Haberler

İzban'da Aylar Sonra Uzlaşma

İZMİR'de raylı sistem ile yolcu taşımacılığı yapan İZBAN'da, işveren ile işçi sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, yüzde 26 oranında artış ile sonuçlandırıldı.

İZMİR'de raylı sistem ile yolcu taşımacılığı yapan İzban'da, işveren ile işçi sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, yüzde 26 oranında artış ile sonuçlandırıldı. İşçilerin örgütlü olduğu Demiryol- İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Ervüz, ücretler ile sosyal haklara yönelik artışların çok kötü olmadığını, ancak imzalanan sözleşmenin, personelin yola çıkış nedenini karşılamadığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ortaklığında işletilen İzban'da, geçen temmuz ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 7 ay boyunca devam etti. Toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması üzerine, Türk-İş'e bağlı Demiyol-İş Sendikası İzmir Şubesi'ne üye 343 personel, 10 Aralık 2018'de greve başladı. Bir ay boyunca, trenler sefere çıkmadı. İşveren, grevin başladığı ilk hafta, yolcu yoğunluğunun yaşandığı 06.00-11.00 ile 16.00-22.00 saatleri arasında, grev dışında kalan personelden emekli makinistler ile tren seferlerini sürdürdü. Sendikanın, 'grev kırıcılığı' ile suçladığı ve işverene karşı açtığı davada, Karşıyaka 1'inci İş Mahkemesi, seferlerin durdurulmasına karar verdi. Grev devam ederken, 8 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı ve grev 2 ay süresince ertelendi.

AYLAR SONRA UZLAŞMA

Grevin ertelenmesinin ardından, İZBAN personeli yeniden seferlere başladı. Bu sırada, işveren ile sendika arasında da görüşmeler devam etti. İZBAN yönetimi, 27 Aralık'ta işçilere teklif ettiği yüzde 26'lık teklif kabul görmeyince, o dönemde bu teklifini geri çekti. Grevin ertelenmesinin ardından, işveren geri çektiği yüzde 26'lık teklifi bir kez daha masaya koydu. Sendika, yüzde 26'lık teklifi kabul etti.

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, toplu iş sözleşmesinin Yüksek Hakem Kurulu'na (YKH) götürülmemesi için uzlaştıklarını söyledi. Ervüz, "Biz ya Yüksek Hakem Kurulu'na gidecektik ya da imzalayacaktık. İmzaladık. İstediğimiz sonucu elde edebildik mi? Hayır. Yüzde 65-70 oranında istediğimizi elde ettik. Ama en azından bazı şeylerin yolu açıldı. Sosyal yardımlarda en düşük haklar, yüzde 33 oranında zam gördü. Ücretler yüzde 22 ile yüzde 30 arasında zam gördü. Çok kötü değil ama yola çıkış nedenimizi karşılamadı" dedi.

İZBAN ile sendikanın imzaladığı toplu iş sözleşmesi, 2 yılı kapsıyor.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

İzmir İZBAN Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title