Haberler

İzdob, Yeni Sezona İddialı Girecek

(İZDOB), kuruluşunun 30.yılında iddialı bir sezona girmeye hazırlanıyor.

Senem Yazıcı - İzmir Devlet Opera ve Balesi

(İZDOB), kuruluşunun 30. yılında iddialı bir sezona girmeye hazırlanıyor.

İZDOB'un yeni sanat sezonunda yer verdiği 7 opera, 2 operet, 1 müzikal, 8 bale, 1 oratoryo, 5 çocuk oyunu ile onlarca konser arasında, iki Türk bestecinin yazdığı operaların dünya prömiyerleri de bulunuyor.

Devlet Opera ve Balesi'nin tüm programlarında olduğu gibi Türk bestecilerin eserlerine ağırlık veren İZDOB, Tevfik Akbaşlı'nın bestelediği "Muhteşem Süleyman" ve Turgut Özakman'ın aynı adlı eserinden alınarak Çetin Işıközlü tarafından bestelenen "Şu Çılgın Türkler" operalarını dünyada ilk kez izleyici karşısına çıkarmaya hazırlanıyor.

"Şu Çılgın Türkler" operası, konser versiyonu olarak şef Ali Hoca yönetiminde 10 Kasım 2012 tarihinde sahnelenecek.

Solistler, dansçılar, koro ve orkestra olmak üzere oldukça kalabalık bir kadronun çalıştığı, hazırlıklarına sezonla birlikte başlanan "Muhteşem Süleyman" ise Mehmet Balkan'ın rejisi ve şef Tulio Gagliardo Varas yönetimindeki orkestra ile 15 Aralık'ta sanatseverlerin karşısında olacak.

-Sezonun yeni eserleri-

İZDOB, iki dünya prömiyerinin yanı sıra bu sezon Evin Atik tarafından sahneye konulan, Bellini'nin iki perdelik "La Sonnambula" (Uyurgezer Kız) operasını, Adolphe Adam'ın "Giselle" balesini, Mitch Leigh'in dünyada büyük beğeni ile izlenen müzikali "Mançalı Şövalye"yi sahneleyecek.

Sezonun diğer yeni eserleri arasında Fransız besteci Leo Delibes'in

"Sylvia" balesinin Türkiye prömiyeri, Mercan Dede'nin müzikleri ve Beyhan Murphy'nin koreografisiyle sahnelenecek olan "Güldestan" modern dans gösterisi yer alıyor.

İZDOB, bu sene repertuvarına aldığı 7 yeni esere ek olarak, yıl boyunca önceki sezonlarda sahnelediği ve izleyiciden büyük beğeni kazanan Azeri besteci Üzeyir Hacıbekov'un iki perdelik "Arşın Mal Alan" operetini, Igor Fyodoroviç Stravinski'nin "Ateş Kuşu" ve Johann Sebastian Bach ve Philip Glass'ın

"Fırtınalı Duygular" balelerini, geçen sezonun en iddialı yapımları arasında yer alan Yunanlı besteci Mikis Theodorakis'in "Zorba" balesini izleyiciyle buluşturacak.

İzmir Devlet Opera ve Balesi ayrıca, Okan Demiriş'in "IV. Murat" operasını, Yaşar Kemal'in romanından uyarlanan müzikleri Cem İdiz'e ait

"Çakırcalı" dans tiyatrosunu, Verdi ve Mascagni'nin müziklerinden oluşturulan

"Kamelyalı Kadın" balesini, Johann Strauss'un "Çingene Baron" operetini, Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma", Verdi'nin "Otello" ve Haendel'in

"Agrippina" operaları ile Hasan Niyazi Tura'nın "Şehitler Oratoryosu"nu yeniden izleyiciyle paylaşacak.

Minik izleyiciler için ise bu sezon ikisi çocuk balesi olmak üzere 5 oyun sahnelenecek.

Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Turgut Özakman Senem Yazıcı İzmir Yerel Haberler

title