Haberler

İTO: "Perakende Fiyatlar Yüzde 12.95, Toptan Fiyatlar İse Yüzde 11.44 Arttı"

İstanbul Ticaret Odası, Perakende Fiyatların 2008 Yılında Ortalama Yüzde 12.95, Toptan Fiyatların İse Yüzde 11.44 Artış Gösterdiğini Açıkladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), perakende fiyatların 2008 yılında ortalama yüzde 12.95, toptan fiyatların ise yüzde 11.44 artış gösterdiğini bildirdi.

İstanbul Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, perakende fiyatlar, Aralık ayında yüzde -1.11 azalış gösterirken, 2008 yılında yıllık ortalama yüzde 12.95 oranında artış gösterdi. Perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan Ücretliler Geçinme İndeksinin 2008 yılı yıllık artış oranları bu yıl için programda belirtilen TÜFE enflasyon hedefinin üzerinde gerçekleşti.

Aralık ayında giyim harcamalarında yaşanan fiyat azalışları genel indeks azalışında etkili olurken, yıllık ortalama bazda kültür-eğitim ve eğlence ile gıda ve konut harcamaları gruplarındaki artışlar enflasyona hız kazandıran gruplar oldu. Söz konusu indeksin bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık değişim oranı ise yüzde 8.60 olarak gerçekleşti.

Toptan Fiyatlar Aralık ayında yüzde -2.29 oranında azalırken, 2008 yılında yıllık ortalama yüzde 11.44 arttı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksinin 2008 yılı yıllık artış oranları, hedeflenen TEFE enflasyonunun üzerinde gerçekleşti. 2008 Aralık ayında Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde yer alan madenler, inşaat malzemeleri ve işlenmemiş maddeler grubundaki fiyat azalışları genel indeks azalışında belirleyici olurken, yıllık ortalama bazda kimyevi maddeler, yakacak ve enerji maddeleri ile gıda maddeleri grubundaki artışlar genel ortalamanın oldukça üzerinde gerçekleşti. Söz konusu indeksin Aralık ayı itibariyle yıllık değişim oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.86 oldu. (ANKA)

(NUR/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title