Haberler

Bir Bankanın Reklam Afişinde Fotoğrafını Gören Üniversite Öğrencisi, 7 Bin Lira Tazminat Kazandı

Güncelleme:

Bir bankanın reklam afişinde fotoğrafını gören üniversite öğrencisi, bankayı mahkemeye şikayet etti. Mahkeme izin almadan fotoğraf kullanan bankaya 7 bin lira tazminat ödeme cezası verdi

Yüksek öğrenimini Ankara'da sürdüren bir genç kız, banka reklamında fotoğrafını görünce büyük şok yaşadı. Resminin izinsiz olarak kullanımı sebebiyle kişilik haklarının örselendiğini, manevi huzursuzluk yaşadığını belirten üniversite öğrencisi soluğu Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde aldı.

FOTOĞRAFINI İZİNSİZ KULLANAN BANKAYI ŞİKAYET ETTİ

Mahkemede ifade veren davacı genç, resminin hiçbir bilgisi ve izni olmadan davalı banka reklam afişlerinde ve internet sitesinde kullanıldığını öğrendiğini dile getirdi.

Davalı bankanın internet sitesini incelediğinde kredi kartları başlığı altında, kredi kartı reklamlarında gösterilen örnek kredi kartı üzerinde ve ilgili şehirlerdeki billboardlarda asılı reklam afişlerinde resminin kullanıldığını gördü. Resminin izinsiz olarak yayınlanmasının hukuka aykırı olduğunu, davalının reklamlarında resmini kullandığını ve bu reklamlar sayesinde gelir elde ettiğini kaydetti.

15 BİN LİRA TAZMİNAT İSTEDİ

Resminin böyle izinsiz temini ve yayınlanmasından dolayı tedirgin, huzursuz olduğunu, psikolojisinin bozulduğunu öne süren genç kız, manevi çöküntü yaşadığı gerekçesiyle 5 bin lira maddi, 10 lira manevi tazminat talep etti.

"FOTOĞRAFI GOOGLE'DAN" BULDUK DİYE SAVUNMA YAPTILAR

Savunma yapan banka avukatı ise gencin öğrenim gördüğü üniversitede kullanılan örnek kampüs kart tasarımı üzerinde yer alan davacı fotoğrafının, üniversite tarafından müvekkiline iletildiğini ve herhangi bir değişiklik yapılmadan işlem yapılmasının istendiğini söyledi. Üniversitenin fotoğrafı Google arama motorunda vesikalık öğrenci fotoğrafı arama sonuçlarından bulduğunu bildirdiğini, fotoğrafın davacının muvafakati olmaksızın kullanıldığının anlaşılması üzerine internet sayfasındaki örnek kart görseli üzerinden çıkartıldığını dile getirdi.

Basılı malzemelerin imha edildiğini, davacının tanınan, bilinen bir kişi olmadığından fotoğrafının reklam amacıyla fayda elde etmek üzere kullanımının söz konusu olmadığını belirtti.

YARGITAY KARARI ONADI

Mahkeme, davacı fotoğrafının, davalı tarafından internet ortamında tespit edilerek hiçbir izni alınmaksızın ihbar edilen reklam şirketine verildiği, bu şirketin davalı isteğine uygun şekilde reklam, tanıtım ve buna uygun materyaller üzerinde davacı fotoğrafını kullandığına dikkat çekti. Davalının reklam amaçlı bu kullanımdan dolayı esasen bir sözleşmeyle bu fotoğrafı reklam yüzü olarak kullanması halinde davacıya ödemesi gereken tutar kadar bir ekonomik yarar elde ettiğine kanaat getiren mahkeme, davanın kısmen kabulü ile 5 bin lira maddi ile takdiren 2 bin lira manevi tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle davalıdan tahsiline hükmetti. Kararı, davalı vekili temyiz etti. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi de kararı onadı. Üniversite öğrencisi genç kız, 7 bin liralık tazminatı bankadan tahsil etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yargıtay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title