Haberler

İthalata Getirilen Denetimle Uygunsuz Pirince İzin Yok

Ankara - Pirinç İthalatında Sınırlamaların Kaldırılmasının Ardından, İthal Pirince Sıkı "Sıhhi Denetim" Geliyor. Edinilen Bilgiye Göre İthalatta, Sıhhi Kurallar Ve Türk Gıda Kodeksi Dikkatli Biçimde Uygulanacak Ve Böylelikle Pirinç İthalatı Belli Standart Kapsamında Yapılacak.

ANKARA - Pirinç ithalatında sınırlamaların kaldırılmasının ardından, ithal pirince sıkı ¨sıhhi denetim¨ geliyor. Edinilen bilgiye göre ithalatta, sıhhi kurallar ve Türk Gıda Kodeksi dikkatli biçimde uygulanacak ve böylelikle pirinç ithalatı belli standart kapsamında yapılacak.

Pirinç ithalatında belirleyici olan unsur ise yakın bir zamanda Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) açıklayacağı çeltik alım fiyatları olacak. TMO`nun alım fiyatlarını yükseltmemesi, üreticiyi primle desteklemesi durumunda; ithalata yönelimin çok olmaması bekleniyor.

Pirinçte ABD`nin Dünya Ticaret Örgütü`ne yaptığı başvurunun ardından Türkiye`nin pirinç ithalatına getirdiği sınırlamaları kaldırması kararı; iç piyasadaki koşullar dikkate alınarak uygulanacak. Yetkililer, pirinç ithalatı konusunda artık bir sınırlamanın söz konusu olmayacağını ancak Türkiye`nin de mevzuattan kaynaklanan haklarını kullanacağını belirtiyor. Buna göre yurtdışından gelen ithal pirinç ve çeltikte sıhhi kurallar titizlikle uygulanacak. Türk Gıda Kodeksi`ne uymayan ürünlerin piyasaya girmesine izin verilmeyecek. Bu yolla standardı düşük pirincin iç piyasaya girmesi engellenecek. Yetkililer, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre de sıhhi denetim yapılmasının gerekli olduğunu ve sıkıntı yaratacak bir uygulamanın yapılmayacağını vurguluyor. Bu yıl Türkiye`de 150 bin ton civarında pirinç açığı bulunduğu belirtilirken yapılacak ithalatın bu rakamın üzerine çıkmasının piyasa dengelerinde sıkıntı yaratabileceği kaydediliyor.

Dalgalanma olumsuz etkiledi

Son dönemde kurda yaşanan dalgalanmaların pirinç ithalatına da olumsuz etki yapacağını belirten yetkililer, pirinç ithalatını belirleyen unsurların başında TMO`nun kısa bir süre içinde açıklayacağı çeltik alım fiyatının olacağını vurguluyor. Bilgi veren kaynaklar geçen yıl olduğu gibi çeltik alım fiyatında çok ciddi bir artış yapılmayarak üreticinin prim ödemesiyle desteklenmesi durumunda; iç piyasadaki fiyatların makul kalacağını, bu durumda da ithalata ciddi bir yönelim olmayacağına dikkat çekiyor.

Pirinç ithalatı uzun süredir Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde temel gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Türkiye`de yılda 600 bin ton çeltik üretimi yapılıyor ancak tüketim 900 bin tona kadar çıkıyor. 2002 yılından bu yana ise çeltik üretimini artırmak için ¨ithalat yapanların yerli üreticiden de alım yapma¨ koşulu aranıyor. Ancak ABD`nin DTÖ nezdindeki girişimleri nedeniyle ithalata dönük bu sınırlamanın kaldırılması gündeme geldi. Bu koşulun kaldırılması 25 bin çeltik üreticisini yakından ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye`de 1 ton yerli çeltiğin piyasa fiyatı 507 dolar düzeyinde bulunurken ABD çeltiğinin ithal maliyeti 433 dolara kadar düşüyor. Bu nedenle ithalat kapısının sonuna kadar açılması durumunda, yerli üreticinin ürettiği ürünün elinde kalmasından korkuluyor.

(KAYNAK : REFERANS)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title