Haberler

İthal Kan Ürünleri Sıkıntısına Çözüm

Sağlık Bakanlığınca, bir süredir kamuoyunun gündemini işgal eden, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, kanser ve geniş yanıkların tedavisinde kullanılan, ''immunoglobulin'' adı verilen ithal kan ürünlerinin piyasada bulunmamasından kaynaklanan sorunun çözümü yolunda birtakım önlemler alındı.

Buna göre, sorun çözümleninceye kadar bu ürünler eşdeğer ilaç uygulamasından çıkarılırken, ithalatçı firmalar tarafından belgelenmesi halinde, bu ürünlerde 3 ayda bir fiyat ayarlamasına gidilebilecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süredir bağışıklık sistemini güçlendirici kan ürünü olan immunoglobulinlerin piyasada bulunmasında sıkıntılar yaşandığını hatırlattı.

Bunun, büyük üreticilerden biri olan Çin'de, vericilerin oluşturduğu havuzda enfeksiyon ortaya çıkması ve bu ülkede üretimin durmasından kaynaklandığını ifade eden Gümrükçüoğlu, ''Bu ürünlerin dünya üzerinde bulunabilirliği azalmış ve dolayısıyla fiyatları yükselmiştir'' dedi.

Gümrükçüoğlu, sorunun çözümlenerek hastaların mağduriyetinin giderilmesi amacıyla Bakanlık olarak aldıkları önlemleri şöyle sıraladı:

''İlaç Fiyat Kararnamesinde değişiklik yapılarak, yükselen fiyatlara adapte olamamaktan dolayı ülkemizin sıkıntıya girmemesi amacıyla, bu ürünlerin fiyatlarının 3 ayda bir araştırılması benimsendi.

Bu ürünlerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezindeki tahlil süreci ve masrafı azaltıldı.

Eşdeğer İlaç Kararnamesine göre, eşdeğer en ucuz ürünün fiyatı ve artı yüzde 22'si ödeniyordu. Ülkemizde eşdeğer ürün sıkıntısı yaşandığı dikkate alındığında, pahalı ürün ile en ucuz eşdeğeri arasında ortaya çıkan anlamlı fiyat farkından dolayı vatandaş mağdur olmaktaydı. Vatandaşların bu anlamlı fiyat farkını ödeyerek mağdur olmaması için, sıkıntılı dönem aşılıncaya kadar bu ürünler eşdeğer ilaç uygulamasından çıkarıldı.

Buna göre, artık ayaktan tedavide emekliler fiyatın yüzde 10'unu, çalışanlar ise yüzde 20'sini ödeyecek.

Türk Eczacıları Birliğine bu ürünleri ithal edip depolama yetkisi verildi.

Sağlık Bakanlığı da bu konuda ihale hazırlıklarına devam ediyor. Bu çerçevede Bakanlık söz konusu ürünleri stoklayabilecek.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title