başarı oranı birebir aynı. Eğer bu ihtimaller yoksa, kan grubu uyumsuz nakilleri düşünebiliriz" diye konuştu. Kan grubu uyumsuz nakillerde yüzde 10-15 daha düşük başarı oranı olduğuna dikkat çeken Kaçar, başarı oranı düşük olmasına rağmen bunun yapılmasının sebebini diyalize göre daha kaliteli ve uzun bir ömür sunması olarak açıkladı. Nakil olmak isteyen herkese nakil yapma şansı bulabileceklerini ifade eden Kaçar, alacakları eğitimin cerrahi yönle çok alakalı bir şey olmadığına dikkat çekti. Opr. Dr. Kaçar, "Eğitim daha sonra çıkabilecek problemlerin çözümlenmesi ile ilgili bir şey. Bir takım ilaçların kullanılmasıyla bu sorun hal olabiliyor. O ilaçların kullanımını yakından görmeye gideceğiz" diye konuştu.

Japonya'da bugüne kadar 2 bin civarında bu yöntemle nakil yapıldığını anlatan Kaçar, "Türkiye'de yaklaşık 40 bin civarında diyaliz hastası olduğu tahmin ediliyor. Yarısının nakil için uygun olduğu tahmin ediliyor yani 20 bin kişi böbrek nakli olabilir diye düşünüyoruz. 2005 yılında tüm Türkiye'de yapılan böbrek nakli sayısı 730. Yani 20 bin tane nakil için uygun hasta varken biz sadece 730 tane yapabiliyoruz. Kan grubu uyumsuz nakilden önce yapılması gereken çok şey var onlar yapıldıktan sonra nakil sayısını artırmak için kan grubu aranmadan nakil yapacağız. Bu sene içinde böyle ameliyatları gerçekleştireceğimizi tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title