Haberler

"İyi Niyetli Çiftçilerimize Karşı Her Türlü Kolaylığı Sağlamaya Hazırız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeniden yapılandırma uygulaması kapsamında elektrik borcu bulunan çiftçilerin, asıl borç tutarlarını yatırmaları halinde faizlerinin affolacağını söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeniden yapılandırma uygulaması kapsamında elektrik borcu bulunan çiftçilerin, asıl borç tutarlarını yatırmaları halinde faizlerinin affolacağını belirterek, "İyi niyetli çiftçilerimize karşı her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Kötü niyetliler için kim devreye girerse girsin elektrikleri kesilecek. Bunun için mutlaka borçlarınızı yeniden yapılandırın" dedi.

Çeşitli toplantılara katılmak üzere Niğde'ye gelen Bakan Yıldız, Vali Alim Barut'u ziyaret ederek, kentin sorunlarıyla ilgili brifing aldı.

Niğde'nin sürdürülebilir siyasi istikrara katkılarının her zaman çok olduğunu belirten Taner Yıldız, "Niğde siyasi istikrara olan borcunu ödemiştir, yine öyle olacaktır. Niğdeliler her zaman olduğu gibi sezgilerine, sağduyularına güvendiğimiz insanlardır" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji borçlarının affedilip edilmeyeceğine ilişkin sorularını da yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Niğde mitingi sırasında "elektrik borçlarını tümüyle affedeceğim" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, "İktidardan ümidini kesen anlayışlar bu tip vaatleri artırmaya başladı. Devlet yönetimi ciddi bir iştir. Kimin parasını kime bağışlayacaksınız?" diye sordu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji borçlarıyla ilgili yeniden yapılandırmaya gidilirken, 46 sulama kooperatifinin temsilcileri ile bir araya geldiklerini belirterek, "Temsilciler (faizleri affederseniz, kalanını biz öderiz) dediler. Onlar, borçların aslının affolmasıyla ilgili bir talepte bulunmadılar. Çiftçi bu erdemi gösteriyor, bazı yöneticiler aynı düzeyde davranamıyor. Zamanında borcunu ödeyen çiftçi, borçların tamamı affolursa kendini nasıl hisseder. O yüzden zamanında borçlarını ödeyen çiftçilere saygılı olmak lazım. Bunu üzülerek söylüyorum, Kılıçdaroğlu'nun açıklamasından sonra borç yapılandırmasıyla alakalı beklentiye giren çiftçiler oldu. Bu yanlış bir beklenti ve yanlış bir yönlendirmedir" dedi.

Yeniden yapılandırma uygulaması kapsamında asıl borç tutarını yatıranların faizlerinin affolacağını belirten Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Vatandaşın istediği zaten buydu. (ben beş fazlasını veririm) diye böyle gayriciddi yaklaşımlar devlet yönetimiyle bağdaşmıyor. Vatandaşın ümidi ile oynamaya kimsenin hakkı yok. Tahsil edilen paralar yine vatandaşın hizmetinde kullanılacak. Biz asıl borç tutarının yatırılması kaydıyla faizleri affettik. Bundan sonra da borç yapılandırılması yapılmayacak. Çiftçi kardeşlerimizin menfaatine olan budur. Hak var hukuk var, kullandığın elektriğin parasını ödeyeceksin. 74 milyon vatandaşın üzerinde hakkın kalmasın, devletin üzerinde hak kalmasın. Çiftçiler bu uygulamadan memnun kaldılar, ödeyeceklerini beyan ettiler. Kılıçdaroğlu'nun yaptığı pişmiş aşa su katmaktır. Biz hiçbir popülist yaklaşıma prim vermiyoruz. Devletin hakkını da, vatandaşın hakkını da koruyacak sistem kurduk, onu devam ettiriyoruz. "

Niğde Valisi Alim Barut, Bakan Yıldız'a, ziyareti anısına plaket ve yöresel halı hediye etti.

Bakan Yıldız daha sonra, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ı ziyaret etti.

-ELEKTRİK BORÇLARI İLE İLGİLİ TOPLANTI-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ziyaretlerin ardından Grand Otel'de Vali Alim Barut, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, elektrik şirketlerinin yetkilileri, ilçe ve belde belediye başkanları, muhtarlar, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı toplantıda, patates üreticilerinin tarımsal sulamadan kaynaklanan sulama borçlarıyla ilgili toplantıya katıldı.

Türkiye'nin değişimden geçtiğini, hükümet olarak 8, 5 yılda tamamen insan odaklı çalıştıklarını belirten Yıldız, salondakilere hitaben şunları söyledi:

"Niğde'yi New York'la karşılaştırırsak haksızlık olur. Hangi şartlarda, neredeyiz onu bilmemiz lazım. Ben köyde doğdum, dedem çiftçiydi, 150 dönüm toprağı vardı, toprak ağası sanardım.

Ülkenin idaresine irade koymak için geldiğimizde plan bütçe komisyonunda önümüze bütçeyi getirdiler, onaylamamızı istediler. Yatırımların toplam tutarı 4 milyar dolar, ödenecek faiz miktarı 40 milyar dolardı. Buna bütçe dayanır mı? Buna ülke dayanır mı? (Şikayet etmeyeceğiz, yakınmayacağız, iş yapacağız) dedik. Bütün vergi gelirlerimiz 100 lira iken 102, 5 lira faiz ödüyorduk. O yüzden 12 Haziran'da yapacağımız tercihler, çocuklarımıza daha iyi ülke bırakma gayretimizi etkileyecek.

Şimdi 1 yatırıma veriyoruz, 3, 5 faize veriyoruz. Hala Türkiye, normalleşme sürecini tamamlayamadı. O yüzden istikrarın sürmesi gerekiyor. Doğru hedeflerimize ulaşıp 2023 yılında Türkiye'yi daha müreffeh bir ülke haline getirelim. Milli gelirimiz, 235 milyar dolardan 745 milyar dolara çıktı. Dünya büyüyor ama biz dünyadan daha hızlı büyüyoruz. 26 ekonomiden 17 ekonomi arasına girdik, şimdi ilk 10'u hedefliyoruz. "

-İYİ NİYETLİ ÇİFTÇİYE HER TÜRLÜ KOLAYLIK SAĞLANACAK-

Çiftçinin 370 milyon lira civarında ödenmeyen elektrik borcu bulunduğunu, bunun 213 milyon lirasının faiz olduğunu kaydeden Yıldız, iyi niyetli çiftçilere her zaman yardımcı olmaya hazır olduklarını bildirdi. Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Aynı ürünü ekmiş iki çiftçiden biri elektrik borcunu ödemiş, sınır tarladaki çiftçi borcunu ödememiş. Her ödenmeyen parayı yine bölüşüyoruz. Ödemediğiniz para öyle kalmıyor. Zararını hepimiz karşılıyoruz. Siz kazanıp borcu ödemek isteyen insanlarsınız.

46 tane sivil toplum örgütü ile toplandık, 'faizini silerseniz aslını öderiz' dediler. Hazineyi, maliyeyi ikna ettik, faizini sildik. Artık top sizde. Asıl parayı silsek, zamanında parasını ödeyen çiftçiye haksızlık olmaz mı? Kimin parasını kime bağışlayacağım? Dürüst ve açık davranıyoruz. Eksiğimiz varsa konuşmaya hazırız.

Borçların yeniden yapılandırılması sırasında ödenen avukatlık ücretleri, faizli ücret üzerinden alınmasın, ana para üzerinden alınsın, bunun hukuki yollarını araştıralım. Elektrik şirketlerinin bu konuda iyi niyet göstermesi lazım. Aksi halde ilişkilerimizi keseriz. Dışardan hizmet aldığımız avukatlarla görüşelim. Yeniden yapılandırmayla kazanan hepimiz olacağız. Ne kamu, ne ziraatçımız kaybetsin. TEDAŞ'ın bankalarla yapacağı toplantıda da kredilendirme imkanlarını araştıralım.

İyi niyetli çiftçilerimize karşı her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Kötü niyetliler için kim devreye girerse girsin elektrikleri kesilecek. Bunun için mutlaka borçlarınızı yeniden yapılandırın. "

- NİĞDE

Kaynak: AA / Ekonomi

Politika Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title