Haberler

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Özdağ'a, Umhd'den Tepki

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD), İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ'ın, Suriyeli sığınmacılar hakkında, sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı paylaşıma tepki gösterdi.

Dernekten yapılan açıklamada, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere yönelik ırkçı söylemlerin, son dönemde özellikle bazı siyasilerin çabaları neticesinde büyük artış gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bu açıklamalarla hedef haline getirildiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Başta medya olmak üzere bazı kesimlerin benimsediği nefret dili, bir kaç menfur hadisenin kışkırtılarak yayılması ile bir kısım sanatçının nefret söylemlerini yaymasının neticesini geçtiğimiz aylarda Sakarya'da bebekleriyle birlikte canice katledilen Suriyeli Emani örneğinde acı bir şekilde görmüştük.

Belirli aralıklarla sosyal medya üzerinden körüklenen Suriyeli linci, bu kez İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özdağ tarafından sergilenmiştir. Özdağ, partisinin hazırladığı grafiklerle Suriyeli mültecilerin yüzde 36'sının kilolu, yüzde 27,7'sinin ise obez olduğunu ifade ederek faşist bir söyleme imza atmıştır. Ayrıca İstanbul'da yaşayan Suriyeli sayısını da gerçekliği olmayan rakamlarla lincine malzeme haline getirmiştir. Özdağ, paylaşımlarıyla ülkelerindeki savaştan ve ölümden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelileri açıkça hedef göstermiştir. Hiçbir gerçek veriye dayanmayan bu beyan ayrılıkçı, ırkçı ve iftiradan öte bir şey değildir."

Özdağ'ın paylaşımında yer alan verilerin gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, şu değerlendirmeler yer aldı:

"Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, Türkiye'ye sığınan 3 milyon Suriyeli mültecinin 1 milyon 542 bin 328'ini çocuklar, 600 binden fazlasını ise kadınlar oluşturmaktadır. Bu çocukların 439 bin 514'ü ise 5 yaş altındadır. Okul çağında olup da eğitim göremeyen çocuk sayısı ise 390 bini aşmış durumdadır. Türkiye'deki mültecilerin yüzde 90'ından fazlası kampların dışında, kentsel ve yarı kentsel alanlarda hiçbir destek olmadan hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadır. Yaklaşık 7 yıldır Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin İçişleri Bakanlığı verilerine göre suça karışma oranı ise yüzde 1,3'tür. Bu rakamlar ortadayken halen mülteci meselesini sözde muhalefetleri için kullanarak halkı kin ve düşmanca tutumlara sevk ettirenler, vicdan, merhamet ve insaniyetten nasibini almamış kişilerdir."

Açıklamada, mültecilere karşı gerçekleştirilen her türlü nefret suçuna karşı mücadele edileceği vurgulandı.

Kaynak: AA / Güncel

Ümit Özdağ Sakarya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title